Karim Benzema je na prvi tekmi dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Karim Benzema je na prvi tekmi dosegel dva zadetka. Foto: EPA

Zagotovo bo veliko več prostora, ker se Francozi ne bodo branili. Močni so v napadu, toda prav to jih lahko stane. Morda bodo napadali malce preveč.

Napadalec Švice Haris Seferović
Andrea Pirlo in Mario Balotelli
Azzurri so z odliko opravili prvo tekmo, zdaj jih čaka Kostarika. Foto: Reuters

V reprezentanco smo vnesli nekaj Italije iz leta 2006 - solidno obrambo z zelo dobrimi napadalci. Ko dobimo žogo, takoj udarimo in ne premišljujemo, nekaj takega kot nokavt v boksu.

Vezist Kostarike Celso Borges

In imel precej lažjo pot v četrtfinale, saj so morebitni nasprotniki - BiH, Nigerija ali Iran - precej lažje premagljivi od gavčev, ki jim zmaga v skupini G najbrž ne more uiti.

Od leta 1998 so se Francozi na velikih tekmovanjih ali uvrstili v finale ali pa izpadli v predtekmovanju. Na tekmi proti Hondurasu so pokazali, da je nanje še kako treba računati. Resda Honduras ni pravo merilo, a je, kot kaže, Didierju Deschampsu uspelo ponovno poenotiti ekipo, ki je pred štirimi leti pod vodstvom Raymonda Domenecha razpadala po šivih. Ni poškodovanega Riberyja, vendar Karim Benzema, Paul Pogba in Olivier Giroud predstavljajo izjemno učinkovit napad, ki je že na prvi tekmi zabil tri gole.

Deschamps razmišlja o Giroudu
Deschamps seveda ne bo veliko posegal v zmagovalno ekipo. V obrambi bodo spet začeli Mathieu Debuchy, Raphael Varane, Mamadou Sakho in Patrice Evra. Edino dilemo ima selektor na levi strani sredine. Proti Hondurasu je ob Benzemaju v napadu začel Antoine Griezmann, zdaj pa Deschamps razmišlja, da bi Benzemaja pomaknil na levo in v igro poslal napadalca Arsenala Olivierja Girouda ter s tem pridobil višino in moč.

Seferović vidi priložnost v napadalnosti Francozov
Švicarski junak Haris Seferović, ki je na uvodni tekmi proti Ekvadorju zabil za zmago v 93. minuti, meni, da je prav francoska napadalna igra priložnost za njegovo reprezentanco. "Zagotovo bo veliko več prostora, ker se Francozi ne bodo branili. Močni so v napadu, toda prav to jih lahko stane. Morda bodo napadali malce preveč," je povedal Seferović. Hitzfeld ima samo eno dilemo. Začeti z Josipom Drmićem ali dati priložnost Seferoviću oziroma Admirju Mehmediju, ki sta v igro prišla v drugem delu in oba zadela.

Sosedi sta se na zadnjih treh tekmah razšli z neodločenim izidom. Nazadnje sta igrali leta 2006, ko je bilo 0:0. Švica ni premagala Francije od leta 1992.

Še pred obračunom dneva, ki se bo začel ob 21. uri, bosta ob 18.00 na igrišče stopili Italija in Kostarika. Spet bo veliko vlogo igrala vročina, saj bo tekma v tropskem Recifeju na sporedu ob 13. uri po lokalnem času.

Pred Italijani kostariški izziv
Kostaričani naj bi bili tudi v Braziliji žrtveni jagenjčki, toda senzacionalna zmaga proti polfinalistu prejšnjega SP-ja, Urugvaju, je pokazala, da gre za drugačno ekipo kot na prejšnjih SP-jih. Takrat so se zanašali na prebliske posameznikov, tokrat pa ima ekipa izjemno organizirano obrambo in bliskovite protinapade, s katerimi so razorožili Urugvajce.

"V reprezentanco smo vnesli nekaj Italije iz leta 2006 - solidno obrambo z zelo dobrimi napadalci. Ko dobimo žogo, takoj udarimo in ne premišljujemo, nekaj takega kot nokavt v boksu," je povedal vezist Kostarike Celso Borges.

Povsem isti recept bodo uporabili proti štirikratnim svetovnim prvakom, ki pa bodo zdaj pri Kostaričanih še posebej pazljivi. Četa Cesareja Prandellija ne kaže igre, ki bi plenila, vendar zmaguje. Tako je bilo tudi proti Angliji. Vse se bo spet vrtelo okoli neuničljivega Andree Pirla, ki mu nista mogli do živega niti vročina in vlaga amazonskega Manausa.

"To bo za nas najnevarnejša tekma, saj igramo ob enih popoldne. Lahko premagamo Kostariko? To niso več svetovna prvenstva, kot so bila včasih, denimo Italija 1990, ko je bilo 8:0. Ekipe so organizirane, z dobrimi igralci. Ne moreš več reči, da boš zmagal, ker se imenujemo Italija," je tekmo napovedal vezist Daniele de Rossi. V taboru azzurrov upajo, da bosta okrevala vratar Gianluigi Buffon in branilec Mattia De Sciglio, ki sta izpustila uvodno tekmo.

Opolnoči bosta deveti dan SP-ja sklenila Ekvador in Honduras.


SKUPINA D, 2. krog
Petek ob 18.00:
ITALIJA - KOSTARIKA (Recife)

Verjetni postavi:
Italija: Buffon, Paletta, Darmian, Barzagli, Chiellini, Verratti, De Rossi, Candreva, Pirlo, Marchisio, Balotelli.

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte, Tejeda, Diaz, Borges, Ruiz, Campbell.

Sodnik: Enrique Osses (Čile)


SKUPINA E, 2. krog
Petek ob 21.00:
ŠVICA - FRANCIJA (Salvador)

Verjetni postavi:
Švica: Benaglio, Lichtsteiner, von Begen, Djourou, Rodriguez, Inler, Behrami, Shaqiri, Xhaka, Stocker, Mehmedi.

Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho, Evra, Cabaye, Valbuena, Matuidi, Pogba, Benzema, Giroud.

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)


Sobota ob 0.00:
HONDURAS - EKVADOR (Curitiba)

Verjetni postavi:
Honduras: Valladares, Beckeles, Bernardez, Figueroa, Izaguirre, Najar, Boniek, Garcia, Garrido, Espinoza, Bengtson, Costly.

Ekvador: Dominguez, Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi, Valencia, Gruezo, Noboa, Montero, E. Valencia, Caicedo.

Sodnik: Benjamin Williams (Avstralija)

Zagotovo bo veliko več prostora, ker se Francozi ne bodo branili. Močni so v napadu, toda prav to jih lahko stane. Morda bodo napadali malce preveč.

Napadalec Švice Haris Seferović

V reprezentanco smo vnesli nekaj Italije iz leta 2006 - solidno obrambo z zelo dobrimi napadalci. Ko dobimo žogo, takoj udarimo in ne premišljujemo, nekaj takega kot nokavt v boksu.

Vezist Kostarike Celso Borges