Robin van Persie je v petek dvakrat pošteno nasmodil špansko obrambo. Foto: EPA
Robin van Persie je v petek dvakrat pošteno nasmodil špansko obrambo. Foto: EPA

Prvi gol smo zadeli ob idealnem času in pravzaprav ne bi moglo biti bolje. Nismo se ustavili, drug drugemu smo rekli, da moramo še naprej napadati. Tudi pri izidu 2:1 se nismo ustavili, na koncu pa bi lahko zmagali tudi za šest, sedem ali celo osem golov.

Robin van Persie
Hud poraz "furie" proti Nizozemcem
Studijska oddaja, 1. del (Španija : Nizozemska)
Studijska oddaja, 2. del (Španija : Nizozemska)


Kakšna predstava Nizozemcev! Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da je aktualni svetovni prvak na svoji prvi tekmi naslednjega SP-ja prejel kar pet zadetkov. Kako hud poraz so utrpeli Španci, dokazuje tudi podatek, da so pet zadetkov prejeli šele prvič po letu 1963, ko jih je s 6:2 ugnala izbrana vrsta Škotske.

Nizozemska tako nadaljuje svojevrsten niz - oranžni svoje uvodne tekme na svetovnih prvenstvih niso izgubili že vse od leta 1938. Kdo ve, morda je po porazu v finalu izpred štirih let letos vendarle napočil njihov trenutek.
Del Bosque: Poraz je pomembno sprejeti
Španija je svojo uvodno tekmo svetovnega prvenstva izgubila drugič zapored. Pred štirimi leti jih je v Južni Afriki presenetila Švica (0:1), a so Španci nato na poraz hitro pozabili in osvojili tudi krstni naslov svetovnih prvakov. Vsekakor lahko 'furia' iz tega črpa optimizem, a vseeno je njihova igra zelo skrb vzbujajoča. Tega se zaveda tudi selektor Vicente del Bosque, ki od svojih varovancev zahteva precej boljšo predstavo na drugi tekmi skupinskega dela proti Čilu. "To je za nas zelo občutljiv čas. Skupaj moramo prebroditi ta položaj in se kar najbolje pripraviti na obračun s Čilom," je dejal Del Bosque. Pod njegovim vodstvom - na selektorski stolček je sedel leta 2008 - je Španija v petek utrpela najhujši poraz. "Tak je pač šport. Izgubili smo. Pomembno je sprejeti poraz. Odpraviti moramo napake v igri," je še dodal.
Sklenil je: "V drugem polčasu so bili preprosto boljši. V prvem delu smo bili dominantni, in namesto da bi Silva zadel za 2:0, je takoj zatem na drugi strani sledilo izenačenje."
Iniesta v šoku po vodstvu Nizozemske
Pred štirimi leti junak finalnega obračuna, tokrat pa ni odigral vidnejše vloge proti Nizozemcem. Andres Iniesta je poskušal s Xavijem in Xabijem Alonsom prepoznavno razviti špansko igro, a so Nizozemci našli recept in zavladali na sredini igrišča. Z dolgimi in natančnimi podajami so begali špansko obrambo, za nameček je eno najslabših predstav v španskem dresu prikazal vratar Iker Casillas. Kljub vsemu je vezist Barcelone prepričan, da se bodo svetovni prvaki hitro pobrali in pustili velik pečat v skupini B. "Zmagati moramo preostali tekmi. Na takšnih turnirjih malenkosti odločajo o zmagovalcu in poražencu. To je bila ena zares težka tekma. Vseeno smo pripravljeni na vse! Naredili bomo domačo nalogo, hkrati pa na ta poraz ne bomo pozabili," je dejal Iniesta in priznal, da je bil s soigralci v šoku, ko so Nizozemci povedli.
Van Persie: Zadetek je bil izjemen!
Povsem drugačne volje je bil - razumljivo - strelec dveh zadetkov Robin van Persie. Napadalec Manchester Uniteda je prispeval levji delež k zmagi nad Španijo, ki je pod vodstvom Del Bosqueja na uradni tekmi klonila šele četrtič - pred Nizozemci je Španijo uspelo ugnati še ZDA, Švici in Braziliji. "Prvi gol smo zadeli ob idealnem času in pravzaprav ne bi moglo biti bolje. Nismo se ustavili, drug drugemu smo rekli, da moramo še naprej napadati. Tudi pri izidu 2:1 se nismo ustavili, na koncu pa bi lahko zmagali tudi za šest, sedem ali celo osem golov," je bil presrečen van Persie, ki je v petek postal prvi Nizozemec z doseženim zadetkom na treh različnih svetovnih prvenstvih. Njegov prvi zadetek je bil prava krasotica. Po dolgem predložku pred vrata je s krasnim skokom žogo z glavo poslal za hrbet nemočnega Casillasa. "Če pomislim, kako pomembna tekma je to bila in na kakšnem turnirju igramo, je bil zadetek izjemen. Pravzaprav sem nekoliko tvegal. Videl sem, da Casillas ni najbolje postavljen, zato sem poskusil z lobom in uspelo mi je," je še povedal 30-letnik iz Rotterdama.
Van Gaal s sistemom 3-4-3 zadel v polno
Tudi selektor Louis van Gaal ni mogel skriti navdušenja po zadnjem sodnikovem žvižgu. Z odlično postavljeno taktiko je v drugem polčasu zlomil Špance, ki so občasno delovali popolnoma izgubljeni, od njihove slovite 'tiki-take' je ostalo le pogorišče. "Takšne zmage vsekakor nisem pričakoval! To je krasen občutek, na koncu pa bi lahko zmagali tudi s 6:1 ali več," je bil vzhičen van Gaal, ki se je za obračun s svetovnimi prvaki odločil za sistem 3-4-3. "Španski bočni branilci so precej statični, zato sem se odločil, da na bok postavim Arjena Robbna in Jermaina Lensa, ki sta vsakič znova uspešno preigravala in prodirala v kazenski prostor," je še pojasnil enega izmed ključev do uspeha, za konec pa je še razkril, kakšno je bilo vzdušje v slačilnici po tekmi: "Vsi uživajo in se veselijo! Ron Vlaar je za reprezentanco odigral 25. tekmo, Wesley Sneijder in van Persie sta odigrala 75. obračun za reprezentanco. Veselje si ti fantje nedvomno zaslužijo."

Nizozemska bo drugo zmago in napredovanje v osmino finala svetovnega prvenstva poskušala doseči v sredo ob 18.00 proti Avstraliji, medtem ko čaka Španijo popravni izpit proti Čilu tri ure pozneje.

Prvi gol smo zadeli ob idealnem času in pravzaprav ne bi moglo biti bolje. Nismo se ustavili, drug drugemu smo rekli, da moramo še naprej napadati. Tudi pri izidu 2:1 se nismo ustavili, na koncu pa bi lahko zmagali tudi za šest, sedem ali celo osem golov.

Robin van Persie
Hud poraz "furie" proti Nizozemcem
Studijska oddaja, 1. del (Španija : Nizozemska)
Studijska oddaja, 2. del (Španija : Nizozemska)