Didier Deschamps je na zadnjem Euru popeljal Francijo v finale. Foto: Reuters
Didier Deschamps je na zadnjem Euru popeljal Francijo v finale. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je za Argentino dosegel 64 golov. Foto: Reuters
Paolo Guerrero
Paolo Guerrero bo vendarle lahko nastopil v Rusiji. Foto: Reuters
Luka Modrić
Luka Modrić je zadnja leta nepogrešljiv igralec Reala. Foto: Reuters
V soboto v akciji Francozi, Argentinci in Hrvati
Kek: Hrvati zaskrbljeni, ker dajejo premalo golov

Francozi so pred 20 leti osvojili svoj edini naslov svetovnega prvaka, ko je igral zdajšnji selektor Didier Deschamps. Galski petelini bodo za uvod ob 12.00 igrali z Avstralijo. Francozi so ena najbolj nadarjenih ekip, krasi jih sploh napad Kylian Mbappe, Ousmane Dembele in Antoine Griezmann, ki je pred začetkom turnirja potrdil, da bo ostal v Atleticu in s tem vse misli usmeril v turnir leta. A francoska igra še ne navdušuje, v generalki so z ZDA zgolj remizirali 1:1.

Na drugi strani Avstralci prihajajo na krilih dveh zmag (Čehe so premagali kar s 4:0, Madžare pa so ugnali z 2:1). Avstralci so na zadnjem turnirju v Braziliji izgubili vse tri tekme, tokrat se nadejajo boljšega štarta. 38-letni veteran Tim Cahill si želi zadeti še na svojem četrtem svetovnem prvenstvu.

Brez Messija gre vse težje
Ob 15.00 bo v Moskvi obračun med Argentino in Islandijo. Gavči so na zadnjem svetovnem prvenstvu finale izgubili po podaljških. Vse se vrti okrog Lionela Messija, ki mu v bogati karieri manjka le še pika na i na svetovnem prvenstvu. Kako pomemben je za svojo vrsto, pove le spomin na tekmo, ko je Argentina brez njegove pomoči izgubila proti Španiji kar z 1:6. Zaradi poškodb so ostali brez prvega vratarja Sergia Romera in vezista Manuela Lanzinija.

Islandija je država z najmanj prebivalci, ki je kadar koli nastopila na svetovnem prvenstvu. Ob krstnem nastopu jih čaka izjemno zahteven nasprotnik, a severnjaki ne mečejo puške v koruzo. Na zadnjem Euru so presenetili s prebojem v četrtfinale, na poti do zadnje osmerice so izločili Angleže. Prvi zvezdnik Gylfi Sigurdsson se je zadnje tri mesece mučil s poškodbo kolena, a je okreval in na zadnjih dveh prijateljskih tekmah vstopil kot rezervist. Islandija sicer ni zmagala vse od januarja.

Peru na prvenstvu po 36 letih
Saransk bo ob 18.00 gostil tekmo Peru - Danska. Južnoameričani se na največji nogometni oder vračajo prvič po 36 letih. Peru je zmago svoje vrste slavil že na športnem razsodišču, ki je prižgalo zeleno luč kapetanu Paolu Guerreru. Čeprav Peru na papirju nima velikih možnosti za odmeven rezultat, je neporažen že vse od novembra 2016, ko je klonil pred Brazilijo. Serija petih zmag se je končala na zadnji pripravljalni tekmi, ko so v tekmi brez golov remizirali s Švedsko.

Danska igra temelji na Christianu Eriksenu, med drugim je v dodatnih kvalifikacijah zabil Irski hat-trick (v celotnih kvalifikacijah je dosegel kar 11 golov). Na generalki pred turnirjem je ob zmagi nad Mehiko z 2:0 dosegel gol in podajo. Navijači se veselijo preobrazbe igre, ki je pod vodstvom selektorja Hareideja vse napadalnejša.

Hrvaška favorit iz ozadja?
Dolg dan se bo ob 21.00 končal v Kaliningradu, kjer se bosta pomerili Hrvaška in Nigerija. Južni sosedje pogosto sodijo med tiste reprezentance, ki pred velikim turnirjem dobijo oznako "reprezentance, ki bi lahko presenetila in posegla zelo daleč", kar jim je ne nazadnje uspelo ob debiju pred leti, ko so v Franciji osvojili tretje mesto. Pozneje je vselej obstala v skupini, tokrat se odkrito spogleduje s prebojem v osmino finala. Pred dnevi je izgubila proti Braziliji, nato je ugnala Senegal. Veliko bo odvisnega od motorja ekipe Luke Modrića, za gole bosta zadolžena Mario Mandžukić in Andrej Kramarić.

Marsikdo je prepričan, da bo ravno zmagovalec tega obračuna skupaj z Argentino napredoval iz skupine D. Nigerija na prvenstvo prihaja s slabo popotnico, saj niso zmagali na zadnjih petih tekmah. Olje na ogenj nezadovoljstva prilivajo novice Gernot Rohr, ki naj bi izsiljeval svoje igralce, da naj podpišejo pogodbe za določene klube, s tem pa si zagotovijo pot v Rusijo.

Skupina C, Kazan, sobota ob 12.00:
FRANCIJA - AVSTRALIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Kante, Tolisso, Pogba, Mbappe, Griezmann, Dembele.

Avstralija: Ryan, Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich, Jedinak, Mooy, Leckie, Rogic, Kruse, Juric.

Sodnik: Andres Cunha (Urugvaj)


Skupina D, Moskva, stadion Spartak, sobota ob 15.00:

ARGENTINA - ISLANDIJA

Verjetni postavi:

Argentina: Willy Caballero, Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico, Mascherano, Biglia, Meza, Messi, di Maria, Agüero.

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, Ingason, R. Sigurdsson, Magnusson, J. Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason, Finnbogason, Sigurdarson.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)



Skupina C, Saransk, sobota ob 18.00:
PERU - DANSKA

Verjetni postavi:

Peru: Gallese, Advincula, Rodriguez, Ramos, Trauco, Tapia, Yotun, Flores, Farfan, Carrillo, Guerrero.

Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjär, Christensen, Stryger Larsen, Kvist, Eriksen, Delaney, Poulsen, Jörgensen, Sisto.

Sodnik: Bakary Gassama (Gambija)


Skupina D, Kaliningrad, sobota ob 21.00:
HRVAŠKA - NIGERIJA

Verjetni postavi:

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Modrić, Rakitić, Rebić, Kramarić, Perišić, Mandžukić.

Nigerija: Uzoho, Troost-Ekong, Balogun, Shehu, Idowu, Ndidi, Onazi, Iwobi, Mikel, Moses, Ighalo.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

V soboto v akciji Francozi, Argentinci in Hrvati
Kek: Hrvati zaskrbljeni, ker dajejo premalo golov