V 58. minuti je Antoine Griezmann padel v kazenskem prostoru, sodnik Andres Cunha pa se je po ogledu videoposnetka odločil za enajstmetrovko, ki jo je Griezmann zanesljivo spremenil v francosko vodstvo 1:0. Foto: Reuters
V 58. minuti je Antoine Griezmann padel v kazenskem prostoru, sodnik Andres Cunha pa se je po ogledu videoposnetka odločil za enajstmetrovko, ki jo je Griezmann zanesljivo spremenil v francosko vodstvo 1:0. Foto: Reuters
Deschamps zadovoljen po zelo težki tekmi

Svetovni prvaki izpred 20 let na prvi tekmi niso navdušili, a vseeno so vknjižili prve tri točke. Zvezdniška ekipa, ki je po Transfermarktu celo najdražja na turnirju, spada v najožji krog favoritov za končno slavje. Pri obeh francoskih zadetkih je posegla tehnologija, pri uvodnem golu so prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uporabili tako imenovani VAR, pri drugem pa tehnologijo golove črte.

Prvi polčas se je končal brez zadetkov. Na začetku so bili podjetnejši Francozi in sprožili nekaj strelov na gol, ko je že v drugi minuti z desne streljal Kylian Mbappe, v prostem strelu pa je zatem poskusil še Paul Pogba, a obakrat je bil na mestu Mathew Ryan. V 17. minuti so Avstralci po prekinitvi ogrozili francoska vrata, vendar se je izkazal Hugo Lloris. Večjih oziroma izrazitejših priložnosti v nadaljevanju prvega dela ni bilo.

Griezmann in Pogba zadela za francosko zmago
Drugi polčas je prinesel večjo živahnost in prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uporabo videotehnologije VAR. V 58. minuti je Antoine Griezmann padel v kazenskem prostoru (podrl ga je Joshua Risdon), sodnik Andres Cunha pa se je po ogledu videoposnetka odločil za enajstmetrovko, ki jo je Griezmann zanesljivo spremenil v francosko vodstvo 1:0. To je bil njegov 21. reprezentančni gol.

Avstralci so hitro izenačili. Samuel Umtiti je po uri igre v kazenskem prostoru ob predložku nespametno igral z roko, enajstmetrovko je uspešno izvedel Mile Jedinak. Odločilni zadetek je dosegel Pogba. Pri njegovem strelu z razdalje je žoga zadela Aziza Behicha in se od vratnica odbila za črto. Sodnik ni takoj priznal zadetka, a ko je video pokazal, da je šla žoga s celotnim obsegom čez golovo črto, dvomov ni bilo. Po tekmi so še spremenili in uradno pripisali Behichu avtogol.

Deschamps: Prepočasni smo bili v tranzicijski igri
"Prva tekma na velikih tekmovanjih je vedno zahtevna. Zelo smo zadovoljni, da smo začeli z zmago. Avstralci so se izkazali in zares so nam otežili delo. Prepočasni smo bili v tranzicijski igri, žoga je iz obrambe v napad potovala počasi. Na srečo imamo Pogbaja, brez njega ne gre," je bil nasmejan selektor Didier Deschamps.

Pogba bi zadel tudi z ušesom ali z nosom
"Branilec Aziz Behich mi je pomagal pri zadetku. Sploh me ne zanima, kako dosežem gol. Z ušesom, nosom ali pa s stopalom ... briga me. Pomembno je le, da je šla žoga prek golove črte," je v svojem slogu povedal Pogba.

Van Marwijk: Zaslužili smo si vsaj točko
"Premagali so nas s srečnim golom. Seveda smo zdaj zelo razočarani, a hkrati sem ponosen, saj smo se dobro upirali eni izmed najboljših ekip na svetu. Nihče ni pričakoval, da se bomo tako dobro upirali Francozom. Večkrat sem imel občutek, da Francozi sploh nimajo več idej. Zaslužili smo si vsaj točko in današnja predstava je dobra popotnica za naslednji dve tekmi skupinskega dela. Vsekakor smo lahko samozavestni," je poudaril selektor Avstralije Bert van Marwijk, ki računa na tri točke proti Danski v četrtek. Cilj Avstralcev je osmina finala. Med najboljših 16 so se uvrstili leta 2006 na SP-ju v Nemčiji, ko so nesrečno izpadli proti Italiji.

Skupina C, Kazan:
FRANCIJA - AVSTRALIJA 2:1 (0:0)
41.279; Griezmann 58./11-m, Behich 81./ag; Jedinak 62./11-m

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Kante, Tolisso (78./Matuidi), Pogba, Mbappe, Griezmann (70./Giroud), Dembele (70./Fekir).
Avstralija: Ryan, Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich , Leckie, Jedinak, Mooy, Rogic (71./Irvine), Kruse (84./Arzani), Nabbout (64./Juric).

Sodnik: Andres Cunha (Urugvaj)

Saransk:
PERU - DANSKA 0:1 (0:0)
40.500; Y. Poulsen 59.

Deschamps zadovoljen po zelo težki tekmi