Kostariško mrežo sta zadela Philippe Coutinho in Neymar, ki sta bila vso tekmo zelo nevarna. Foto: Reuters
Kostariško mrežo sta zadela Philippe Coutinho in Neymar, ki sta bila vso tekmo zelo nevarna. Foto: Reuters
Philippe Coutinho je dosegel drugi gol na mundialu. Foto: Reuters

Selecao, ki na prvi tekmi, ko je remiziral s Švico, ni navdušil, je proti Los Ticosom pokazal boljšo igro in si priigral kar nekaj priložnosti. Toda v zaključku so bili zvezdniki petkratnih svetovnih prvakov nenatančni oziroma je bila kostariška obramba na čelu s Keylorjem Navasom na mestu. Skupaj so Brazilci sprožili 22 strelov, od tega deset na vrata, na drugi strani pa so Kostaričani poskusili le trikrat, nobena žoga pa ni zletela proti vratom Alissona. 90. minuta je že minila, ko se je Kostarika še vedno uspešno upirala brazilskemu pritisku. Le nekaj minut je še ostalo, pa bi se prva tekma v Rusiji končala brez zadetkov, a je Brazilcem le uspelo matirati nasprotnikovo obrambo.

20 sekund po izteku rednega dela je Marcelo z leve strani poslal predložek v kazenski prostor. Roberto Firmino je med dvema kostariškima branilcema visoko skočil in žogo podal pred gol, kjer jo je Gabriel Jesus prepustil Coutinhu, ki je vtekal in jo s konico nogometnega čevlja med nogama Navasa spravil v mrežo. Zmago je, ko je tekla že 97. minuta, potrdil Neymar, ki je po podaji Douglasa Couste, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, spravil žogo v mrežo. Na 11. medsebojnem obračunu je Brazilija desetič slavila.

Gabriel Jesus zadel iz prepovedanega položaja
Čeprav so Brazilci hitro prevzeli pobudo, pa so Kostaričani prvi izpeljali nevarno akcijo, ko je po desni strani prodrl Cristian Gambora, ki je prišel v kazenski prostor, podal nazaj, kjer je pritekel Celos Borges, a je meril mimo vrat. Kostariška mreža se je zatresla v 26. minuti, ko je Neymar preigraval po levi, izgubil žogo, vendar je streljal Marcelo. Za hrbtom kostariške obrambe se je znašel Gabriel Jesus, ki je ustavil žogo po poskusu Marcela in zadel, vendar je bil v prepovedanem položaju.

V naslednjem napadu je Neymar, potem ko ga je z lepo podajo zaposlil Coutinho, sam stekel proti Navasu. Prvi zvezdnik Brazilije je slabo sprejel žogo in vratar madridskega Reala je pravočasno posredoval. V prvem polčasu so nato Brazilci nekajkrat poskusili še s streli z razdalje. Marcelo je dvakrat streljal. Prvič je s približno 20 metrov meril mimo vrat, v drugo pa je s podobnega položaja strel zaustavil njegov klubski soigralec. Do strela je prišel tudi Coutinho, ki je podobno kot na prvi tekmi proti Švici, ko je velemojstrsko zadel, žogo z 20 metrov zavrtinčil, toda tokrat je bil nenatančen.

Kostariko v rednem delu rešila tudi prečka
Takoj na začetku drugega polčasa je bilo v kostariškem kazenskem prostoru zelo vroče. Brazilci so izpeljali hitro kombinacijo, ko so sodelovali Douglas Costa, Paulinho in Fagner, ki je poslal nevaren predložek, a je pred Coutinhom in Neymarjem posredoval Navas. Brazilci so pritiskali in napadi so si sledili drug za drugim. Zatem je bilo še nevarneje, ko je Fagner poslal novo žogo z desne strani. Visoko je skočil Gabriel Jesus, streljal z glavo, vendar mu je veselje preprečila vratnica. V nadaljevanju akcije je po podaji Paulinha do strela s 15 metrov prišel Coutinho, pred golovo črto pa je odbil Gamboa in preprečil zadetek. V 56. minuti je najprej streljal Neymar, toda Navas je branil. Na Neymarja je zatem kostariška obramba pozabila, toda z desetih metrov je žogo poslal čez vrata, Navas pa je bil na mestu tudi minuto pozneje, ko je do strela z roba kazenskega prostora prišel Coutinho.

Neymarju se je precej prostora odprlo v 72. minuti, ko je veliko napako napravil Gamboa, toda najdražji nogometaš na svetu je poskusil s 16 metrov, žoga pa je letela čez vrata. V 78. minuti, ko je Neymar preigraval v kazenskem prostoru in se je, potem ko ga je z roko nekoliko oviral Giancarlo Gonzalez, zaustavil, je Björn Kuipers že pokazal na belo točko. Nizozemec se je odločil, da si s pomočjo videotehnologije VAR ogleda posnetek, in zatem je odločitev razveljavil. Napadi so si sledili, Coutinho je v sodnikovem dodatku vendarle našel pot v mrežo, Neymar pa je potrdil zmago.


SKUPINA E, St. Peterburg
BRAZILIJA – KOSTARIKA 2:0 (0:0)
64.468; Coutinho 91., Neymar 97.

Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Casemiro, Paulinho (68./Firmino), Willian (46./Douglas Costa), Coutinho, Neymar, Gabriel Jesus (93./Fernandinho).

Kostarika: Navas, Gonzalez, Duarte, Gamboa (75./Calvo), Acosta, Guzman (83./Tejeda), Borges, Venegas, Ruiz, Urena (54./Bolanos).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)