Steber francoske obrambe Samuel Umititi je ob prekinitvi v 51. minuti presekal tekmo z odličnim skokom in natančnim strelom z glavo in tako poskrbel za prvi gol polfinala. Foto: Reuters
Steber francoske obrambe Samuel Umititi je ob prekinitvi v 51. minuti presekal tekmo z odličnim skokom in natančnim strelom z glavo in tako poskrbel za prvi gol polfinala. Foto: Reuters
Zmagoviti Francozi
Francija se je tretjič prebila v finale mundiala, kar se v obdobju zadnjih 6 SP-jev oz. od Francije 1998 ni posrečilo nobeni drugi reprezentanci. Foto: Reuters
Hugo Lloris
Parada Huga Llorisa v 21. minuti, ko je ubranil nevaren strel klubskega soigralca Tobyja Alderweirelda in preprečil, da bi Belgija unovčila uvodno pobudo. Foto: Reuters
Courtoisova obramba Pavardu
V 1. polčasu se je proslavil tudi Thibaut Courtois, ko je z gležnjem desne iztegnjene noge preusmeril strel Benjamina Pavarda mimo belgijskih vrat. Foto: Reuters
Umtiti Francijo popeljal v finale "mundiala"

Po osvojitvi domačega mundiala 1998 in bolečem porazu po 11-metrovki v finalu Nemčije 2006 bo Francija tretjič igrala za naslov svetovnega prvaka. Po uspehu na stadionu Krestovski v Sankt Peterburgu se lahko Francozi za en dan sprostijo in v miru pogledajo sredni, drugi, polfinale SP-ja 2018 med Anglija in Hrvaško, katerega zmagovalec jih nato čaka v nedeljo ob 17.00 na stadionu Lužniki v Moskvi.

"To je nekaj izjemnega. Kljub mladosti moštva smo pokazali izjemen značaj, zmagovito miselnost. Obramba je delovala odlično. Zahvaljujem se igralcem in vsem svojim sodelavcem za uvrstitev v finale," je bil po koncu v prvi izjavi jedrnat francoski selektor Didier Deschamps, ki se po izgubljenem finalu Eura 2016 na domačih tleh dobro zaveda, da se glavna nagrada podeli šele po koncu zadnje tekme. Ne nazadnje je kot kapetan Francije leta 1998 kot prvi tudi dvignil zlati pokal svetovnih prvakov.

Odločila ena prekinitev in izmuzljivi Umtiti
Po 1. polčasu dinamične igre, a brez golov, je začetek 2. polčasa prinesel vodilni gol Francije. Tretji kot za Antoina Griezmanna, ki je ostro podal na prvo vratnico, kjer je najviše skočil osrednji branilec Samuel Umtiti, se je najprej izmuznil Tobyju Alderweireldu, nato pa prehitel Marouaneja Fellainija in kljub njegovim kodrom zatresel mrežo Thibauta Courtoisa. Griezmann je trem golom dodal še drugo podajo za zadetek na prvenstvu, 24-letni Umtiti pa je na 24. reprezentančni tekmi dosegel tretji gol za Francijo.

Jalov pritisk, Fellaini še najbliže izenačenju
Belgija se je iz šoka po zaostanku iztrgala šele z vstopom Driesa Mertensa v 60. minuti. Čez 5 minut je z desne strani z visokim predložkom našel glavo Fellainija, katerega strel pa je za malo zgrešil francoska vrata, na koncu se je izkazalo, da je bila to še najbolj zrela priložnost za izenačenje. Varovanci Roberta Martineza so sicer povsem prevzeli pobudo, ki pa je bila jalova vse do 81. minute, ko je z 20 metrov močno udaril Alex Witsel, a je francoski kapetan Hugo Lloris suvereno izbil žogo. V zadnjih minutah je sledilo belgijsko obleganje trdne francoske obrambe, ki ni več dopustila zaključnega strela. Še več, v sodnikovem podaljšku bi morali Francozi iz protinapadov povišati zmago, a Courtois Kylianu Mbappéju in Corentinu Tolissu ni dopustil še večjega veselja.

V 97 minutah igre so Belgijci sicer prevladovali pri posesti žoge (60:40 v odstotkih), a so Francozi nasprotnike prekašali v poskusih strelov (19:9) in tudi v neposrednih strelih v okvir vrat (5:3). Briljirala je zlasti ključna naveza na sredini N'Golo Kante-Paul Pogba, ki je zadušila večino belgijske ustvarjalne žilice, niti razpoloženi Eden Hazard ni našel orožja za prebitje granitne francoske obrambe.

Prve pol ure pritisk Belgijcev
Prva četrt ure tekme je minila z veliko teka, Belgijci so si več podajali, Francozi več poskušali z iskanjem hitrega zaključka. V 15. minuti se je zgodila prva groba napaka francoske obrambe, Raphael Varane je izgubil žogo, Eden Hazard pa je bil z diagonalnim strelom z leve nenatančen. Na drugi strani je čez tri minute s prvim strelom v okvir vrat odgovoril Blaise Matuidi, močan strel z razdalje je mirno ujel Thibaut Courtois. Igra se je razživela in v 19. minuti je Hazard znova pobegnil Benjaminu Pavardu, belgijska desetica je močno sprožila, Varane pa je z glavo žogo preusmeril tik nad prečko. Po kotu Nacerja Chadlija v 21. minuti je iz obrata nevarno streljal branilec Toby Alderweireld, a je s parado zablestel kapetan Francije Hugo Lloris.

Streli od vsepovsod, recept Francozov
Francozi so resno odgovorili po prekinitvi v 31. minuti, ko je po uigrani akciji do strela z glavo prišel Olivier Giroud, a je bil osrednji napadalec premalo natančen. Sledila sta še dva hitra francoska protinapada, a obakrat Giroud iz obetavnih položajev ni prišel niti do zaključnega strela. V 40. minuti je razigrani Kylian Mbappé v ogenj poslal bočnega branilca Pavarda, ki je iz oči v oči izgubil dvoboj s Courtoisem, ta je branil z iztegnjeno desno nogo. V 1. polčasu je Belgija prevladovala pri posesti (58:42), imela najboljšo priložnost, a je zato Francija poskušala iz vseh položajev (streli v okvir 2:1, poskusi strelov 11:3!).

Drugi poraz v polfinalih SP-jev
Po zgodnjem golu na začetku 2. polčasa so Francozi zaprli vse poti do gola, Belgijci pa so se razbijali ob obrambnih okopih, zaradi česar Les Diables Rouges v Rusiji čaka samo tolažilna tekma za bron v soboto ob 16.00, prav tako v Sankt Peterburgu, kjer so finalno vstopnico vzeli Les Blues. Belgija je doživela drugi poraz v polfinalih SP-jev, prvič jim je veliki met za finale spodletel v Mehiki 1986.

"Šlo je za vprašanje podrobnosti. Na našo žalost je bila vsa razlika v eni prekinitvi. Tekma je bila zelo tesna, izenačena. Čutilo se je, da bo tekmo odločil en zaključni dotik v kazenskem prostoru in nekaj sreče pred golom. Zdaj se moramo znebiti razočaranja in poskrbeti, da spodobno zaključimo turnir. Ti igralci si niso zaslužili, da bi prvenstvo končali s slabim priokusom," je poraženi selektor Martinez dal vedeti, da gredo v sredo po bronasto odličje mundiala.

Vragi brez odkritja turnirja Meunierja
Belgija zaradi nabranih rumenih kartonov ni mogla računati na desnega bočnega branilca Thomasa Meunierja, enega najboljših posameznikov reprezentance. Selektor Roberto Martinez in njegov strokovni štab se je odločal med dvema različicama: naravna menjava za Meunierja je Nacer Chadli, strelec zmagovitega gola v osmini finala nad Japonsko, s čimer bi se lahko ohranil priljubljeni igralni sistem 3-4-2-1. A do preobrata proti Japonski in zmage nad Brazilijo so prišli s štirimi v obrambi in postavitvijo 4-3-3, zaradi česar so rdeči vragi začeli polfinale z drugo različico, kjer se Chadli popolnoma pomakne v obrambo, na sredini pa je Yannicka Carrascoja zamenjal Mousa Dembele.

Po kazni vrnitev Matuidija
Francija pred polfinalom ni imela večjih težav, načet je samo Djibril Sidibe, ki je zaradi poškodbe ostal zunaj kombinacij za prvo postavo. Po prestani kazni se je na levo stran napadalnega tria vezistov vrnil Blaise Matuidi, zato se je Corentin Tolisso preselil na klop. Selektor Didier Deschamps je z mirno vestjo ostal zvest osnovni postavitvi 4-2-3-1.

Francozi za Belgijce na velikih tekmovanjih zakleti
Zgodovina medsebojnih sosedskih dvobojev je razumljivo zelo dolga. Na 74. soočenju je Francija prišla do 25. zmage, Belgija je slavila 30-krat. Francija je dobila še tretji derbi na svetovnih prvenstvih: na domačem SP-ju 1938 v 1. krogu s 3:1, v Mehiki 1986 pa v obračunu za bron s 4:2.


21. SVETOVNO PRVENSTVO

POLFINALE, St. Peterburg

FRANCIJA – Belgija 1:0 (0:0)
64.286; Umtiti 51.

Francija (4-2-3-1): Lloris; Pavard, Varane, Umtiti , Lucas Hernandez; Pogba, Kante; Mbappé, Griezmann, Matuidi ( 86./Tolisso); Giroud ( 85./Nzonzi).

Belgija (4-3-2-1): Courtois; Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Chadli ( 91./Batshuayi); Fellaini ( 80./Carrasco), Dembele ( 60./Mertens), Witsel; De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Sodnik: Andres Cunha (Urugvaj)


Sreda ob 20.00, Moskva – Lužniki:
ANGLIJA – HRVAŠKA

Umtiti Francijo popeljal v finale "mundiala"