Kolumbijci so osvojili prve tri točke v skupini H in morajo tudi v zadnjem krogu premagati Senegal. Foto: Reuters
Kolumbijci so osvojili prve tri točke v skupini H in morajo tudi v zadnjem krogu premagati Senegal. Foto: Reuters
Visoki Yerry Mina je kronal premoč Kolumbije v prvem polčasu. Foto: Reuters
Radamel Falcao se je veselil prvega zadetka na svetovnih prvenstvih, saj je bil pred štirimi leti v Braziliji poškodovan. Foto: Reuters
Kolumbijci zavili Poljsko v črno

V četrtek se bodo kofetarji na ključni tekmi skupine H srečali s Senegalom in zmaga jih vodi med najboljših 16. Poljska je prva evropska ekipa, ki je izpadla z letošnjega svetovnega prvenstva, zadnjo tekmo bo odigrala proti Japonski v Volgogradu.

Selektor Jose Pekerman je po grenkem porazu proti Japonski (1:2), ko so Kolumbijci skoraj vseh 90 minut igrali z deseterico, naredil štiri spremembe v začetni postavi. Predvsem Yerry Mina in James Rodriguez sta poživila igro in vse skupaj je že bilo podobno prejšnjemu mundialu, ko je Kolumbija izpadla šele v četrtfinalu proti Braziliji.
Yerry Mina kronal premoč Kolumbijcev
Poljaki so v prvem polčasu znova pokazali precej medlo igro in niso niti enkrat resno ogrozili Davida Ospine. Južnoameričani so precej več poskušali. V 37. minuti Juan Cuadrado ni uspel spraviti žoge mimo Wojciecha Szczesnyja. Pet minut pred odmorom so Kolumbijci po kotu kombinirali na desni strani, v kazenskem prostoru je žogo dobil James Rodriguez in poslal natančno podajo pred vrata, kjer je Yerry Mina z glavo zatresel mrežo.

Falcao in Cuadrado zadela po protinapadu
V uvodu drugega polčasa so imeli Poljaki rahlo pobudo, ki pa je niso znali kronati s kakšno priložnostjo, izjema je bil poskus Roberta Lewandowskega v 58. minuti, ko je njegov strel obranil Ospina.

V 70. minuti je Juan Quintero lepo našel Radamela Falcaa, ki se je izognil prepovedanemu položaju, sam prišel v kazenski prostor in matiral poljskega čuvaja mreže. Poljaki so delovali kot razbita vojska. Četrt ure pred koncem so Kolumbijci uprizorili nov protinapad, James Rodriguez je zaposlil Juana Cuadrada, ki je z desno nogo postavil končni izid.

Lewandowski ostaja brez gola na tem SP-ju
V zadnjih minutah so skušali Poljaki priti do častnega zadetka, a jim ni uspelo. V 81. minuti je Ospina obranil še strel Grzegorza Krychowiaka iz bližine, dve minuti pred koncem pa je odbil še nevaren strel Lewandowskega z roba kazenskega prostora.
"Seveda smo želeli zmagati, a igrali smo slabše od načrtov. Imeli smo nekaj trenutkov, a vse skupaj je bilo premalo," je bil razočaran najboljši strelec Bundeslige Lewandowski, ki je daleč od prave forme.
Nawalka: ERnakovredni smo bili do prvega zadetka
"Izgubili smo proti zelo močni ekipi. Moji izbranci so iztisnili vse iz sebe, vendar to ni bilo dovolj. Mislim, da smo bili enakovredni do prvega zadetka. Spremeniti smo morali sistem in zaigrali smo bolj napadalno, kar so Kolumbijci znali izkoristiti," je povedal selektor Adam Nawalka.

Pekerman najbolj vesel po golu Falcaa
"Bili smo pod velikim pritiskom, saj smo morali zmagati. Nobene napake si nismo smeli privoščiti. Zelo dobro igro smo prikazali, veliko je bilo kreativnosti. Zdaj smo v dobrem položaju pred zadnjim krogom," je bil zadovoljen Jose Pekerman.

Selektor je bil najbolj srečen po prvencu Falcaa na svetovnih prvenstvih: "Radamel je pravi simbol naše reprezentance, pravi simbol kolumbijskega nogometa. Najbolj srečen trenutek tega večera je bil njegov gol. Če je fizično pripravljen, lahko doseže zadetek na vsaki tekmi. Celotna ekipa je delala zanj. Njegov zadetek je zelo pomemben tudi za naslednje tekme."

Skupina H, 2. krog, Kazan:
POLJSKA - KOLUMBIJA 0:3 (0:1)
42.873; Yerry Mina 40., Falcao 70., Cuadrado 75.

Poljska: Szczesny, Piszczek, Bednarek , Pazdan ( 81./Glik), Bereszynski ( 72./Teodorczyk), Krychowiak, Goralski, Rybus, Zielinski, Kownacki ( 57./Grosicki), Lewandowski.

Kolumbija: Ospina, Arias, Davison Sanchez, Yerry Mina, Mojica, Aguilar ( 32./Uribe), Barrios, Cuadrado, James Rodriguez, Quintero ( 73./Lerma), Falcao ( 78./Bacca).

Sodnik: Cesar Arturo Ramos (Mehika)




Jekaterinburg:
JAPONSKA - SENEGAL 2:2 (1:1)
Inui 34., Honda 78.; Mane 11., Wague 71.

Lestvica:                           
JAPONSKA            2  1 1 0  4:3  4
SENEGAL             2  1 1 0  4:3  4
KOLUMBIJA           2  1 0 1  4:2  3
POLJSKA             2  0 0 2  1:5  0









Kolumbijci zavili Poljsko v črno