Roberto Martinez je v petek doživel največjo zmago v trenerski karieri. Foto: Reuters
Roberto Martinez je v petek doživel največjo zmago v trenerski karieri. Foto: Reuters
Veselje Belgijcev po zadnjem žvižgu glavnega sodnika Milorada Mazića. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je z izjemnim strelom dosegel odločilni zadetek. Foto: Reuters

Leta 1986 so Belgijci na svetovnem prvenstvu v Mehiki zaigrali v polfinalu, kjer so morali priznati premoč Diegu Armandu Maradoni in Argentini. Sledila je tekma za 3. mesto, kjer so bili po podaljških boljši Francozi.

32 let pozneje so rdeči vragi znova v polfinalu mundiala. Z novo zlato generacijo, ki je več kot očitno dozorela, imajo zdaj velike apetite. Še posebej po veliki zmagi nad Brazilijo, ki so jo v petek premagali prvič po 24. aprilu 1963.

Belgijci so pred prvenstvom v Rusiji veljali za ene izmed favoritov. V skupinskem delu so svoje delo opravili z odliko, v osmini finala pa jih je streznila tekma z Japonsko, na kateri so si tako rekoč v zadnji sekundi zagotovili četrtfinalno vstopnico (3:2).

Petkratnih svetovnih prvakov Brazilcev se niso ustrašili. V prvem polčasu so jih povsem nadigrali, le v končnici tekme so nekoliko popustili, a jih je do zmage po rednem delu na koncu pripeljal odlični vratar Thibaut Courtois, ki je v sodnikovem dodatku ubranil nevaren poskus Neymarja.

Ustvarili so si neprecenljive spomine
Po tekmi je bilo veselje v belgijskem taboru razumljivo. Do ušes nasmejani selektor Roberto Martinez je kipel od navdušenja, ponosen je bil na dosežek svoje ekipe. "Brazilija ima zelo kakovostno reprezentanco, ki lahko kaznuje že najmanjšo napako. Vseeno sem verjel v svoje fante. Danes jim je uspelo nekaj posebnega, na kar je lahko Belgija zelo ponosna. Ustvarili smo si neprecenljive spomine. Toda zdaj nas čaka že naslednja tekma, storiti moramo vse, da bomo tudi v polfinalu prikazali takšno igro, kot smo jo danes," je povedal 44-letni španski strateg.

Psihična priprava je bila najpomembnejša
Martinez je s pomočnikom taktično ustavil Brazilce v prvem polčasu, v nadaljevanju pa s čvrsto obrambo ubranil prednost za obstanek na prvenstvu. "Ko igraš proti Braziliji, moraš izbrati pravo taktiko. Že njihovi rumeni dresi in bogata zgodovina te lahko psihično pokopljejo, zato je bila priprava na to tekmo še toliko pomembnejša. Tvegati sem moral z nekaterimi potezami, ki pa so se na koncu izplačale. Pomembno jih je bilo zaustaviti na sredini igrišča, tu sta Eden Hazard in Romelu Lukaku opravila veliko delo. Sem najponosnejši človek na svetu. Igralcem sem dodelil naloge, ki so jih vestno izpolnili. Do zadnje sekunde so verjeli v uspeh in to je neverjetno," je še povedal Martinez, ki je pred selektorskim udejstvovanjem štiri leta vodil angleški Everton.

Sklenil je: "Zame je bila Brazilija najboljša reprezentanca na prvenstvu. Vseh 90 minut smo se morali braniti in zajeziti njihove napade. To nam je uspelo in zasluženo smo napredovali v polfinale."

De Bruyne: V polfinalih ni več lahkih nasprotnikov
Eden izmed junakov tekme je bil Kevin De Bruyne, ki je po dobre pol ure igre z razdalje premagal vratarja Alissona Beckerja in dosegel odločilni zadetek. "Spremenili smo taktiko. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, ustvarili smo si veliko priložnosti. V drugem polčasu so Brazilci taktiko spremenili in bili boljši tekmec, a tudi tedaj smo si ustvarili nekaj priložnosti. V zadnjih 15 minutah smo bili pod pritiskom, vendar smo storili dovolj, da smo ubranili prednost," je dejal napadalec Manchester Cityja in svoje misli že usmeril v polfinalni obračun s Francijo. "Nasproti nam bo stala izjemna ekipa Francije, a tako pač je, v polfinalih svetovnih prvenstev ni več lahkih nasprotnikov. Zdi se mi, da smo po kakovosti enakovredni, in storili bomo vse, da se uvrstimo v finale."

Belgijci uspešnejši od Francozov
Francija in Belgija sta se v vsej zgodovini pomerila 73-krat. Uspešnejši so Belgijci, ki so dobili 30 obračunov, Francozi so slavili 24-krat, 19-krat se je tekma končala brez zmagovalca. Prvič sta se ekipi pomerili 1. maja 1904 v Bruslju, ko se je tekma končala s 3:3. Nazadnje sta tekmo odigrali 7. junija 2015 na Stade de Franceu, s 4:3 so zmagali Belgijci, mož odločitve je bil Eden Hazard.

Belgija se veseli, Brazilija v solzah
Belgija se veseli, Brazilija v solzah