Hrvaška je ena izmed reprezentanc, ki je v predtekmovanju pokazala največ. Predvsem je navdušila na tekmi z Argentino. Foto: Reuters
Hrvaška je ena izmed reprezentanc, ki je v predtekmovanju pokazala največ. Predvsem je navdušila na tekmi z Argentino. Foto: Reuters
Danski selektor obljublja napadalno igro. Foto: Reuters
Španija ni poražena vse od osmine finala Eura 2016. Foto: Reuters
Lahko Rusi presenetijo Špance? Foto: Reuters
Rusi vlogo favoritov prepuščajo Španiji

Četrti obračun osmine finala bo v Nižnem Novgorodu, kjer so Hrvati v skupinskem delu odpravili Argentince s 3:0. Hrvaška še nikoli na velikih tekmovanjih ni zmagala vseh treh tekem skupinskega dela. Tudi zato to generacijo primerjajo s tisto iz leta 1998, ki se je iz Francije domov vrnila z bronom. "Bil sem star devet let. Spomnim se vpitja svoje mame v hiši, ko smo dosegli gol," je povedal branilec Dejan Lovren ob spominu na zmago Hrvaške nad Nizozemsko na mundialu pred 20 leti. Lovren se zaveda, da bodo Danci zelo neugoden nasprotnik: "Lahko jih premagamo, seveda, toda potrebovali bomo tudi srečo. Gre za zelo težkega nasprotnika."

Spominom na leto 1998 ni mogoče uiti
Za razliko izpred štirih let v Braziliji je v izjemni formi kapetan Luka Modrić. Niti on ni mogel uiti letu 1998. "To je bila največja reklama za Hrvaško. Ves svet je končno vedel, kdo smo in kje smo. Takrat sem sanjal, da bom nekoč prišel do te stopnje," je povedal Modrić, strelec enega od najlepših zadetkov SP-ja proti Argentini. Lovren je prepričan, da si Modrić zasluži zlato žogo. "On je trenutno eden najboljših nogometašev na svetu. Če bi bil Španec ali Nemec, bi dobival precej več pozornosti," meni Lovren.

Pod povečalom dvoboj Modrić-Eriksen
V ospredju bo dvoboj na sredini med Modrićem in prvim danskim zvezdnikom Christianom Eriksenom. Danci so v predtekmovanju premagali Peru, remizirali z Avstralijo in na zadnji tekmi preračunljivo še s Francijo, kar je bila edina tekma brez zadetkov na tem SP-ju. V danski igri ni spektakularnosti, vodi jih pragmatizem, ki jim je, pozor, prinesel niz 17 tekem brez poraza. Danci težko zabijajo zadetke, a jih težko tudi prejemajo. Tudi oni se z veseljem spominjajo turnirja v Francije 1998, ko so se prebili do četrtfinala in tam izgubili z Brazilci. To je njihov največji uspeh na mundialih.

Danski selektor obljublja "povsem drug spektakel"
Danski trener Age Hareide obljublja napadalnejšo igro kot proti Francozom, ko so jih izžvižgali tudi lastni navijači. "Naj se ljudje ne navadijo take igre, kot smo jo pokazali proti Francozom. Take tekme so redke. Obračun s Hrvati bo povsem drug spektakel," obljublja Hareide.

Ekipi sta se doslej pomerili petkrat. Obe imata po dve zmagi. Nazadnje so leta 2004 na prijateljski tekmi z 2:1 slavili Danci.

Na življenje in smrt
Še pred mesecem bi bil obračun med Rusijo in Španijo v napovedih povsem enostranski, toda po prikazanem na turnirju se obeta precej bolj izenačen dvoboj. Svetovni prvaki izpred osmih let so tik pred prvenstvom šokantno odpustili selektorja, njegov naslednik Fernando Hierro pa v skupinskem delu ni našel formule, ki bi navduševala.
Španci so srečno osvojili prvo mesto v skupini, a so bile predstave daleč od želenih. "Čaka nas zelo težka tekma proti gostiteljem, ki so na prvih dveh tekmah zabili kar osem golov. Za njimi bo stala vsa država. So močni in hitri, zato ne smemo izgubljati žog. Zdaj gre na življenje in smrt. Ni več igranja na remi. Menim, da bodo tekme zdaj drugačne in da bomo našli svojo formo in napadalno igro," je povedal španski branilec Dani Carvajal.

Maroko in Iran smerokaz za Ruse
Ekipi sta se na pripravljalni tekmi pomerili novembra lani in se razšli z neodločenim izidom 3:3. Rusija je na prvih dveh tekmah nadigrala Savdsko Arabijo in Egipt, prizemljil jo je šele Urugvaj. Kljub temu Rusi optimistično pričakujejo obračun s Španci. Branilec Sergej Ignaševič je na podlagi analize španskih tekem z Iranom in Marokom napovedal: "Njihovi branilci stojijo zelo visoko, kar pušča precej praznega prostora. Tako bomo sejali nevarnost v protinapadih. To je bila v skupinskem delu največja slabost Špancev. Maroko in Iran sta uporabila to strategijo in mi jo bomo tudi."

Španci so neporaženi na zadnjih 23 tekmah, vse od osmine finala Eura 2016, ko jih je izločila Italija.


Moskva – Lužniki

Nedelja ob 16.00 (TV Slovenija 2/MMC):
ŠPANIJA RUSIJA

Verjetni postavi:

Španija: De Gea, Carvajal, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Koke, Iniesta, Silva, Isco, Diego Costa.

Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Gazinski, Zobnin, Samedov, Golovin, Čerišev, Džjuba.

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska)


Nižni Novgorod

Nedelja ob 20.00 (TV Slovenija 2/MMC):
HRVAŠKA DANSKA

Verjetni postavi:

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović, Rebić, Modrić, Perišić, Mandžukić.

Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjär, A. Christensen, Stryger Larsen, M. Jörgensen, Delaney, Eriksen, Sisto, Y. Poulsen, N. Jörgensen.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Rusi vlogo favoritov prepuščajo Španiji