Mehičani se veselijo velike zmage in uvrstitve med najboljših 16 reprezentanc sveta. Foto: EPA
Mehičani se veselijo velike zmage in uvrstitve med najboljših 16 reprezentanc sveta. Foto: EPA
Perišić dosegel častni gol za Hrvate
Hernandez povišal na 3:0
Guardado razblinil hrvaške upe
Marquez preskočil hrvaške branilce
Sodnik Irmatov ni videl roke Srne
Po bombi Herrere Hrvate rešila prečka

Izbrance Nika Kovača je v osmino finala peljala le zmaga, v prvem delu so imeli jalovo pobudo, niso pa si priigrali velikih priložnosti. Med 72. in 82. minuto so Mehičani zadeli kar trikrat in se popolnoma zasluženo prebili v osmino finala. Hrvati so leta 1998 zasedli tretje mesto, nato pa se niso več prebili iz skupinskega dela.
Herrera stresel prečko
Hrvati so imeli v uvodne četrt ure rahlo terensko pobudo, v 16. minuti pa je imela Mehika izjemno priložnost. Hector Herrera je z 22 metrov z levico zadel prečko, Stipe Pletikosa je bil že premagan. Štiri minute zatem je po desni strani ušel Oribe Peralta, a ni dobro zadel žoge.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi in drugi polčas. Ali pa si poglejte zgolj analizo prvega in drugega polčasa.

Ognjeni do konca prvega polčasa nikakor niso ujeli ritma, Mehičani so hitro zatrli vse njihove poskuse in jih zlahka nadzorovali, poskusi Danijela Pranjića, Ivana Perišića in Darija Srne z velike razdalje pa so bili nenevarni za vratarja Guillerma Ochoo.

Irmatov ni videl roke Srne
Hrvatom nikakor ni uspelo resno zapretiti. Izbranci mehiškega selektorja Miguela Herrere so nadaljevali brezhibno igro, Hrvati nikakor niso zmogli prebiti njihove dobro postavljene obrambe. Kovač je osvežil napad, v ogenj je poslal tudi velikega upa Matea Kovačića in nekoliko pozneje tudi Anteja Rebića.

V 64. minuti je Herrera podal do Andresa Guardada, ki je močno streljal z levico, Srna pa je žogo z roko zaustavil v kazenskem prostoru. Sodnik Ravšan Irmatov je le zamahnil z roko in razjezil igralce in navijače Mehike. Lahko bi mirno pokazal na belo točko in izključil hrvaškega kapetana.

Nebeški skok kapetana Marqueza
V 72. minuti so Mehičani vendarle povedli. Herrera je podal iz kota z leve strani, kapetan Rafael Marquez pa je preskočil Vedrana Ćorluko in z glavo matiral Pletikoso.
Guardado kronal šolski protinapad
Hrvati so puščali vse več prostora za protinapade. Tri minute zatem si je rezervist Javier Hernandez izmenjal dvojno podajo s Peralto, ki je v sredini našel osamljenega Guardada, vezist pa je z natančnim strelom z levico žogo poslal pod prečko. Pletikosa je bil nemočen.

"Chicarito" postavil piko na i
Hrvati so delovali kot razbita vojska, Mehičani pa so leteli po zelenici Arene Pernanbuco. 35-letni Marquez, ki se je popolnoma razigral, je po kotu podaljšal žogo z glavo in našel osamljenega Hernandeza. "Chicarito" je iz bližine z glavo brez težav poslal žogo v mrežo, selektor Miguel Herrera je bil evforičen.
Častni gol Perišića in izključitev Rebića
Mehičani so skušali povišati celo na 4:0, saj so lovili razliko v zadetkih v boju za prvo mesto v skupini A z Brazilci. Tri minute pred koncem je Ivan Rakitić na levi strani kazenskega prostora našel Perišića, ki je z levico poslal žogo v mrežo. V predzadnji minuti je rezervist Rebić z iztegnjeno nogo pokosil Carlosa Peno in zasluženo prejel rdeči karton.

Kovač: Mehika je bila boljša
"Mehika je dokazala, da je boljša ekipa. Dvakrat so zadeli po prekinitvah, odločile so malenkosti. Nismo bili tako slabi, kot kaže končni izid. Na vse načine smo poskušali, a nam ni uspelo. Nasprotnik je bil boljši, to je treba priznati," je poraz športno priznal Niko Kovač.
Hrvaška je tudi na svetovnem prvenstvu leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem in leta 2006 v Nemčiji izpadla po predtekmovanju, v Južno Afriko leta 2010 pa se niso prebili.
Se bodo Mehičani končno le prebili v četrtfinale?
Mehika je zadnjič igrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 na domačih tleh. Na zadnjih petih prvenstvih je izpadla v osmini finala. Tudi tokrat jo čaka izjemno težka naloga, saj so Nizozemci v izjemni formi.

Skupina A, 3. krog, Recife:
HRVAŠKA - MEHIKA 1:3 (0:0)
41.212; Perišić 87.; Marquez 72., Guardado 75., Hernandez 82.
RK: Rebić 89./Hrvaška

Hrvaška: Pletikosa, Vrsaljko ( 58./Kovačić), Pranjić ( 74./Jelavić), Ćorluka, Lovren, Rakitić , Modrić, Srna, Olić ( 70./Rebić ), Perišić, Mandžukić.

Mehika: Ochoa, Layun, Marquez , Rodriguez, Moreno, Aguilar, Herrera, Guardado ( 84./Marco Fabian), Vazquez , Dos Santos ( 63./Hernandez), Peralta ( 80./Pena).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)




KAMERUN - BRAZILIJA 1:4 (1:2)
Matip 26.; Neymar 17., 34., Fred 49., Fernandinho 84.



Lestvica:                            
BRAZILIJA       3  2 1 0  7:2  7 točk
MEHIKA          3  2 1 0  4:1  7     
--------------------------------     
HRVAŠKA         3  1 0 2  6:6  3     
KAMERUN         3  0 0 3  1:9  0     

Perišić dosegel častni gol za Hrvate
Hernandez povišal na 3:0
Guardado razblinil hrvaške upe
Marquez preskočil hrvaške branilce
Sodnik Irmatov ni videl roke Srne
Po bombi Herrere Hrvate rešila prečka