Ivan Perišić je zagotovil Hrvaški še tretjo zmago v skupini D. Foto: Reuters
Ivan Perišić je zagotovil Hrvaški še tretjo zmago v skupini D. Foto: Reuters
Milan Badelj se je odlično znašel pred vrati v 53. minuti. Foto: Reuters
Lovre Kalinić se je izkazal s sijajno parado tik pred odmorom. Foto: Reuters
Hrvaška v Rusiji zmagala tretjič zapored

Hrvaški nogometaši so na petem mundialu prvič skupinski del končali s polnim izkupičkom. Islandija je vse do konca upala, da bi se lahko prebila v osmino finala, a do preobrata ji ni uspelo priti.
Selektor Dalić je držal obljubo in v začetno postavo uvrstil številne rezerviste. Le Luka Modrić in Ivan Perišić sta ostala od udarne enajsterice, ki je ugnala Argentino kar s 3:0.
Vratar Kalinić rešil Hrvate v prvem polčasu
Hrvatom se je v prvem polčasu zelo poznalo, da so neuigrani. Niti enkrat niso streljali v okvir vrat. Islandci so se prebudili v zadnjih minutah pred odmorom. V 40. minuti je napadalec Alfred Finnbogason z roba kazenskega prostora malce zgrešil vrata. Vratar Lovre Kalinić je imel veliko dela po kotu v zadnji minuti prvega dela, žogo je odbil do Birkirja Bjarnasona, ki je prišel do strela z desetih metrov. Kalinić je žogo z nogo odbil. Kapetan Aron Gunnarsson je v sodnikovem dodatku z desne strani skušal zavrtinčiti žogo pod prečko, s parado se je znova izkazal Kalinić.
Badelj najprej v prečko, nato v polno
V 51. minuti se je Milan Badelj odločil za strel z 22 metrov, žoga je malce spremenila smer in se odbila v prečko. Dve minuti zatem je Josip Pivarić z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, Ragnar Sigurdsson je skušal blokirati podajo in spremenil let žoge, Badelj pa jo je z volejem spretno od tal poslal v mrežo.
Ingason stresel prečko
V 55. minuti se je znova izkazal Kalinić po poskusu Sverrirja Ingija Ingasona z glavo, isti igralec pa je le malce zatem po kotu z glavo zadel prečko. V 66. minuti je Gylfi Sigurdsson malce z desne strani z roba kazenskega prostora zgrešil vrata, tako kot Bjarnason v 73. minuti iz bližine.

G. Sigurdsson izenačil z bele točke
Četrt ure pred koncem je Dejan Lovren v kazenskem prostoru igral z roko po predložku Gylfija Sigurdssona. Najstrožjo kazen je sijajno izvedel Gylfi Sigurdsson, ki je žogo z desno nogo poslal pod prečko. Dalić je v igro poslal Ivana Rakitića, ki je bil najboljši igralec tekme proti Argentini prejšnji četrtek. Pet minut pred koncem je zapretil Perišić, ki je s prostega strela meril malce previsoko, v 89. minuti pa je zgrešil še Andrej Kramarić.

Perišić učinkovito zaključil protinapad
Islandci so nujno potrebovali tri točke, vendar jim je zmanjkalo moči za sklepno ofenzivo. V zadnji minuti je Emil Hallfredsson izgubil žogo na sredini igrišča, Badelj je zaposlil Perišića, ki je stekel v kazenski prostor in z levo nogo postavil končni izid. To je bil njegov tretji zadetek na SP-jih, le Davor Šuker s šestimi jih ima več v izbrani vrsti.
V osmini finala se bodo Hrvati v nedeljo ob 20.00 v Nižnem Novgorodu srečali z Danci, ki so zasedli drugo mesto v skupini C.

Dalić: V nedeljo dan resnice proti Danski
"Imamo tri zmage, devet točk in razliko v zadetkih 7:1. Edini gol smo prejeli z enajstih metrov. Moram biti srečen, saj smo izpolnili prvi cilj. Prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede. V nedeljo je dan resnice proti Danski, ko moramo prikazati pravo moč," je bil zadovoljen selektor Dalić, ki si je popoldne na televizijskem zaslonu ogledal tudi tekmo med Francijo in Dansko.

"Seveda proti Islandiji ni bilo vse popolno. Imeli smo posest žoge v prvem polčasu, a nismo bili dovolj konkretni pred njihovim golom. Težko je pričakovati, da se bodo kar vsi takoj ujeli. Veliko nogometašev je prvič zaigralo na tem prvenstvu. Prav nič nismo preračunavali, ampak smo šli odločno na zmago. Islandija je pustila srce na zelenici in nikakor ni lahko igrati proti njim," je še dodal Dalić. V igro je poslal le tiste igralce, ki niso imeli rumenega kartona s prvih dveh tekem.

Badelj: Ključno, da smo nadaljevali niz zmag
"Imamo 22 igralcev, ki so sposobni igrati na svetovnem prvenstvu. To smo danes dokazali. Ključno je, da smo nadaljevali niz zmag. Posebno vzdušje dajejo le zmage. Če bi remizirali, ne bi z istim občutkom šli na tekmo osmine finala," je poudaril Badelj.

Perišić: V nedeljo bo treba igrati še precej bolje
"Islandija je res neugodna ekipa, do zadnje minute smo se morali truditi. Čeprav smo že imeli prvo mesto v žepu pred tekmo, smo igrali na zmago. Ogledal sem si drugi polčas tekme med Francijo in Dansko. Fizično so Danci res dobro pripravljeni. V nedeljo bo treba igrati še precej bolje, če želimo v četrtfinale," je pojasnil Perišić.

"Tiha voda bregove dere. Moramo ostati na realnih tleh, saj nas proti Dancem ne čaka lahka naloga. Verjamem, da se bomo uvrstili v četrtfinale," je poudaril predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker.
Hallgrimsson ponosen na izbrance
Islandci so odlično začeli prvenstvo, ko so presenetili Argentince (1:1), sledila pa sta dva poraza in razočaranje je bilo seveda prisotno. "Nismo igrali veliko tekem proti tako močnim tekmecem. Priigrali smo si veliko priložnosti, vendar jih nismo unovčili. Vseeno sem ponosen na svoje izbrance. Tudi sreče nismo imeli na tem prvenstvu," je povedal selektor Islandije Heimir Hallgrimsson.

Skupina D, 3. krog, Rostov:
ISLANDIJA - HRVAŠKA 1:2 (0:0)
43.472; G. Sigurdsson 75./11-m; Badelj 53., Perišić 90.

Islandija: Halldorsson, Saevarsson , Ingason, R. Sigurdsson ( 70./Sigurdarson), Magnusson, Hallfredsson , J. Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason ( 90./Traustason), Finnbogason ( 85./A. Gudmundsson).

Hrvaška: L. Kalinić, Ćorluka, Jedvaj , Ćaleta-Car, Pivarić, Badelj, Kovačić ( 81./Rakitić), Perišić, Modrić ( 65./Bradarić), Pjaca ( 70./Lovren), Kramarić.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)




St. Peterburg:
NIGERIJA - ARGENTINA 1:2 (0:1)
64.468; Moses 51./11-m; Messi 14., Rojo 86.

Lestvica:                            
HRVAŠKA             3  3 0 0  7:1  9 
ARGENTINA           3  1 1 1  3:5  4 
------------------------------------ 
NIGERIJA            3  1 0 2  3:4  3 
ISLANDIJA           3  0 1 2  2:5  1  





Hrvaška v Rusiji zmagala tretjič zapored