Četverici polfinalistov je težko oporekati lakoto po naslovu, a Nizozemci prekleto dobro vedo, kako boli poraz, ko je naslov svetovnega prvaka na dosegu noge. Foto: Reuters
Četverici polfinalistov je težko oporekati lakoto po naslovu, a Nizozemci prekleto dobro vedo, kako boli poraz, ko je naslov svetovnega prvaka na dosegu noge. Foto: Reuters
David Luiz
David Luiz bo v polfinalu ob odsotnosti kapetana Thiaga Silve in Neymarja prvi adut Brazilije in sodeč po videnem ne samo v obrambi, ampak tudi v napadu. Foto: Reuters
Mats Hummels in klop Nemčije
Nemčija bo kot prva reprezentanca v zgodovini SP-jev štirikrat zapored zaigrala v polfinalu, a to bo le slaba tolažba, če se bo četrti naslov znova izmuznil. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi še naprej izpolnjuje silna pričakovanja rojakov, reprezentanca pa raste iz tekme v tekmo. Zadnji dve svetovni prvenstvi v Latinski Ameriki (1978 in 1986) je dobila ravno Argentina. Foto: Reuters
Odprtje SP2014 v Braziliji
200 milijonov Brazilcev verjame v pravljični scenarij - šesti naslov na domačih tleh in veliko slavje na Maracani, ki je bila leta 1950 sicer priča najhujšemu porazu selecaa. Foto: EPA

Strelski spektakel, ko smo v skupinskem delu videli skoraj tri gole na tekmo, je za nami. Zdaj šteje samo izid, in to je v primeru finalne četverice samo eden - osvojitev naslova svetovnih prvakov!

Brazilija, Nemčija, Argentina in Nizozemska so najuspešnejše nogometne reprezentance zadnjih 40 let. Da bi dobili kvartet z več trofejami, bi lahko Oranje nadomestila le Italija, ravno Nizozemci pa so med polfinalisti edini še brez najprestižnejšega nogometnega naslova, čeprav so igrali že v treh finalih. Poraženci finala iz Južne Afrike 2010 so dejansko tudi edino presenečenje med moštvi, ki bodo v Braziliji 2014 odigrala po sedem tekem.

Od favoritov pogoreli branilci naslova
Pred začetkom 20. svetovnega prvenstva v nogometu je med strokovnjaki, navijači in tudi na stavnicah izstopala favorizirana četverica Brazilija, Argentina, Nemčija in Španija. Branilka naslova in nogometna vladarica sveta med letoma 2008 in 2012 je neslavno predala žezlo že po dveh tekmah. Svoje je dodalo še zgodnje slovo Italije in Anglije, a to je bilo tudi vse. Kolumbija in Kostarika sta bili prijetni popestritvi, a prav vsi izločilni boji so kljub dramatičnosti odločitev prinesli pričakovane zmagovalce in tudi štiri klasične polfinaliste.

Dobra polovica naslovov in finalov
Najboljša četverica je skupaj osvojila 10 od 19 svetovnih prvenstev in poskrbela 21 izmed vseh 38 finalistov. V zadnjih 40 letih je Nemčija kar petkrat zaigrala v finalu, preostala trojica po trikrat. A neverjetno - prvič sploh na SP-jih sta hkrati v polfinalu tako Brazilija kot Argentina, ki sta le korak oddaljena od sanjskega finala za svetovno prvenstvo na tleh Južne Amerike.

Polfinala ponovitvi finala 2002 in 1978
Zgodovine torej ne manjka, a zato jo je skoraj presenetljivo manj medsebojne. Brazilija in Nemčija, najuspešnejši državi svetovnih prvenstev, se bosta šele drugič srečali na SP-ju, a zato je spomin na premierno srečanje še močno živ - finale 2002 v Jokahami in Ronaldov "dvojček" za peti naslov Brazilije.

Tudi drugi polfinale Argentina - Nizozemska bo ponovitev finala, in to iz leta 1978, ko je albiceleste v domačem Buenos Airesu prvi naslov osvojil šele po dveh golih v podaljšku. Nasprotnika sta se srečala še trikrat, več uspeha pa so imeli Nizozemci: leta 1974 s 4:0 v drugem skupinskem delu in z 2:1 v četrtfinalu SP-ja 1998 s prekrasnim golom Dennisa Bergkampa v predzadnji minuti. Nazadnje v Nemčiji 2006 v skupinskem delu ni bilo golov, obe reprezentanci pa sta bili že uvrščeni naprej.

Četverica še brez poraza
Vseeno niti eden izmed polfinalistov ni dominiral na prav vseh petih tekmah, čeprav skupaj niso izgubili niti enega srečanja. Od 20 tekem so jih sicer 14 dobili po rednem delu, pri čemer sta Argentina proti Iranu in Nizozemska proti Mehiki slavili po zadetkih v sodnikovem podaljšku. Na prvi tekmi turnirja sta sicer zablestela tako Nemčija proti Portugalski (4:0) kot Nizozemska proti Španiji (5:1) v ponovitvi zadnjega finala.

Kako nadomestiti Neymarja?
Brazilija
je začela neprepričljivo in jo je naprej vlekel Neymar. V osmini finala proti Čilu jo je rešil okvir vrat, a najboljšo predstavo je selecao pokazal proti Kolumbiji, pri čemer pa so oba gola Brazilci dosegli iz prekinitev, ob tem pa izgubili prvega zvezdnika. Bo že zmagoviti selektor Felipe Scolari vztrajal pri sistemu 4-2-3-1 in kako bo nadomestil Neymarja: Willian ali Bernard?

Stroj, ki mu manjka naslov
Nemčija
je po uvodni zmagi pokazala znake šibkosti, v četrtfinalu pa je po zgodnjem vodstvu celo prepustila prevlado pri posesti žoge Franciji, čeprav je to v nasprotju s filozofijo trenerja Joachima Löwa, hkrati pa je izginil smrtonosni nemški protinapad. A z najboljšim vratarjem na svetu Manuelom Neuerjem in pravo moštveno igro so Nemci ostali stroj za vrhunske uvrstitve, pri čemer pa manjka pika na i - nov veliki naslov.

Messi dva koraka od nesmrtnosti
Argentina se je mučila od prve tekme dalje, Lionel Messi pa je z genialnostjo skrbel za zmage. V izločilnih bojih se je odprlo Angelu Di Marii (zmagoviti gol proti Švici, podaja za edini gol proti Belgiji), ki pa je izgubljen vsaj za polfinale. Selektor Alejandro Sabella je vseeno v četrtfinalu z nekaj zamenjavami dobil najboljšo tekmo turnirja. Obramba, ki je bila najspornejši del moštva, pa je najbolj trpela proti na papirju najlažjemu tekmecu Iranu. Če Messiju uspe, bo takoj vpisan med največje legende nogometa.

Če LVG pozlati še oranžne ...
Nizozemci so začeli divje in s smrtonosno učinkovitostjo, ki pa je zdaj poniknila. V četrtfinalu iz preštevilnih priložnosti in pomanjkanju sreče niso zmogli matirati obrambe Kostarike, a nezbranost Arjena Robbna in tovarišev je znova popravil nori genialec na klopi Luis van Gaal. S spremembami sistema iz 5-2-3 v 4-3-3 in predvsem pravimi zamenjavami mu gre kot maslu, vrhunec tega pa sta bili vratarska menjava Cilessen - Krul v 120. minuti in zmaga v "loteriji" proti Kostariki. Tudi svojeglavi in na igrišču več sebični Robben nesporno priznava, kdo je prva violina - selektor z zlatim k***** za menjave.

Skratka, vsi imajo svoje adute in slabosti, naslov svetovnega prvaka pa bo šel na koncu zasluženo v roke najboljšemu v najboljši četverici, ki je že naredila prvih pet korakov na poti do nogometnega Olimpa.