Veselje Irancev in žalost nesrečnega Aziza Buhaduza. Foto: EPA
Veselje Irancev in žalost nesrečnega Aziza Buhaduza. Foto: EPA
Maroko
Maroku kljub premoči ni uspelo zatresti vrat Alija Beiranvande. Foto: EPA
Munir
Vratar Maroka Munir je v 42. minuti ubranil veliko priložnost Sardarju Azmunu. Foto: EPA
Iran do zmage po avtogolu Buhaduza

Srečanje v St. Peterburgu ni navdušilo nogometnih sladokuscev. Maročani so imeli sicer žogo več v nogah (posest 64:36), vendar so bili njihovi napadi jalovi, dvakrat pa je dobro posredoval iranski vratar Ali Reza Beiranvand.

In ko je že kazalo, da se bo tekma končala brez zadetkov, je Iran v 95. minuti prišel do prostega strela z leve strani. Ehsan Hadži Safi je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Buhaduz, ki je v igro vstopil v 77. minuti, žogo z glavo (ne)spretno izbil za hrbet lastnega vratarja Munirja. Skupaj streli 12:8 za Maroko, v okvir vrat 3:2.

Maroko začetnega pritiska ni kronal z golom
Uvod tekme je pripadel Maroku, ki je izpeljal nekaj obetavnih akcij, a jim je manjkal zaključek oziroma strel v okvir iranskih vrat. V 19. minuti je bilo "vroče" v iranskem kazenskem prostoru. Žoga se je kot "biljardna krogla" odbijala pred iranskimi vrati, Maročani so sprožili tri strele, vendar so se Iranci čudežno ubranili. Nazadnje je Beiranvand ukrotil poskus kapetana Mehdia Benatie.

Munir preprečil zadetek Azmounu
Na drugi strani so Iranci prežali na protinapade. V 42. minuti se je na desni strani Sardar Azmoun sam prebil pred Munirja, ki pa se je izkazal z obrambo in tako preprečil vodstvo Irana. Odbita žoga je prišla do Alireze Džahanbahše, ki je ustrelil z roba kazenskega prostora, vendar je Munir žogo odbil v kot. Polčas se je tako končal z 0:0. Statistika: posest žoge 63:37 za Maroko, streli v okvir vrat 2:2.

Beiranvand ubranil poskus Ziječa
Tudi v drugem delu je imel Maroko žogo več v svojih nogah, a resneje mu ni uspelo ogroziti iranskih vrat. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma. V 80. minuti je Maročan Hakim Ziječ močno sprožil z roba kazenskega prostora, žoga je letela v levi spodnji kot iranskih vrat, a se je s parado izkazal Beiranvand. V končnici so se igralci obeh moštev precej "valjali" po tleh, tako da je sodnik Cüneyt Cakir tekmo podaljšal za šest minut.

Buhaduz izbil žogo v lastno mrežo
In ko je že kazalo, da se bo srečanje končalo brez zmagovalca, je Iran v 95. minuti na levi strani izsilil prekršek. Ehsan Hadži Safi je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Buhaduz na prvi vratnici v slogu največjih mojstrov žogo – namesto v kot – z glavo poslal za hrbet lastnega vratarja Munirja. Slavje Irancev pred 62.500 gledalci v St. Peterburgu se je lahko začelo.

Queiroz: Šport naj bo ločen od politike
Po tekmi je selektor Irana Carlos Queiroz pozval, naj bo šport ločen od politike. Iranci so imeli namreč zaradi ameriških sankcij otežene priprave na turnir. Grčija in Kosovo sta odpovedali pripravljalni tekmi z Iranom, ameriški proizvajalec Nike pa ni dobavil opreme. Zmaga nad Marokom je zato še toliko večji dosežek. "Treniramo in igramo v zelo slabih pogojih. Moja dolžnost je, da opozorim pristojne, naj storijo vse, da bodo moji fantje lahko igrali nogomet. Niso proti nikomur, želijo le igrati nogomet in se tako izraziti. Ena od glavnih vrednot Fife je, da politiko ločijo od športa, a to se žal ne dogaja," je dejal Queiroz.

To je druga zmaga Irancev na svetovnih prvenstvih. Prvič so zmagali 21. junija 1998, ko so v Franciji ugnali ZDA z 2:1.

SKUPINA B, St. Peterburg:
MAROKO - IRAN 0:1 (0:0)
62.548; Buhaduz 95./ag

Maroko: Munir, N. Amrabat ( 76./S. Amrabat), Benatia, Sais, Hakimi, El Ahmadi , Belhanda, Busufa, Ziječ, El Kabi ( 77./Buhaduz), Harit ( 82./Da Costa).

Iran: Beiranvand, Rezadžan, Češmi, Puraligandži, Amiri, Ebrahimi ( 79./Hosseini), Šodžaei ( 67./Taremi), Hadžsafi, Džahanbahš ( 84./Ghoddos), Ansarifard , Azmun.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


Soči:
PORTUGALSKA - ŠPANIJA 3:3 (2:1)
43.866; Ronaldo 4./11-m, 44., 88.; Diego Costa 24., 55., Nacho 58.

Lestvica:                            
IRAN                1  1 0 0  1:0  3 
PORTUGALSKA         1  0 1 0  3:3  1 
ŠPANIJA             1  0 1 0  3:3  1 
MAROKO              1  0 0 1  0:1  0 

Iran do zmage po avtogolu Buhaduza