Paulinho je bil za brazilsko vodstvo 1:0 hitrejši od celotne srbske obrambe, na koncu pa je z desnico lobal vratarja Stojkovića. Foto: EPA
Paulinho je bil za brazilsko vodstvo 1:0 hitrejši od celotne srbske obrambe, na koncu pa je z desnico lobal vratarja Stojkovića. Foto: EPA
Brazilci zanesljivo opravili s Srbijo

Na zadnji tekmi predtekmovanja so petkratni prvaki, ki si niso smeli privoščiti spodrsljaja, v Moskvi precej rutinirano opravili svoje delo in, čeprav niso ravno blesteli, upravičili naziv favorita skupine E. V vsakem polčasu so dosegli en zadetek, strelca sta bila Paulinho (izbran je bil za igralca tekme) in Thiago Silva. Razmerje v posesti žoge je bilo 56:44, v strelih v okvir vrat pa 6:1, obakrat v korist Brazilije.

Stojković dobil prvi dvoboj na tekmi
Že začelo se je v ritmih sambe. V 4. minuti je Gabriel Jesus, ki je bil sicer v prepovedanem položaju, na levi strani sam prišel pred Vladimirja Stojkovića, ki je dobil dvoboj na štiri oči. V 25. minuti je Gabriel Jesus, obkrožen z Milinkovićem Savićem in Rukavino, atraktivno preigraval v kazenskem prostoru, podal Neymarju, ki je z leve strani nevarno sprožil, vendar je Stojković strel odbil.

Izjemna podaja Coutinha, zadetek Paulinha
V 10. minuti je moral selektor Tite (pod njegovim vodstvom ima Brazilija v zadnjih dveh letih vsega en poraz) že menjati, Marcelo se je poškodoval in vskočiti je moral Felipe Luis. Srbi so bili nevarni v 34. minuti. Aleksandar Mitrović je po podaji Tadića iz težkega položaja poskusil z desetih metrov, a je žoga zletela precej čez gol. Kmalu je Brazilija povedla. V 36. minuti je natančno podajo Philippa Coutinha skoraj s polovice igrišča izkoristil Paulinho, ki je ušel celotni srbski obrambi in lobal Stojkovića. To je njegov 13. reprezentančni zadetek.

Srbi blizu izenačenja
V drugem polčasu so pobudo vedno bolj prevzemali Srbi, v 56. minuti je nevaren predložek v kazenski prostor poslal Adem Ljajić, Miranda je pravočasno izbil žogo v kot. Srbski pritisk je odprl priložnost za hiter brazilski protinapad, Neymar je dobil uporabno žogo, stekel pred gol, Stojkovič pa je strel ubranil. V 61. minuti je imela balkanska reprezentanca najlepšo priložnost za izenačenje. Ante Rukavina je lepo našel Mitrovića, žoga je že preletela Alissona, Mitrović je s šestih metrov poskusil z glavo, toda Thiago Silva je bil na mestu. Nov strel z glavo je Mitrović sprožil v 65. minuti, a je bil Alisson dobro postavljen. Vmes je lepo priložnost zapravil še Sergej Milinković-Savić.

Neymarju ni uspelo zadeti
Odločilni zadetek so Brazilci dosegli v 68. minuti po strelu s kota in prerivanju v kazenskem prostoru. Thiago Silva je na prvi vratnici natančno meril z glavo. Srbi so se po drugem prejetem zadetku bolj kot ne sprijaznili s porazom, Brazilija pa je izpeljala še dva obetavna napada, vendar Neymar obakrat ni najbolje streljal. V isti skupini se je dvoboj med Švico in Kostariko končal z remijem 2:2. Drugo mesto v skupini je osvojila Švica, ki bo v osmini finala igrala s Švedsko, Brazilijo pa torej čaka Mehika, s katero se je pomerila tudi na domačem SP-ju pred štirimi leti. V skupinskem delu je bilo 0:0.


SP v nogometu, 3. krog predtekmovanja
SKUPINA E
:
SRBIJA - BRAZILIJA 0:2 (0:1)
44.190; Paulinho 36., Thiago Silva 68.
Srbija: Stojković, Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov, Matić, Milinković-Savić, Tadić, Ljajić (75./Živković), Kostić (82/Radonjić), Mitrović (90./Jović).
Brazilija: Alisson, Fagner, Silva, Miranda, Marcelo (10./Filipe Luis), Paulinho (66./Fernandinho), Casemiro, Coutinho (80./Augusto), Willian, Gabriel Jesus, Neymar.
Sodnik: Alireza Fagani (Iran)


ŠVICA - KOSTARIKA 2:2 (1:0)

Lestvica:                           
BRAZILIJA           3  3 1 0  5:1  7
ŠVICA               3  1 2 0  5:4  5
SRBIJA              3  1 0 2  2:4  3
KOSTARIKA           3  0 0 3  2:5  1


Brazilci zanesljivo opravili s Srbijo