Najprej je James Rodriguez podal za dva zadetka Jacksona Martineza, ta pa mu je vrnil asistenco v 90. minuti za končnih 4:1. Foto: Reuters
Najprej je James Rodriguez podal za dva zadetka Jacksona Martineza, ta pa mu je vrnil asistenco v 90. minuti za končnih 4:1. Foto: Reuters
Faryd Mondragon (Kolumbija)
Faryd Mondragon je za Kolumbijo branil že na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, nato še na SP-jih 1994 in 1998, zdaj pa je postal najstarejši nogometaš v zgodovini mundialov. Foto: Reuters
Rodriguez potrdil kolumbijsko zmago
Martinez še drugič zadel japonsko mrežo
Kolumbija povedla prek Jacksona Martineza
Okazaki tik pred polčasom izenačil
Cuadrado z bele točke za vodstvo Kolumbije

Tik pred odmorom je za Japonsko izenačil spretni Šindži Okazaki in vlil veliko upanje samurajem, ki so v tistem trenutku za napredovanje potrebovali le še en gol. A v drugem polčasu je vstopil prvi igralec Kolumbije James Rodriguez (dve podaji in gol), ki je nato v navezi z Jacksonom Martinezom (dva gola in podaja) zrežiral še tretjo zmago varovancev Joseja Pekermana v Braziliji. Kolumbijci so zadeli iz vseh štirih strelov v okvir japonskih vrat!

Mondragon podrl rekord Rogerja Mille
Pekerman si je ob izidu 3:1 v 84. minuti lahko privoščil veliko potezo - v igro je poslal legendo kolumbijskega nogometa vratarja Faryda Mondragona. Čuvaj mreže, ki je zaigral že na tretjem SP-ju v karieri, je s 43 leti in tremi dnevi postal najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev, s čimer je podrl rekord Kamerunca Rogerja Mille (42 let in 39 dni).

Zagotovljen vsaj en južnoameriški polfinalist
Kolumbijce zdaj za nagrado za zmago v skupini C čaka dvoboj osmine finala z Urugvajem na sloviti Maracani v Riu de Janeiru (sobota ob 22.00). Zmagovalca tega obračuna čaka v četrtfinalu boljši iz drugega južnoameriškega para Brazilija - Čile. Japonska se s samo eno osvojeno točko vrača potolčena domov, potem ko so imeli na SP-ju 2014 velike načrte, saj so se nanj samuraji uvrstili prvi na svetu.

"Prvi polčas je bil zelo zahteven, saj smo imeli veliko priložnosti. V drugem delu je bilo veliko bolje in smo pokazali igro s prvih dveh tekem prvenstva. Z dvema goloma sem več kot presrečen," je po tekmi pripovedoval igralec tekme Jackson Martinez.

Kono podaril 11-m in vodstvo Kolumbiji
Modri samuraji so začeli podjetneje in stisnili nasprotnike, a brez pravega zaključnega strela. Japonski branilec Jasajuki Kono je v 16. minuti ob zaustavljanju protinapada podrl Adriana Ramosa in upravičeno je bila dosojena najstrožja kazen. Juan Cuadrado je z bele točke suvereno premagal vratarja Eidža Kavašimo. Za Cuadrada je to prvi gol na prvenstvu, na prvih dveh tekmah je za kofetarje prispeval že tri podaje.

Okazaki udaril tik pred odmorom
Prosti strel v 33. minuti je prinesel največjo priložnost Japonske. S 25 m z leve strani je udaril Keisuke Honda, žoga pa je zletela tik mimo bolj oddaljene vratnice. Ko se je zdelo, da se bo polčas končal z vodstvom Južnoameričanov, so Azijci izenačili. Honda je podal v kazenski prostor, kjer je spretni Šindži Okazaki ustrelil z glavo obrnjen proti golu in ob vratnici zadel za 1:1.

Odločila naveza Rodriguez-Martinez
Dve menjavi Kolumbijcev ob polčasu sta se hitro obrestovali. Prvi igralec kofetarjev na prvenstvu James Rodriguez je v 55. minuti prodrl na vrh kazenskega prostora, kjer je s prefinjeno podajo na levi strani našel Jacksona Martineza, ki je z diagonalnim strelom poskrbel za novo vodstvo najboljše reprezentance skupine C.

Osrednji japonski napadalec Jošito Okubo si je še tretjič pripravil idealen položaj za zaključni strel, a je bil vnovič nenatančen. V igro je Alberto Zaccheroni poslal še dva napadalca, a začeli so se vrstiti kolumbijski protinapadi. Iz enega izmed njih sta Rodriguez in Martinez spletla še tretji kolumbijski gol: kolumbijska desetica je poslal v prostor, Martinez pa je tudi drugi gol dosegel z diagonalnim strelom.

Soj žarometov za 43-letnika
Vsi upi na veliki preobrat Japonske so bili razblinjeni in v igro je lahko vstopil tudi ikona kolumbijskega nogometa. 43-letni vratar Faryd Mondragon je v 84. minuti zamenjal Davida Ospino. V zadnji minuti je še na tretji tekmi prvenstva zadel James Rodriguez, tokrat po podaji Martineza.

Kar osem sprememb pri Kolumbijcih
Kolumbijski selektor Jose Pekerman je skoraj popolnoma spremenil moštvo in dal priložnost nekaterim dosedanjim rezervistom. V začetni enajsterici je tako kar osem novincev, s prvih dveh tekem so v postavi ostali le vratar in kapetan David Ospina, levi bočni branilec Pablo Armero ter vezist Juan Cuadrado.

SKUPINA C, 3. krog, Cuiaba:
JAPONSKA - KOLUMBIJA 1:4 (1:1)
40.340; Okazaki 45.; Cuadrado 17./11-m, Martinez 55., 82., Rodriguez 90.

Japonska: Kavašima; Učida, Jošida, Kono, Nagatomo; Aojama ( 62./Jamaguči), Hasebe; Okazaki ( 69./Kakitani), Honda, Kagava ( 85./Kijotake); Okubo.

Kolumbija: Ospina ( 84./Mondragon); Arias, Valdes, Balanta, Armero; Mejia; Cuadrado( 46./Carbonero), Guarin, Quintero ( 46./ Rodriguez ), Martínez ; Ramos.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


GRČIJA - SLONOKOŠČENA OBALA 2:1 (1:0)
Samaris 42., Samaras 93./11-m; Bony 74.

                                     
Lestvica:                            
KOLUMBIJA       3  3 0 0  9:2  9 točk
GRČIJA          3  1 1 1  2:4  4     
--------------------------------     
SLON. OBALA     3  1 0 2  4:5  3     
JAPONSKA        3  0 1 2  2:6  1     
                                     


Rodriguez potrdil kolumbijsko zmago
Martinez še drugič zadel japonsko mrežo
Kolumbija povedla prek Jacksona Martineza
Okazaki tik pred polčasom izenačil
Cuadrado z bele točke za vodstvo Kolumbije