21-letni Joel Campbell je bil najboljši igralec tekme v Fortalezi. Foto: EPA
21-letni Joel Campbell je bil najboljši igralec tekme v Fortalezi. Foto: EPA
Kostaričani presenetili Urugvajce
Urena potrdil kostariško zmago
Campbell in Duarte zrežirala preobrat
Cavani z bele točke povedel Urugvaj v vodstvo

v Fortalezi s 3:1 premagala Urugvaj, potem ko so Južnoameričani po prvem polčasu vodili z 1:0.
Urugvaj, ki je na prejšnjem SP-ju v Južni Afriki osvojil četrto mesto, je povedel v 24. minuti z 11-metrovke. Potem ko je po predložku z leve strani v kazenski prostor Junior Diaz za pas z obema rokama objel Diega Lugana, je bil z bele točke uspešen Edinson Cavani. V 44. minuti je vratar Kostarike Keylor Navas, za katerim je odlična sezona pri Levanteju, Urugvajcem preprečil povišanje vodstva na 2:0. Po strelu Diega Forlana se je žoga odbila od enega izmed kostariških branilcev, a jo je Navas z lepo obrambo izbil čez prečko.

Preobrat v štirih minutah
Izenačenje Kostarike, ki je bila že v prvem delu po prekinitvah dvakrat blizu zadetka, je sledilo kmalu po začetku drugega polčasa. Nakazala ga je že priložnost Oscarja Duarteja v 50. minuti, ko je po njegovem strelu z glavo dobro posredoval Fernando Muslera. Štiri minute pozneje pa ga je z močnim strelom z nekaj več kot 10 metrov premagal 21-letni član Olympiacosa Joel Campbell. 1:1.

Urugvaj si še ni opomogel po prvem šoku, že je v 57. minuti Kostarika presenetljivo povedla z 2:1. Po prostem strelu je na daljši vratnici z glavo v padcu iz bližine zatresel mrežo Oscar Duarte, ki igra za Club Brugge.

Tekmo Urugvaj - Kostarika si lahko ogledate še enkrat. Prvi polčas in drugi polčas.


Rezervist Urena dokončno odločil zmagovalca

Urugvajski selektor Oscar Tabarez je nato poskušal preobrniti potek tekme. Na igrišče je pol ure pred koncem poslal Nicolasa Lodeira in Alvara Gonzaleza namesto Diega Forlana in Walterja Gargana, toda dvakratni svetovni prvaki še naprej niso našli rešitev in delovali zelo bledo.

64. minuta je tako prinesla novo priložnost za Kostariko. Campbell je imenitno streljal od daleč, a je žoga za las zletela mimo stičišča vratnice in prečke. V 70. minuti je na drugi strani Navas ubranil nevaren strel Cavanija z glavo.

Napad Urugvaja je zadnjih 15 minut okrepil še napadalec Palerma Abel Hernandez, toda tudi to ni pomagalo. Nasprotno. Še en zadetek je dosegla Kostarika. V 85. minuti je njeno zmago potrdil rezervist Marco Urena (Kuban Krasnodar) le dve minuti po vstopu na zelenico. Zadel je z desne strani, potem ko ga je v "ogenj" s sijajno podajo poslal strelec prvega zadetka Campbell.

Izključitev Maxija Pereire
Piko na i slabi predstavi Urugvaja je v 94. minuti postavil Maxi Pereira, ki je zaradi grobega prekrška nad Campbellom dobil rdeči karton in bo manjkal vsaj na četrtkovi tekmi proti Angliji. Morda bo debi dočakal Luis Suarez, ki okreva po poškodbi, a je tokrat ostal na klopi.

Oglejte si studijsko analizo tekme - prvi polčas in drugi polčas.


Skupina D:

URUGVAJ - KOSTARIKA 1:3 (1:0)
58.679; Cavani 24./11-m; Campbell 54., Duarte 57., Urena 85.
RK: M. Pereira 94./Urugvaj

Urugvaj: Muslera, M. Pereira , Lugano , Godin, Caceres , Rios, Gargano ( 60./Gonzalez), Stuani, C. Rodriguez ( 76./Hernandez), Forlan ( 60./Lodeiro), Cavani.

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos ( 89./Barrantes), Duarte, Tejeda ( 75./Cubero), Diaz, Borges, Ruiz ( 83./Urena), Campbell.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Nedelja ob 0.00 (Manaus):
ANGLIJA - ITALIJA


Kostaričani presenetili Urugvajce
Urena potrdil kostariško zmago
Campbell in Duarte zrežirala preobrat
Cavani z bele točke povedel Urugvaj v vodstvo