Philipp Lahm je na zadnji tekmi v dresu elfa dvignil prestižni pokal na Maracani. Foto: Reuters
Philipp Lahm je na zadnji tekmi v dresu elfa dvignil prestižni pokal na Maracani. Foto: Reuters

Na finalni tekmi so imeli Argentinci v rednem delu več priložnosti, a se je nekajkrat izkazal Manuel Neuer. Sedem minut pred koncem podaljška je Andre Schürrle prodrl po levi strani in ob Javierju Mascheranu podal v kazenski prostor, kjer je Martin Demichelis pozabil na Götzeja. Takratni nogometaš Bayerna je lepo zaustavil žogo in jo mojstrsko spravil mimo vratarja Sergia Romera, ki je bil brez moči.

Polom Brazilcev v polfinalu
Pot do finala za Nemce ni bila lahka. Uvodna zmaga s 4:0 nad Portugalsko je vlivala optimizem, nato je sledil remi z Gano (2:2) in tesna zmaga z 1:0 nad ZDA, kjer si je elf po golu Thomasa Müllerja priigral osmino finala. V osmini finala Nemci niso prikazali dobre predstave, proti Alžiriji je bilo po rednem delu 0:0, v podaljšku pa so izbranci Joachima Löwa zmagali z 2:1. V četrtfinalu proti močnim Franozom je odločil Mats Hummels z glavo. Najbolj odmevna tekma prvenstva je bila polfinalna proti Braziliji v Belo Horizonteju, ki so jo Nemci dobili kar s 7:1. Razglašeni gostitelji so bili nemočni, že po pol ure je na odjeknila "petarda".

Leta 2013 je Bayern osvojil Ligo prvakov na Wembleyju, leto zatem pa sta Bastian Schweinsteiger in kapetan Philipp Lahm kronala izjemni karieri še z naslovom svetovnega prvaka.

Mario Götze je bil junak finala na Maracani. Po prvenstvu se ni znašel v dresu Bayerna. Vrnil se je k dortmundski Borussii, kjer prav tako ni blestel in Joachim Löw ga je prečrtal z reprezentančnega kadra. Foto: EPA
Mario Götze je bil junak finala na Maracani. Po prvenstvu se ni znašel v dresu Bayerna. Vrnil se je k dortmundski Borussii, kjer prav tako ni blestel in Joachim Löw ga je prečrtal z reprezentančnega kadra. Foto: EPA

Zlata žoga Messiju, James najboljši strelec
Lionel Messi je prejel zlato žogo za najboljšega igralca svetovnega prvenstva, Neuer pa zlato rokavico za najboljšega vratarja. Neuer je bil izbran za drugega najboljšega igralca prvenstva, Arjen Robben za tretjega, najboljši strelec pa je bil s šestimi goli James Rodriguez.

Klose najboljši strelec v zgodovini mundialov
Poseben mejnik je spisal nemški napadalec Miroslav Klose, ki je dosegel dva gola na 20. mundialu in je s 16 zadetki najboljši strelec svetovnih prvenstev vseh časov.

Minimalne zmage Argentine
Argentina je v skupinskem delu z 2:1 ugnala BiH, z 1:0 Iran in s 3:2 Nigerijo. Zanimivo je, da Messi in soigralci nobene tekme niso dobili z več kot golom razlike. V osmini finala je z 1:0 padla Švica, v četrtfinalu z istim izidom Belgija, v polfinalu pa so bili Argentinci po tekmi brez golov uspešni šele v streljanju enajstmetrovk za zmago nad Nizozemsko.

Brazilci in Španci zelo razočarani
Razočaranje je bila domača reprezentanca, ki je po polomu z Nemci doživela še poraz z 0:3 v obračunu za tretje mesto z Nizozemsko. Razlog je bila tudi poškodba zvezdnika Neymarja v četrtfinalu proti Kolumbiji, saj se "selecao" brez njega v zaključnih dveh tekmah enostavno ni več znašel.

Miroslav Klose je med letoma 2002 in 2014 dosegel neverjetnih 16 golov na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Miroslav Klose je med letoma 2002 in 2014 dosegel neverjetnih 16 golov na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Veliko razočaranje so doživeli tudi branilci branilci naslova in evropski prvaki Španci, ki so že v uvodu z 1:5 doživeli katastrofalen poraz z Nizozemsko, sledil je poraz z 0:2 s Čilom in predčasen konec. Po prvem delu so se poslovili tudi Angleži, Portugalci in Italijani. Kolumbija in Kostarika z uvrstitvijo v četrtfinale sta bili tudi pozitivni presenečenji turnirja.

Znameniti ugriz Suareza
V središču dogajanja je bil Urugvajec Luis Suarez je na tekmi z Italijo v ramo ugriznil Giorgia Chiellinija in si s tem prislužil devet tekem neigranja oziroma štirimesečni suspenz.

Prvič so v Braziliji na svetovnem prvenstvu uporabili tudi tehniko preverjanja golove črte, sodniki pa so uporabljali posebno pršilo, s katerim so na zelenici označevali položaj žoge in oddaljenost živega zidu od žoge.


Iskrice 20. svetovnega prvenstva:

Luis Suarez je ugriznil Giorgia Chiellinija in si prislužil štirimesečni suspenz. Foto: Reuters
Luis Suarez je ugriznil Giorgia Chiellinija in si prislužil štirimesečni suspenz. Foto: Reuters

- 54.592 - gledalcev je bilo povprečno na stadionih na tem SP, kar je druga najvišja številka v zgodovini v po letu 1994, ko je bilo v ZDA povprečje 68.991, vendar tedaj le na 52 tekmah; v Braziliji je bilo 12 tekem več.

- Štiri ekipe iz Azijske nogometne zveze na SP-ju niso dosegle niti ene zmage (Avstralija, Japonska, Južna Koreja in Iran).

- Le en strel v okvir vrat je v 120 minutah sprožila Nizozemska (0:0), preden je po enajstmetrovkah izpadla v polfinalu proti Argentini.

- Dve afriški državi sta se prvič do zdaj uvrstili v osmino finala (Nigerija in Alžirija).

- Brazilija se je zavila v žalost po katastrofalnem polfinalnem porazu z Nemčijo (1:7), sedem golov na eni tekmi ni dobila še nobena država gostiteljica SP-ja. Po izgubljeni tekmi z Nizozemci za tretje mesto (0:3) je Brazilija prejela celo največ golov med vsemi reprezentancami na tem SP-ju.

- Deset igralcev je bilo izključenih, najmanj po letu 1986 (8) in skoraj trikrat manj od rekordnih 28 rdečih kartonov v Nemčiji 2006; sedem igralcev je prejelo rdeči karton, trije pa so bili po prvem rumenem kartonu izključeni zaradi drugega opomina.

David Luiz, Luis Gustavo in soigralci so doživeli zgodovinski polom v polfinalu. Foto: Reuters
David Luiz, Luis Gustavo in soigralci so doživeli zgodovinski polom v polfinalu. Foto: Reuters

- 16 obramb je zbral ameriški vratar Tim Howard v osmini finala proti Belgiji, kar je rekord dozdajšnjih SP-jev.

- 57,6 minute na tekmo je bilo v Braziliji povprečno čiste igre, kar je štiri minute več kot leta 2010 v Južnoafriški republiki.

- 171 golov so dosegli igralci in izenačili rekordno bero zadetkov s svetovnega prvenstva 1998 v Franciji.

- 181 rumenih kartonov je bilo podeljenih na SP, več kot 100 manj od rekordnega SP-ja leta 2006 v Nemčiji (307); povprečje 2,83 kartona na tekmo je najnižje po letu 1986.

- 506 minut Alžirija na svetovnih prvenstvih ni dosegla zadetka, preden ji je to uspelo v prvem krogu proti Belgiji (1:2).

- 562 podaj je zbral nemški kapetan Philipp Lahm, največ na tem SP-ju. Po slavju v Berlinu je končal reprezentančno kariero.

- 83.957 metrov je skupno pretekel Nemec Thomas Müller in bil po tem kriteriju najboljši na SP.