Luka Modrić je bil natančen z bele točke. Kapetan je dosegel prvi zadetek na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Luka Modrić je bil natančen z bele točke. Kapetan je dosegel prvi zadetek na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Mario Mandžukić je bil z nevarnim strelom z glavo najzaslužnejši, da so si Nigerijci zabili avtogol. Foto: EPA
Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker si je ogledal tekmo v družbi predsednika Fife Giannija Infantina. Foto: Reuters

Hrvati so zadnjič svetovno prvenstvo z zmago odprli leta 1998 v Franciji, ko so na koncu osvojili sijajno tretje mesto in s tem dosegli največji uspeh hrvaškega nogometa. Pred 20 leti so na začetku premagali Jamajko s 3:1 v Lensu.

Perišić zapravil prvo priložnost
V uvodne četrt ure so imeli Hrvati rahlo pobudo. V 14. minuti so imeli prvo priložnost, ko je po prodoru Anteja Rebića do strela z 20 metrov prišel Ivan Perišić, vendar z desno nogo ni bil natančen, žoga je zletela prek vrat. Dve minuti zatem je Andrej Kramarić s 23 metrov streljal meter mimo vrat. Nigerijci so po 20 minutah vzpostavili ravnotežje, večkrat so skušali z dolgimi žogami poiskati napadalca Odiona Ighala.
Nesrečni Etebo zatresel lastno mrežo
V 33. minuti je Ante Rebić po podaji iz kota spretno podaljšal žogo pred vrata. Mario Mandžukić je streljal z glavo iz bližine, pred vrati je skušal posredovati Oghenekaro Etebo, a se je žoga od njegove desne noge odbila v mrežo. Tri minute zatem je imel še eno lepo priložnost Kramarić, a je z glavo streljal malce prek vrat po natančnem predložku Ivana Rakitića.
Nigerijci odločnejši na začetku drugega dela
Drugi polčas so Nigerijci začeli precej odločneje. Leon Balogun je po podaji iz kota prišel do strela z glavo, vendar se je žoga odbila od hrbta Mandžukića. V 49. minuti je zapretil Victor Moses, vendar je z leve strani streljal mimo vrat. V 59. minuti je z glavo poskusil še Ighalo, a Danijel Subašić v hrvaških vratih ni imel veliko dela.
Modrić potrdil zmago z bele točke
V 71. minuti je branilec William Troost Ekong naredil veliko neumnost. Po podaji iz kota je z obema rokama okoli vratu zagrabil Mandžukića, ki je padel na tla. Sodnik Sandro Ricci je pokazal na belo točko. Kapetan Luka Modrić je z desno nogo poslal vratarja Francisa Uzoha v napačno smer in srečanje je bilo odločeno.
V drugi minuti sodnikovega dodatka je imel zadnjo priložnost na srečanju rezervist Mateo Kovačić, ki pa ni opazil popolnoma osamljenega Perišiča na levi strani. Odločil se je za strel, ki ga je Uzoho obranil.

Dalić: Lahko igramo še precej bolje
"Nigerija je dobra ekipa, ima odlične posameznike in na težki tekmi smo zasluženo zmagali. Lahko igramo še precej bolje, na prvi tekmi pa so pomembne predvsem tri točke. Če ne bi zmagali, bi se znašli pod velikim pritiskom pred tekmo z Argentinci. To je bila zmaga za naše navijače, ki so prišli z vsega sveta. Številni se borijo za golo preživetje in so dolgo varčevali za to pot in vstopnico," je pojasnil Zlatko Dalić, ki je prevzel izbrano vrsto pred dodatnimi kvalifikacijami proti Ukrajini.

Selektor je misli že usmeril proti Argentini: "Zelo dobro poznam igro Argentine. Ogledal sem si današnjo tekmo proti Islandiji. Vse se je vrtelo okoli Messija. Zanimajo nas le tri točke in prvo mesto v skupini."

Rakitić: Argentina je še vedno favorit
"Strokovni štab je odlično analiziral tekmeca. Izkoristili smo prekinitve, ki so naša prednost in njihova slabša stran. Argentina je še vedno favorit naše skupine in tudi na celotnem prvenstvu so med glavnimi kandidati za naslov," je dodal Ivan Rakitić.
"Seveda smo razočarani, vendar še vedno je vse mogoče. Osmina finala še ni izključena in moramo ostati nasmejani. Zavedam se, da potrebujemo vsaj štiri točke za napredovanje in ne bo jih lahko osvojiti. Imamo najmlajšo ekipo na svetovnem prvenstvu in veliko se bomo naučili na tem mundialu," je povedal selektor Nigerije Gernot Rohr.

Skupina D, Kaliningrad:
HRVAŠKA - NIGERIJA 2:0 (1:0)
32.000; Etebo 32./ag, Modrić 71./11-m

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Modrić, Rakitić , Rebić ( 78./Kovačić), Kramarić ( 60./Brozović ), Perišić, Mandžukić ( 86./Pjaca).

Nigerija: Uzoho, Shehu, Balogun, Troost-Ekong , Idowu, Ndidi, Etebo, Moses, Mikel ( 88./Simy), Iwobi ( 62./Musa), Ighalo ( 73./Iheanacho).

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)





ARGENTINA - ISLANDIJA 1:1 (1:1)
44.190; Agüero 19.; Finnbogason 23.
Messi je v 64. minuti zapravil 11-m.

Lestvica:                           
HRVAŠKA             1  1 0 0  2:0  3
ARGENTINA           1  0 1 0  1:1  1
ISLANDIJA           1  0 1 0  1:1  1
NIGERIJA            1  0 0 1  0:2  0