Manuel Neuer je takole na začetku tekme v teku dohitel Islama Slimanija in mu izbil žogo v avt, pri čemer so bila nemška vrata prazna. Foto: Reuters
Manuel Neuer je takole na začetku tekme v teku dohitel Islama Slimanija in mu izbil žogo v avt, pri čemer so bila nemška vrata prazna. Foto: Reuters

Vsi vemo, da je Manuel najboljši vratar na svetu, in to je nocoj še enkrat dokazal.

Andre Schürrle o vratarju Neuerju
Manuel Neuer (Nemčija)
Igra zunaj kazenskega prostora je zaščitni znak Neuerja, ki pa se mu kdaj pa kdaj tudi maščuje. V zadnjih petih sezonah igranja v Bundesligi je tako bil glavni krivec za kar 11 golov. Foto: Reuters

Libero Neuer bi drugo sezono lahko bil moja zamenjava pri Manchester Unitedu!

Prekaljeni angleški branilec Rio Ferdinand na Twitterju
Nemčija - prosti strel
K prostemu strelu z 20 metrov je pristopilo kar pet Nemcev, ki so se nato uskladili, da preizkusijo domislico s treninga. Foto: Reuters

Nemški mediji in svetovni nogometni strokovnjaki so si enotni - najboljši branilec elfa v boju s puščavskimi lisicami iz Alžirije je bil Manuel Neuer. Izredno visoko postavljeno nemško obrambo so Alžirci spretno izkoriščali in redno vtekali v prazen prostor, kjer pa je dolge podaje redno razčiščeval kar sam vratar Neuer.

Po napaki takoj poskrbel za nevaren protinapad
Prvič je Neuer v vlogi branilca zablestel v 9. minuti, ko je z drsečim štartom zbil žogo Islamu Slimaniju. Sledili so še novi izleti iz vrat, pri čemer je 28-letnik iz Gelsenkirchna "čistil" žogo z levo in desno nogo ter tudi glavo, vmes pa bi v 50. minuti po edini svoji napaki skorajda poskrbel še za asistenco Andreu Schürrleju. Najboljših pet posredovanj Neuerja si oglejte v spodnjem videokolažu.

Blokura sodobnega vratarja
Vratar Bayerna se je tako v 120 minutah naporne tekme v Porto Alegreju 59-krat dotaknil žoge, od tega kar 21-krat zunaj 16-metrskega kazenskega prostora! Na tekmi je tako zbral štiri uspešna posredovanja, trikrat je preigral nasprotnika in poslal v prostor 17 natančnih predložkov.

Izredno predstavo vratarja, ki se je prelevil tudi v libera - prostega branilca, je odlično prikazal tvit priznane statistične strani Squawka. Z vročinskim prikazom so prikazali Neuerjevo gibanje med celotno tekmo - podoba, ki bolj pritiče branilcu kot vratarju.

Za Neuerja samo običajna predstava
Po tekmi je bil nemška številka ena kar presenečen nad pohvalami za izlete iz vrat. "Saj nisem vratar, ki bi ves čas stal v šestmetrskem prostoru. Vedno se postavljam tako, da lahko pomagam svoji obrambni četverici in pospravljam dolge podaje. Tako pač igram, pomembno pri tem je, da obramba ve, da sem tam. Gre za zaupanje. Takšna igra je postala drugi jaz zame osebno in moje branilce," je najprepričljivejši Nemec na svetovnem prvenstvu zavrnil komplimente in pojasnil svoj način igre, s katerim je postal najverjetneje najboljši vratar na svetu.

Nič več dolgočasni Nemci
V 88. minuti je nemška izvedba prostega strela požela veliko pozornosti - številni so planili v smeh in se zgražali nad padcem Thomasa Müllerja, nekateri pa so že takoj planili od navdušenja nad inovacijo selektorja Joachima Löwa, in to ob izteku rednega dela in izidu 0:0. Počasen posnetek (glej spodnji video) lepo razkrije, da je šlo za dogovorjeno akcijo, ki pa še ni čisto uigrana.

Zaigrani padec ni zmedel Slimanija
Bastian Schweinsteiger
je stekel čez žogo, Műller je odigral padec na kolena, a se hitro pobral in stekel mimo živega zidu, Toni Kroos pa bi moral poslati žogo prek zmedenega zidu. A Alžirci se ob šviganju belih dresov niso zmedli in Slimani je z glavo zaustavil podajo za Müllerja, ki bi se iz oči v oči znašel z vratarjem Raisom Mbolhijem.

Tokrat se sicer ni posrečilo, a zagotovo je prav ob prekinitvah še veliko prostora za nove domislice in izpeljanke.

Pet Neuerjevih najvidnejših posredovanj


Po(ne)srečen nemški trik ob prostem strelu

Vsi vemo, da je Manuel najboljši vratar na svetu, in to je nocoj še enkrat dokazal.

Andre Schürrle o vratarju Neuerju

Libero Neuer bi drugo sezono lahko bil moja zamenjava pri Manchester Unitedu!

Prekaljeni angleški branilec Rio Ferdinand na Twitterju