Finale bi se moral odločiti v spopadu na sredini, kjer stojita najboljši navezi vezistov na prvenstvu: na eni strani N'Golo Kante - Paul Pogba, na drugi pa Luka Modrić - Ivan Rakitić. Foto: EPA
Finale bi se moral odločiti v spopadu na sredini, kjer stojita najboljši navezi vezistov na prvenstvu: na eni strani N'Golo Kante - Paul Pogba, na drugi pa Luka Modrić - Ivan Rakitić. Foto: EPA
Zmagoviti Francozi
Francija se je tretjič prebila v finale prvenstva, kar v obdobju zadnjih šestih SP-jev oz. od Francije 1998 ni posrečilo nobeni drugi reprezentanci. Pred 20 leti so doma v Parizu slavili nad Brazilijo s 3:0, v Nemčiji 2006 pa so po izključitvi Zinedina Zidana z Italijo izgubili po izvajanju 11-m. Foto: Reuters
Hrvaška reprezentanca po preboju v finale Rusije 2018
Hrvaška je že dosegla zgodovinski uspeh. Postala je 13. udeleženka finalov svetovnih prvenstev v nogometu. Doslej je naslov osvojilo osem držav (Urugvaj, Italija, Nemčija, Brazilija, Anglija, Argentina, Francija in Španija). Četverica, Češkoslovaška (1934 in 1962), Madžarska (1938 in 1954), Švedska (1958) in Nizozemska (1974, 1978 in 2010), pa je ostala praznih rok na najpomembnejši tekmi. Foto: AP
Lilian Thuram in Zvonimir Soldo v polfinalu SP-ja 1998
Francija in Hrvaška sta se na mundialih srečali le pred 20 leti v polfinalu. Zvonimir Šuker je v 46. minuti povedel Hrvate v vodstvo, a že čez minuto je izenačil branilec Lilian Thuram, ki je nato v 70. minuti dosegel še zmagoviti gol za 2:1. To sta bila edina Thuramova gola na kar 142 tekmah za "Les Blues". Foto: AP
Za Hrvate užitek, za Francoze čast in privilegij
Francija napada drugo krono, Hrvaška prvo
Navijaški utrip v Zagrebu dan pred finalom
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom

Francija in Hrvaška.

V izločilnih bojih prevladuje strah pred napako in izpadom, finale pa prinaša čas za pogum in vpis v zgodovinsko knjigo najbolj priljubljenega športa na svetu. Kdo bo novi Mario Götze, ki je pred štirimi leti v podaljšku prinesel zlati pokal Nemčiji na račun Argentine? Finali svetovnih prvenstev so v mitologijo izstrelili številna imena, tako zaradi zmage kot poraza. Mladoletni Pele na Švedskem 1958, Mario Kempes v podaljšku Argentine 1978, na drugi strani sta tragična junaka Roberto Baggio z zgrešeno 11-metrovko v ZDA 1994, Michael Ballack zaradi kartonov na tribuni Japonske/Koreje 2002.

Ker tretjič v finalu igra Francija se lahko vprašamo, kdo bo novi Zinedine Zidane in v kateri izvedbi: ali kot dvakratni strelec v finalu Francije 1998 ali kot mojster panenke z bele točke in nato izključeni kapetan v Nemčiji 2006?

Deschamps ob bok Zagallu in Beckenbauerju?
Francozi so na papirju in stavnicah izraziti favoriti (kvota 1,9; Hrvaška 4,75), da po omenjenem domačem svetovnem prvenstvu 1998 drugič postanejo svetovni prvaki. Selektor Didier Deschamps lahko kot trener ponovi uspeh izpred 20 let, ko je kot kapetan Les Blues tudi dvignil zlati pokal, s čimer bi po Brazilcu Mariu Zagallu (1958 in 1962 kot igralec in 1970 kot trener) in Nemcu Franzu Beckenbauerju (1974 kot igralec in 1990 kot trener) postal tretji, ki bi osvojil naslov svetovnega prvaka v obeh vlogah. Nad Deschampsom sicer visi breme izgubljenega finala Eura 2016 na domačih tleh in dejstvo, da igri manjka presežek sloga.

Nekdanji "vodonoša" ima manj težav pri sestavi ekipe, vprašljiv status ima le desni bočni branilec Djibril Sidibe. Deschampsovi izbranci so bolj spočiti, saj so imeli dodatni dan počitka, po gladki zmagi v skupini C so v izločilnih bojih vse tri tekme končali v rednih 90 minutah. Francija je do finala prišla z zgornjega dela tabele: v osmini je najprej premagala Argentino (4:3), v četrtfinalu Urugvaj (2:0), v polfinalu so s taktično odlično predstavo in 1:0 ugnali še svojo sosedo Belgijo, ki je v soboto osvojila bron.

Dalić od gasilca do narodnega junaka
Hrvaška je po Urugvaju v Braziliji 1950 najmanjša država po prebivalstvu, ki se je prebila do finala, s čimer je naredila še korak naprej od polfinala 1998, ko so bili za vatrene usodni ravno francoski modri. V slabem letu je selektor Zlatko Dalić prehodil pot od gasilca do narodnega junaka, ki je uglasil izjemno kakovostno in prekaljeno zasedbo, ki je prej kot čudežna, dejansko izredno močna in ima zgodovinsko priložnost za vlogo Davida proti Goljatu.

Po suvereni osvojitvi skupine D so se Hrvati v izločilnih bojih pošteno namučili in so postali sploh prva reprezentanca, ki se je po treh podaljških prebila do najpomembnejše tekme. V osmini finala so kockasti s pomočjo izvajanja 11-metrovk izločili Dansko (*4:3), v četrtfinalu so vajo uspešnih strelov z bele točke ponovili še proti gostiteljici Rusiji (*6:5). V polfinalu so južni sosedi v podaljšku dokončali preobrat proti Angliji (*2:1). Hrvati so tako odigrali že 90 minut oz. celotno tekmo več od Francozov, ob tem pa še dvakrat izvajali stresne 11-metrovke. Zato imajo več modric in načetih igralcev, a se pričakuje, da bodo vsi po vrsti stisnili zobe, od Subašića, prek Strinića do Perišića in Mandžukića.

Pragmatičnost proti nepopustljivosti
Taktično Deschamps igra vseskozi sistem 4-2-3-1, ki s pragmatičnim nogometom najprej duši nasprotnika, vseskozi pa išče protinapade. Dalić je v polno zadel s postavitvijo 4-1-4-1 ob posesti žoge, s čimer Hrvati uspešno širijo igro za svoje nevarne predložke. Predvsem so vatreni nepopustljivi, saj so se na vseh treh tekmah izločilnih bojev vrnili po zaostanku!

Pet ključnih dvobojev na zelenici Lužnikov

  • Luka Modrić - N'Golo Kante
    Neposredni dvoboj dveh kandidatov za najboljšega igralca turnirja. Kapetan Hrvaške je neutrudni tekač (63 km), ki tako brani in organizira igro ter poskrbi za prodore in podaje z očmi. Zagotovo je ključni mož - prototip vrhunskega vezista. Modrićeva naloga bo ubežati iz primeža Kanteja, ki na prvi pogled neopazno požira najboljše nasprotnike. V Rusiji 168 cm visoki obrambni vezist potrjuje legendo, da voda prekriva 70-odstotkov Zemlje, preostanek pa Kante. Po številu posredovanj in prestreženih žog v 90 minutah je z naskokom najboljši na prvenstvu.

  • Ivan Rakitić - Paul Pogba
    Drugi ključni dvoboj na sredini, boljši iz te naveze, bi moral prevesiti tehtnico na stran svoje reprezentance. Tako Rakitić kot Pogba se v državnem dresu žrtvujeta za moštvene potrebe, odpovedala sta se zajetnemu delu ofenzivnih nalog, zato pa toliko več dela naredita pri razbijanju nasprotnikove igre. A še vedno sta sposobna usodnih prebliskov! Rakitić je polfinale odigral z vročino, zdaj je zdrav. Pogba lahko z odločilno potezo tudi spelje zlato žogo prvoomenjenemu paru.
  • Ivan Perišić - Benjamin Pavard
    Prvi je zares eksplodiral, ko je bilo najbolj treba, ob zaostanku v polfinalu, kjer je bil do gola najbrž najslabši Hrvat na igrišču, nato pa postal igralec tekme z izenačenjem, vratnico in zmagovito podajo. Žrtev Perišićeve prodornosti po levem krilu bi lahko bil najmanj izkušeni Francoz, ki pa se je uveljavil z velikimi koraki. 22-letni Pavard je ob tem poskrbel tudi za ključno izenačenje proti Argentini, ko je Francija edinkrat na turnirju zaostajala, veliko priložnost pa je desni bočni branilec imel tudi v polfinalu.
  • Kylian Mbappe - Ivan Strinić
    Najstniški superzvezdnik proti najšibkejšemu členu nasprotnikov. Mbappe s svojo osupljivo hitrostjo, s katero je ubil Argentince, v škripce spravlja nasprotnike, ki mu morajo posledično posvetiti več pozornosti. Danes bi moral načrtno prebijati prostor na levi strani hrvaške obrambe. Strinić tudi v domovini velja za najmanj prepričljivega moža udarne postave, ki je za nameček še načet. Če levi bočni branilec ne bo mogel krotiti Mbappeja, ga bo zamenjal Josip Pivarić, ki prinaša tudi večjo prodornost za primer zaostanka.
  • Antoine Griezmann - Dejan Lovren
    Če Griezmann zadeva in podaja, Francija dobiva. Na sedmih izločilnih bojih na Euru in SP-ju je glavni mož francoskega napada zrežiral gol na vseh tekmah, razen v finalu Eura 2016, ki so ga izgubili. Če Mbappe vnese zmedo v hrvaško obrambo, jo bo Grizou s pridom izkoristil, četudi igra v reprezentanci bolj na sredino pomaknjenega podpornega napadalca kot v Atleticu, kjer se hitro znajde v špici. Lovren bo moral v finalu dokazati, da je letos res med najboljšimi branilci sveta, samozavesti mu zagotovo ne manjka, predvsem pa doslej ni naredil napake, ki so se mu rade pripetile v dresu Liverpoola.


FINALE, Moskva - Lužniki
Nedelja ob 17.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
FRANCIJA - HRVAŠKA
Verjetni postavi:
Francija (4-2-3-1): Lloris; Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez; Kante, Pogba; Mbappe, Griezmann, Matuidi; Giroud.
Hrvaška (4-1-4-1): Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Brozović; Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić; Mandžukić.
Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Za Hrvate užitek, za Francoze čast in privilegij
Francija napada drugo krono, Hrvaška prvo
Navijaški utrip v Zagrebu dan pred finalom
V Franciji in na Hrvaškem se stopnjuje vročica pred finalom