Haris Seferović je v 75. minuti zamenjal Josipa Drmića in v sodnikovem dodatku odločil tekmo. Foto: EPA
Haris Seferović je v 75. minuti zamenjal Josipa Drmića in v sodnikovem dodatku odločil tekmo. Foto: EPA
Enner Valencia
Enner Valencia je z glavo zatresel mrežo. Foto: EPA
Admir Mehmedi
Admir Mehmedi je na začetku drugega dela izenačil. Foto: EPA
Haris Seferović švicarski junak v 93. minuti
Mehmedi izenačil za Švicarje
Ener Valencia z glavo matiral Benaglia

v zadnji akciji na tekmi zagotovil Švici zmago nad Ekvadorjem z 2:1 na prvi tekmi skupine E v Brasilii.

Izbranci Ottmarja Hitzfelda so se morali pošteno potruditi za tri točke, saj so Ekvadorci pustili dober vtis in tudi vodili po prvem polčasu.

E. Valencia natančen z glavo
Ekvador je povedel v 22. minuti, ko je s prostega strela z leve strani podal Walter Ayowi, pred vrati pa je Enner Valencia z glavo matiral Diega Benaglia.


Oglejte si tekmo še enkrat v posnetku:
1. polčas, 2. polčas

Švicarji so bili v prvem polčasu brez pravih idej. V 16. minuti je od daleč sprožil Xherdan Shaqiri, a Alexander Dominguez ni imel težav, tako kot tudi ne tri minute pozneje po podobnem strelu Ricarda Rodrigueza. Na voljo so imeli tudi številne prekinitve, a jih niso znali unovčiti.

Mehmedi prvi as iz rokava
Stari lisjak Hitzfeld je ob odmoru našel prave besede. Švicarji so v drugi polčas krenili popolnoma drugače. Takoj na začetku je Stephan Lichtsteiner sprožil z razdalje, žoga je zletela malo mimo vratnice.
Valentina Stockerja je zamenjal Admir Mehmedi, ki je v 48. minuti z glavo izenačil po podaji Ricarda Rodrigueza.


Oglejte si studijsko analizo prvega in drugega polčasa.

Po uri igre je Enner Valencia streljal z roba kazenskega prostora in žogo poslal malce čez gol. Šest minut pozneje je poskusil še Jefferson Montero, na mestu pa je bil Diego Benaglio.

Neupravičeno razveljavljen gol Drmića
V 70. minuti je sijajni Rodriguez podal v prazen prostor, Josip Drmić pa je zatresel mrežo, a so sodniki označili zelo dvomljiv prepovedani položaj. Novo priložnost so zapravili v 73. minuti, ko so trije stekli v protinapad, ki ga je na koncu s strelom v zunanji del mreže končal Shaqiri.

Seferović junak v sodnikovem dodatku
V končnici tekme pravih priložnosti ni bilo, in ko je kazalo, da se bo tekma končala z delitvijo točk, pa je v izdihljajih sodniškega dodatka Švica izvedla hiter protinapad. Rodriguez je z leve strani podal pred vrata, kamor je pritekel rezervist Seferović in žogo z levico zabil pod prečko za pomembno zmago.
Rueda: Izpadli smo zelo naivno
Najboljši igralec tekme Shaqiri je bil po tekmi nasmejan: "Prav lahko bi tudi izgubili to tekmo, Ekvadorci so imeli priložnosti za 2:1, k sreči pa se je na koncu obrnilo v našo korist. V drugem delu smo igrali hitreje, nismo veliko komplicirali."

"Ob koncu tekme nismo bili več dobro organizirani v obrambi. Zaslužili smo si neodločen izid, na koncu tekme smo igrali preveč čustveno, zelo naivno smo izpadli tik pred koncem tekme," je pojasnil ekvadorski selektor Reinaldo Rueda.

Skupina E, 1. krog, Brasilia:
ŠVICA - EKVADOR 2:1 (0:1)
68.351; Mehmedi 48., Seferović 93.; E. Valencia 22.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, von Bergen, Djourou , Rodgriguez, Inler, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Stocker ( 46./Mehmedi), Drmić ( 75./Seferović).
Ekvador: Dominguez, Paredes , Guagua, Erazo, Ayovi, A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero ( 76./Rojas), E. Valencia, Caicedo (70./Arroyo).
Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)



Haris Seferović švicarski junak v 93. minuti
Mehmedi izenačil za Švicarje
Ener Valencia z glavo matiral Benaglia