Ricky Alvarez je v 12. minuti kaznoval Kurtićevo napako. Foto: Reuters
Ricky Alvarez je v 12. minuti kaznoval Kurtićevo napako. Foto: Reuters
Odmevi po reprezentančni tekmi v Argentini
Domobranski grb v Argentini buri duhove
Latinska Amerika že od nekdaj diha z nogometom
Slovenski napad že tri tekme nemočen

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v La Plati proti Argentini izgubila z 2:0. V 12. minuti je, potem ko je žogo na sredini igrišča izgubil Jasmin Kurtić, zadel Ricky Alvarez, končni izid pa je postavil Lionel Messi, ki je igral le zadnje pol ure. Argentinska reprezentanca se je tako pred začetkom svetovnega prvenstva pri sosedih v Braziliji z zmago poslovila od domače javnosti. Stadion je bil poln, med 50 tisoč gledalci je bilo približno 2500 Slovencev. Pred začetkom so razvili slovensko zastavo z orlom na sredini. Domobranska znamenja jasno obsoja tudi predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin. "Zagotovo nas razni politični simboli, posebej če so sporni, na tribuni ne radostijo. Si rahlo razočaran, ker slovenska zastava je samo ena in je edina, ki lahko predstavlja našo državo doma in po svetu."

Brez politike na žalost ni šlo niti na argentinski strani. Ob uvodnem fotografiranju so pred domačo izbrano vrsto za nekaj sekund razvili transparent z napisom "Las Malvinas son Argentinas" (Malvinski oz. Falklandski otoki so argentinski). Falklandski otoki so čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva, ki si ga lasti tudi Argentina. Leta 1982 je zaradi otokov med državama izbruhnila desettedenska vojna.


Trije zvezdniki nogometa izpeljali akcijo za 2:0

Argentina je uro tekme odigrala z B-postavo in prvi polčas dobila z 1:0. Nato je na stadionu završalo. Ob četverni menjavi so na zelenico stopili Lionel Messi (Mascherano mu je predal kapetanski trak), Angel Di Maria in Sergio Agüero. Dvakratni svetovni prvaki so pohodili stopalko za plin in v 76. minuti so omenjeni (gol je dosegel Messi) izpeljali akcijo, ki je pokazala, kako je nogomet lahko popolnoma enostaven. Izbranci selektorja Alejandra Sabelle, ki imajo za svetovno prvenstvo najvišje cilje, so na prvi junijski pripravljalni tekmi s 3:0 premagali Trinidad in Tobago.

Samardžić se je dobro ujel s Cesarjem
Slovenija je proti obema dvakratnima svetovnima prvakoma (v četrtek je igrala proti Urugvaju) izgubila z 2:0. Srečko Katanec je na južnoameriški turneji prišel do dveh nogometašev: do branilca Mirala Samardžića, ki se s Cesarjem odlično ujame, in do nepopustljivega vezista Rajka Rotmana. Selektor je razmišljal, da bosta na teh minipripravah branila Handanović in Oblak, a je včeraj končno debitiral Vid Belec. V slovenski reprezentanci je imela namreč kar šesterica prebavne težave. Zaradi zastrupitve ni mogel na stadion prvi vratar Samir Handanović. Jan Oblak je ob tem še poškodovan. Od bolnih sta Stevanović in Cesar lahko igrala, Janža in Struna pa sta obsedela na klopi za rezerve.

Ko se vrne Kampl, bo igra še bolj povezana
"Argentici so razred zase in med favoriti svetovnega prvenstva. Proti nam niso igrali z vso močjo. Če igramo dobro, imamo priložnosti, vendar jih moramo izkoristiti. Pred nami je še precej dela, da bomo pravi v kvalifikacijah," je komentiral Milivoje Novaković. Kje so še rezerve? Vid Belec: "Večkrat moramo v napad. Pogrešamo igralca, ki bi naredil višek na sredini. Kevin Kampl veliko pomeni ekipi. Zna zadržati žogo, pride naprej. Če pa pogledamo Rajka (Rotmana), smo z njim ogromno pridobili. Takoj smo ga vklopili v ekipo, potrebuje pa še nekaj tekem."

Sredina igrišča mora biti hitrejša, živahnejša
In kako je tekmo videl selektor? "Sem kar zadovoljen. Žal mi je samo, da smo jim poklonili prvi gol. To se ne sme dogajati. Drugi polčas je bil bolj soliden. Realno nam zlasti na sredini igrišča manjka takšnih tekem na najvišji ravni, manjka še malo hitrosti, živosti. Tega danes nismo imeli, pa še drugo tekmo smo odigrali v treh dneh," je za Radio Slovenija povedal Katanec. Slovenski reprezentanti zdaj odhajajo na dopust. Septembra bodo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji začeli v Talinu. Na treh letošnjih prijateljskih tekmah (v Alžiriji so prav tako izgubili z 2:0) še niso dosegli gola.
Razočarani nad organizacijo
Slovensko nogometno odpravo je sicer ob gostovanju v Južni Ameriki zmotilo nekaj organizacijskih težav. "Organizacija vsaj na tekmi z Argentino nikakor ni bila ustrezna, nad čemer smo zelo razočarani. A po pripovedovanju drugih zvez je to tipično za tekme v Južni Ameriki. Pravzaprav v zvezi z organizacijo ni nič "štimalo". Kršili so pogodbo v kar nekaj točkah," je dejal Čeferin.

Za nekaj vznemirjenja je poskrbel tudi Lionel Messi, ki je imel znova težave s slabostjo in bruhanjem. Pet minut pred drugim zadetkom se je ustavil ob stranski črti, se nagnil in pokašljeval. Da je občutil slabost, je po tekmi potrdil selektor Argentine Alejandro Sabella, ki je za športni dnevnik Ole izjavil, da je Messi pred začetkom mundiala živčen. Argentinski kapetan je imel težave s slabostjo že prej, nekajkrat je bruhal med tekmami Argentine, enkrat pa tudi v dresu Barcelone.

Odmevi po reprezentančni tekmi v Argentini
Domobranski grb v Argentini buri duhove
Latinska Amerika že od nekdaj diha z nogometom
Slovenski napad že tri tekme nemočen