Belgija je na prvih dveh tekmah prikazala odličen napadalni nogomet - dosegli so kar osem golov na obeh tekmah, štiri od teh je zadel Romelu Lukaku. Foto: Reuters
Belgija je na prvih dveh tekmah prikazala odličen napadalni nogomet - dosegli so kar osem golov na obeh tekmah, štiri od teh je zadel Romelu Lukaku. Foto: Reuters
Romelu Lukaku je na lestvici strelcev ujel Cristiana Ronalda (4 goli), obenem pa je 25-letnik dosegel 40. reprezentančni gol. Foto: Reuters

Zanimiv prvi polčas je ponudil kar štiri gole, prvi trije so padli že v prvih 18 minutah igre. Nogometaši obeh ekip so nizali priložnosti tudi v drugem polčasu, Belgijci so zadeli dvakrat, Tunizijci pa enkrat. Skupno so navijači na tekmi videli kar sedem golov.

Po tekmi je bil dosežen nov rekord, in sicer se je prvič v zgodovini SP-jev zgodilo, da se niti ena od uvodnih 27 tekem ni končala brez zadetkov. Ob tem so gledalci videli 13. enajstmetrovko, izkoristil jo je Eden Hazard za 1:0, kar je izenačitev s SP-ja 2014 v Braziliji, ko so jih sodniki toliko dosodili na celotnem turnirju.


Hazard zanesljivo izvedel 11-m

Belgija je hitro povedla, in to iz enajstmetrovke, ki jo je zanesljivo izvedel Hazard. Ravno kapetan je svoji ekipi priboril 11-m, na tla v kazenskem prostoru ga je zrušil Sjam Ben Yusef. Kljub pritožbam Tunizijcev, da prekršek ni bil storjen v kazenskem prostoru, je bil sodnik trdno prepričan v svojo odločitev, zato se ni niti odločil za ogled videoposnetka.

Belgijci so nizali priložnosti, do novega gola pa so prišli 10 minut za prvim. Romelu Lukaku je sprejel lepo podajo Dries Mertensa, Lukaku pa je rutinirano streljal v daljši vratarjev kot (2:0).

Bronn z glavo za Tunizijo
Tunizijci so znižali dve minuti pozneje, prosti strel je izvedel kapetan Ajmen Matluti, smer žoge pa je dobro spremljal Dylan Bronn, ki je zabil z glavo (2:1).

Razpoloženi Lukaku je imel priložnost za nov gol v 27. minuti, a je bil malenkost prepočasen, žoga je končala v avtu. Minuto pozneje pa so Tunizijci z napako nasprotnikom ponudili še eno nevarno akcijo - začel jo je Hazard, ki je podal žogo v kazenski prostor Lukakuju, ta jo je nesebično podaljšal do Axela Witsela, ki je streljal previsoko.

Tunizijci so poskušali priti do izenačenja, imeli so kar nekaj priložnosti, a niso bili dovolj konkretni. Tunizijski selektor je moral v prvem polčasu poseči po dveh menjavah, saj sta Sjam Ben Jusef in Bronn zelenico zapustila na nosilih.

Lukaku se je izenačil z Ronaldom
Lukaku je bil ob koncu prvega polčasa spet nevaren za tunizijska vrata, a žoga je bila prehitra zanj. Po nekaj poskusih pa je do odhoda na odmor Lukakuju le uspelo zadeti - žogo je izgubil Ali Maaloul, Kevin De Bruyne jo je pobral in posredoval Thomasu Meunierju, ta je sijajno podal Lukakuju, ki je utekal, žogo je v mrežo poslal z lobom. To je njegov 40. gol za belgijsko reprezentanco, s tem je postal najboljši strelec rdečih vragov na velikih turnirjih. Lukaku je ujel Cristiana Ronalda na lestvici najboljših strelcev na SP-ju

Lukaku je z dvema današnjima zadetkoma postal šele prvi igralec po legendarnemu Argentincu Diegu Armandu Maradoni, ki je na dveh zaporednih tekmah na SP zadel dvakrat. Maradoni je to uspelo leta 1986 v Mehiki. 2018.

Trije goli v drugem polčasu
Po vrnitvi na zelenico Belgija ni dolgo čakala na četrti gol. De Bruyne je poslal dolgo žogo Hazardu, ki je izvedel samostojno akcijo, v kateri je prelisičil tunizijsko obrambo in vratarja, zabil je za 4:1.

Belgijski selektor je v nadaljevanju zamenjal strelca Lukakuja in Hazarda. Tega je zamenjal Michy Batshuayi, ki je trikrat nevarno zapretil, enkrat je Tunizijce rešila prečka, a je vselej tunizijska mreža ostala nedotaknjena. Ob koncu srečanja je Batshuayi le uspel zadeti (5:1). Za konec srečanja so navijači videli še en gol, tokrat so zadeli Tunizijci - kapetan Vahbi Kazri je natančno meril v levi spodnji kot (5:2).

Angleži se bodo s Panamci pomerili v nedeljo ob 14. uri v Nižnem Novgorodu.

SP v nogometu, skupina G, 2. krog

BELGIJA - TUNIZIJA 5:2 (3:1)
44.190; Hazard 6./11-m, 51., Lukaku 16., 45., Batshuayi 90.; Bronn 18., Kazri 93.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco, Mertens (86./Tielemans), E. Hazard (68./Batshuayi), Lukaku (59./Fellaini).

Tunizija: Mustafa, Meriah, S. Ben Yusef (41./Benaluane), Bronn (24./Nagguez), Maaloul, Škiri, Khaoui, Sassi, F. Ben Yusef, Kazri, Badri.

Lestvica:                             
BELGIJA             2  2 0 0  8:2  6  
ANGLIJA             1  1 0 0  2:1  3  
PANAMA              1  0 0 1  0:3  0  
TUNIZIJA            2  0 0 2  3:7  0