Angleški navijači spet upajo na naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Angleški navijači spet upajo na naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne in Eden Hazard
Kevin De Bruyne in Eden Hazard – tekmeca v Angliji, združena v reprezentanci. Foto: Reuters
Son Heung-min
Son Heung-min se zaveda odgovornosti. Foto: Reuters

Otočani so pred štirimi leti obstali v skupini, na zadnjem evropskem prvenstvu pa so senzacionalno izpadli proti Islandiji, zato pričakovanja tokrat niso ravno najvišja. Prvenstvo začenjajo proti Tuniziji, s katero se bodo pomerili ob 20.00. Selektor Gareth Southgate je izbral mlado ekipo, v napadu se lahko zanaša na Harryja Kana in Raheema Sterling, za njima naj bi začenjala Jesse Lingard in Dele Alli, na klopi pa bosta bržkone začela Marcus Rashford in Jamie Vardy. V zadnjih pripravah na prvenstvo so premagali tako Nigerijo kot Kostariko.

Tunizija na prvenstvo ne prihaja z velikimi pričakovanji. To je zanjo peto prvenstvo, po debiju leta 1978, ko so na prvi tekmi premagali Mehiko, so nato vselej ostali brez zmage in še vedno čakajo na prvi preboj v boje na izpadanje. Tunizija je v kvalifikacijah ostala brez enega poraza, a je morala za preboj v Rusijo trepetati vse do konca kvalifikacij. Na velikih turnirjih sta se reprezentanci srečali enkrat, pred 20 leti je Anglija v Franciji zmagala z 2:0.

Hazard: Želimo igrati v finalu
Prvič bodo zaigrali še eni od tihih evropskih favoritov Belgijci, ki bodo ob 17.00 igrali s Panamo. Belgijci že dolgo veljajo za reprezentanco z odličnimi posamezniki, ki pa ne tvorijo zmagovalne ekipe. Navijači upajo, da se bo ta ocena tokrat spremenila. "Kar nam je manjkalo na zadnjem evropskem prvenstvu, zdaj imamo," je samozavesten vezist Thomas Meunier. Vse naj bi se vrtelo okrog vezista Edena Hazarda: "Imamo več izkušenj kot pred štirimi leti, naš cilj je jasen – želimo igrati v finalu." Več kot polovica reprezentantov igra v angleški Premier league

Panama je eden od dveh debitantov v Rusiji, na papirju ima nizke delnice. Letos je na petih tekmah zmagala le enkrat, med drugim pa je utrpela visok poraz proti Švici, ki ji je marca nasula kar šest golov. Kolumbijski trener Hernan Dario Gomez se ne spogleduje z napredovanjem, ampak si bolj želi, "da se izognemo visokim porazom in posmehu".

Švedi gola niso dali na zadnjih treh tekmah
Ponedeljkov spored se bo začel v Nižnem Novogrodu, kjer se bosta srečali Švedska in Južna Koreja. Čeprav je minilo že precej časa od slovesa Zlatana Ibrahimovića, je njegov duh še vedno precej prisoten. "To je neverjetno, igrati je nehal že pred letom in pol, a še vedno govorimo o njem. Moramo se posvetiti igralcem, ki so z nami in v katere verjamem," je odločen selektor Janne Andersson. A zdi se, da bi ravno nekdo z Zlatanovim nosom za gol prav prišel Anderssonu, saj je Švedska na zadnjih treh tekmah ostala brez doseženega gola, zadnjič je slavila januarja.

Osrednje ime v ekipi Južne Koreje je Son Heung-min, ki blesti v dresu Tottenhama. "Dober je občutek, ko te ljudje hvalijo, a zdaj je bolj pomembno, da svoje sposobnosti pokažem na igrišču. Vem, da se veliko pričakuje od mene, zato sem prevzel veliko odgovornosti," se zaveda 25-letni Korejec. Azijci bodo skušali popraviti vtis iz Brazilije, kjer so osvojili vsega točko.

Ponedeljek, 18. junija, ob 14.00:
ŠVEDSKA JUŽNA KOREJA (Nižni Novgorod)

Verjetni postavi

Švedska: Olsen, Lustig, Granqvist, Lindelöf, Augustinsson, Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg, Berg, Toivonen.
Južna Koreja: S.-G. Kim, Y. Lee, Y.-G. Kim, H.-S. Jang, J.-H. Park S.-Y. Ki, Jung, H.-C. Hwang, J.-S. Lee, Son S.-W. Kim.

Ob 17.00:
BELGIJA PANAMA (Soči)

Verjetni postavi

Belgija: Courtois, Boyata, Alderweireld, Vertonghen, Meunier, Witsel, Carrasco, De Bruyne, E. Hazard, Mertens, R. Lukaku.

Panama: Penedo, Murillo, R. Torres, Escobar, Ovalle, Gomez, Cooper, Godoy, G. Torres, Barcenas, Perez.

Ob 20.00:
TUNIZIJA ANGLIJA (Volgograd)

Verjetni postavi

Tunizija: Hassen, Nagguez, Meriah, S. Ben Youssef, Maaloul, Sassi, Skhiri, Badri, Khaoui, Sliti, Khazri.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, A. Young, J. Henderson, Lingard, Alli, Sterling, H. Kane.