Portugalska bo za konec predtekmovanja igrala z Iranom, ki je do zdaj na svetovnih prvenstvih sedemkrat igral z eno izmed evropskih reprezentanc in še nima zmage. Iztržil je le en remi, in sicer leta 1978 s Škotsko. Foto: Reuters
Portugalska bo za konec predtekmovanja igrala z Iranom, ki je do zdaj na svetovnih prvenstvih sedemkrat igral z eno izmed evropskih reprezentanc in še nima zmage. Iztržil je le en remi, in sicer leta 1978 s Škotsko. Foto: Reuters
Po dveh zmagah s skupnimi 8:1 (najboljši štart gostiteljev v zgodovini SP-jev) Rusijo v ponedeljek čaka najtežji preizkus v skupini A (Urugvaj), vendar morebiten poraz ne bi bil usoden, saj so si Rusi že zagotovili nastop v osmini finala. Foto: Reuters
Diego Costa je na zadnjih devetih reprezentančnih tekmah zabil devet golov. Foto: Reuters

V ponedeljek se na SP-ju v Rusiji začenja zadnji krog predtekmovanja, kar pomeni, da bomo do četrtka spremljali štiri tekme dnevno, po dve hkrati. Prenos ene tekme bo na TV SLO, druge na MMCTV in na TV Maribor. V skupini A je razplet že znan: v osmino finala gresta Rusija in Urugvaj, ki se bosta na medsebojni tekmi udarila za 1. mesto. Zaradi boljše razlike v golih Rusiji zadostuje že remi. Njenih osem golov na uvodnih dveh tekmah je toliko, kot jih je Španija leta 2010, ko je bila svetovni prvak, dosegla na celotnem turnirju.

Rusi največ pretečejo
Rusi kar letijo po igrišču, no ja, ogromno tečejo: na dveh tekmah so skupno pretekli 233 km, kar je največ med vsemi moštvi 21. svetovnega prvenstva (v tej statistiki je druga Avstralija z 225 km). Prvi tekač v ruski reprezentanci je nadarjeni vezist Aleksander Golovin s pretečenimi 25,15 km. Z Urugvajem se je Rusija zadnjič pomerila na prijateljski tekmi leta 2012, končalo se je z 1:1. V urugvajski igri bo veliko odvisno od kapetana Diega Godina in od napadalcev Edinsona Cavanija in Luisa Suareza, ki za zdaj skupaj še ne sestavljata ubijalske naveze.

Vse odvisno od Ronalda
Več napetosti ponuja skupina B. Portugalska (tekmec bo Iran) in Španija (igra z odpisanim Marokom) potrebujeta točko za napredovanje. Ker imata trenutno isto razliko v golih, bi se lahko zgodilo, da bosta tudi na koncu izenačeni. V tem primeru bi odločali kartoni. Španija je po dveh tekmah v rahlo boljšem položaju, ker ima le en rumeni karton, Portugalska pa dva. Evropski prvaki so močno odvisni od Cristiana Ronalda. Dosegel je vse štiri portugalske zadetke na letošnjem SP-ju, z zadetkom proti Maroku je postal tudi najboljši evropski strelec v zgodovini na reprezentančnih tekmah. Portugalske zmage z 1:0 so postale že običajne. Odkar je Fernando Santos septembra 2014 postal selektor, je Portugalska na 26 tekmah 20-krat zmagala in le 2-krat izgubila. Od 20 zmag jih je bila kar polovica dosežena z rezultatom 1:0.

Iran upa tudi v selektorja Queiroza
Po dvoboju z Marokom je bil Santos kljub zmagi kritičen. Predvsem je bilo preveč izgubljenih žog, zdelo se je, kot da Portugalci nimajo več nadzora. Iran vsekakor ni brez možnosti, proti Španiji je prikazal kar lepo igro. "Na prejšnjem SP-ju (Portugalci so Iran premagali z 2:0; Deco, Ronaldo; op. a.) smo se veliko naučili in zdaj vemo, kako se zoperstaviti Portugalski. Imamo najboljšega selektorja na svetu," je povedal Karim Ansarifard. Selektor Carlos Queiroz, ki je bil portugalski selektor med letoma 2008 in 2010, pravi, da gre za njegovo najpomembnejšo tekmo v sedmih letih vodenja Irana. Prva naloga bo ustaviti Ronalda, druga pa razigrati mladega napadalca Rubina Kazana Sardarja Azmuna, ki na prvih dveh tekmah ni zadel.

Costa osredotočen le na zaključni strel
Španija bo za konec predtekmovanja igrala z Marokom, ki je na 21. svetovno prvenstvo prišel s popotnico 18 tekem brez poraza, a je v Rusiji izgubil prvi tekmi in je že brez možnosti za napredovanje. Težko bo presenetil Španijo, ki ne pozna poraza vse od izpada z evropskega prvenstva 2016, kar pomeni niz 22 tekem. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je razigran Diego Costa, ki je dosegel že tri zadetke. Na zadnjih devetih reprezentančnih tekmah je v Braziliji rojeni Costa zabil devet golov. "Jasno mu je, da se mu ni treba prevečkrat dotakniti žoge, ampak se osredotoča le na strelske zaključke," je o svojem soigralcu v španski izbrani vrsti in pri Atleticu povedal vezist Koke.



SKUPINA A, 3. krog, ponedeljek ob 16.00, Samara:
URUGVAJ - RUSIJA (prenos na TV SLO 2)
Verjetni postavi:

Urugvaj:
Muslera, Cacares, Gimenez, Godin, Varela, Rodriguez, Bentacur, Vecino, Sanchez, Suarez, Cavani.

Rusija: Akinfejev, Žirkov, Ignaševič, Kutepuv, Mario Fernandes, Zobnin, Gazinski, Čerišev, Golovin, Samedov, Dzjuba.
Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)


Volgograd:
SAVDSKA ARABIJA - EGIPT (prenos na MMC TV/TV MB)

Verjetni postavi:

Savdska Arabija: Al Mosailem, Al Šahrani, M. Havsavi, Om. Havsavi, Al Breik, Otajf, Al Mogahvi, Al-Davsari, Al Faradž, Behebri, Al Muvalad.

Egipt: El Šenavi, Fathi, Hegazi, Gabr, Abdel Šafi, Hamed, Elneni, Trezeguet, Said, Salah, Mohsen.
Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Lestvica:                           
RUSIJA              2  2 0 0  8:1  6
URUGVAJ             2  2 0 0  2:0  6
EGIPT               2  0 0 2  1:4  0
SAVDSKA ARABIJA     2  0 0 2  0:6  0
                                    

 

SKUPINA B, 3. krog, ponedeljek ob 20.00, Kaliningrad:
ŠPANIJA - MAROKO (prenos na MMC TV/TV MB)

Verjetni postavi:

Španija:
de Gea, Carvajal, Pique, Ramos, Jordi Alba, Koke, Busquets, Iniesta, Isco, Silva, Diego Costa.

Maroko: Munir, Hakimi, da Costa, Benatia, Mendil, El Ahmadi, Ziječ, Busufa, Belhanda, Amrabat, Butaib.
Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)


Saransk:
IRAN - PORTUGALSKA (prenos na TV SLO 2)
Verjetni postavi:

Iran: Beiranvand, Hoseini, Rezaejan, Puraligandži, Hadžsafi, Džahanbahš, Šodžaei, Amiri, Ebrahimi, Ansarifard, Azmun.

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, Carvalho, Moutinho, B. Silva, Fernandes, Guedes, Ronaldo.
Sodnik: Enrique Caceres (Paragvaj)

Lestvica:                           
PORTUGALSKA         2  1 1 0  4:3  4
ŠPANIJA             2  1 1 0  4:3  4
IRAN                2  1 0 1  1:1  3
MAROKO              2  0 0 2  0:2  0