Luki Modriću je odleglo po uvrstitvi Hrvaške v četrtfinale, potem ko je v zaključku drugega podaljška na tekmi osmine finala proti Danski zapravil strel z bele točke. Foto: Reuters
Luki Modriću je odleglo po uvrstitvi Hrvaške v četrtfinale, potem ko je v zaključku drugega podaljška na tekmi osmine finala proti Danski zapravil strel z bele točke. Foto: Reuters

Igrati za hrvaško reprezentanco je čast in velik užitek, a zmagati na svetovnem prvenstvu v kockastem dresu bi bilo nekaj najlepšega!

Luka Modrić
Hrvaška reprezentanca se intenzivno pripravlja na sobotni obračun v Sočiju. Foto: Reuters
Rusi se dobro zavedajo, od kod preti največja nevarnost hrvaške reprezentance. Foto: Reuters
Angleži so proti Kolumbiji prvič v zgodovini svetovnih prvenstev dobili loterijo 11-metrovk. Foto: Reuters
Švedi so pred tekmo z Angleži zelo samozavestni. Foto: Reuters
Iz taborov Anglije in Švedske pred četrtfinalom

Hrvati letos petič v zgodovini kot samostojna država igrajo na svetovnih prvenstvih. Prvič so imeli priložnost na zaključnem turnirju nastopiti leta 1998 in že takrat so svetovno javnost nase opozorili z izjemnim tretjim mestom! Od tedaj se jim do letos v Južni Koreji in na Japonskem (2002), Nemčiji (2006) in v Braziliji (2014) ni uspelo prebiti iz skupinskega dela tekmovanja.

Letos pa znova igrajo odlično in so zmago oddaljeni od dosežka zlate generacije iz leta 1998, ki jo je vodil legendarni Miroslav Blažević. Na tekmi osmine finala so izločili Dance, potem ko je vratar Danijel Subašić ubranil kar tri enajstmetrovke, v peti seriji pa je zmagovalca odločil vezist Barcelone, Ivan Rakitić.

Zdaj jih čakajo gostitelji prvenstva Rusi, s katerimi so se v preteklosti pomerili trikrat. Dvakrat se je tekma končala brez zadetkov, zadnji obračun v Rostovu na Donu pa se je 17. novembra 2015 končal z zmago Hrvaške (1:3), za katero so v polno zadeli Nikola Kalinić, Marcelo Brozović in Mario Mandžukić. Za Ruse je bil natančen Fedor Smolov.

Modrić: Igrati proti ruskim navijačem bo velik izziv
Kapetan hrvaške reprezentance Luka Modrić je bil uvrstitve v četrtfinale morda še najbolj vesel. Vezist madridskega Reala je v izdihljajih podaljškov proti Danski zapravil 11-metrovko, ki bi Hrvatom bržkone že prinesla napredovanje, a le-tega si je moral s soigralci izboriti v živčni loteriji kazenskih strelov. Zdaj jih čakajo gostitelji prvenstva. "Rusija je zelo neugoden nasprotnik. Njihovi nogometaši veliko tečejo in so dobro organizirani. Popolnoma zasluženo igrajo v četrtfinalu in storili bodo vse, da naredijo še korak naprej. Igrati proti ruski ekipi in njihovim navijačem bo zagotovo velik izziv," je povedal Modrić in dodal: "Igrati za hrvaško reprezentanco je čast in velik užitek, a zmagati na svetovnem prvenstvu v kockastem dresu bi bilo nekaj najlepšega!"

Dalić: Igralci so takšnih tekem vajeni
Hrvaški selektor Zlatko Dalić se s preteklostjo ne ubada, vso svojo pozornost je usmeril na sobotno tekmo v Sočiju. "To je popolnoma nova tekma in velika priložnost za obe ekipi. Če premagaš Španijo, si zaslužiš mesto v četrtfinalu. Zagotovo nam ne bo lahko igrati pred toliko ruskimi navijači, toda moji varovanci so tega navajeni, saj vsak teden igrajo težke tekme in težka gostovanja v najboljših nogometnih ligah na svetu," je povedal hrvaški selektor. Eden izmed junakov tekme proti Danski Ivan Rakitić je še dodal: "Pred štirimi leti smo v Braziliji izkusili igranje proti gostiteljici svetovnega prvenstva. Uživali bomo v tekmi in vzdušju, hkrati pa mislili le na to, kaj vse moramo storiti, da premagamo Rusijo."

Čerčesov tudi tokrat mrtvo hladen
Vselej mirni ruski selektor Stanislav Čerčesov je tudi tokrat mrtvo hladno odgovarjal na novinarska vprašanja in poudaril, da je spomin na zmago nad Španijo zelo lep, a tekma s Hrvaško bo popolnoma drugačna. "Vedno gledamo naprej. V takšnih trenutkih nas ne sme zanesti vsa evforija, ki se ustvarja okrog nas. Turnir gre naprej in mi z njim. Precej boljše in na Fifini lestvici bolje uvrščene ekipe so že doma. Verjemite mi, da se zelo resno pripravljamo na Hrvaško," je povedal 54-letnik, kaj več pa ni želel razkriti. "Modrić, Rakitić, Mandžukić, vsi ti igralci igrajo v najboljših klubih. Vsi se zavedamo tega in na to se pripravljamo," je dodal.

Southgate ne bo dovolil, da jih zanese
Pred večernim obračunom se bosta za polfinalno vstopnico v Samari pomerili Anglija in Švedska. "Imamo zares izjemno priložnost. Resda bo ta reprezentanca čez dve leti boljša, a morda nikoli več ne bomo imeli takšne priložnosti, kot jo imamo zdaj," je poudaril selektor angleške reprezentance Gareth Southgate, ki s svojimi pomočniki zadnje dni pridno kuje načrt za neugodne Švede. "Švedsko ekipo zelo spoštujemo. Gre za ekipo, ki je v preteklosti mnogi neupravičeno niso jemali resno. Mi te napake ne bomo storili. Naši igralci izhajajo iz enakega položaja kot njihovi. Ne bom dovolil, da nas zanese in začnemo razmišljati, da smo boljši od nasprotnika, ki je starejši in bolj izkušen," je dodal Southgate, ki lahko Anglijo popelje do prvega polfinala na svetovnih prvenstvih po letu 1990.

Selektor verjame v angleške fante
Reprezentanci sta se nazadnje pomerili leta 2012, ko je vso pozornost nase pritegnil Zlatan Ibrahimović. Ta je ob zmagi s 4:2 zadel vse štiri švedske gole v Stockholmu. "Uživati moramo v dobrih trenutkih, a še dolga pot nas čaka do popolnosti. V Rusiji smo na tem turnirju storili kopico napak, ki smo jih morali in jih moramo popraviti," je še povedal angleški selektor in sklenil: "Verjamem v naše fante. Gre za skupino posameznikov, ki je zelo lačna uspehov in slave. Zelo dobro razumejo naše poslanstvo in delujejo samozavestno!"

Andersson: Ni nas težko prebrati
Švedi so prijetno presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva. Na prvenstvo so prišli brez zmage na zadnjih šestih tekmah, več kot 330 minut niso dosegli zadetka, pred dvema letoma je reprezentančno pot sklenil še Ibrahimović. Toda na prvenstvu igrajo kot prerojeni. Zmagovite formule selektor Janne Andersson ne bo spremenil. "Za sobotno tekmo ne načrtujemo veliko sprememb. Ni nas težko analizirati in prebrati, saj igramo konstantno dobro, tu ni nekih presenečenj. Smo zelo samozavestni in takšni smo vse od začetka turnirja. Zelo sem vesel našega dela in napredka," je v tančico skrivnosti svoje napovedi pred obračunom z Angleži zavil 55-letni strokovnjak iz Halmstada.

Do danes sta se reprezentanci pomerili 24-krat. Malce uspešnejši so Angleži, ki so dobili devet tekem, sedemkrat so slavili Švedi, devetkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca.

SP v nogometu, četrtfinale, sobotni tekmi

Sobota ob 16.00:
ŠVEDSKA - ANGLIJA

Verjetni postavi

Švedska: Olsen, Krafth, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Ekdal, Larsson, Forsberg, Berg, Toivonen.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Henderson, Young, Lingard, Dele Ali, Sterling, Kane.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Sobota ob 20.00:
RUSIJA - HRVAŠKA

Verjetni postavi

Rusija: Akinfejev, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov, Fernandes, Granat, Samedov, Zobnin, Kuzjajev, Golovin, Džjuba.

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Pivarić, Rakitić, Brozović, Rebić, Modrić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

Igrati za hrvaško reprezentanco je čast in velik užitek, a zmagati na svetovnem prvenstvu v kockastem dresu bi bilo nekaj najlepšega!

Luka Modrić
Iz taborov Anglije in Švedske pred četrtfinalom