Argentina je razočarala z igro, na koncu sicer kot edina namučila Francijo, a vsem v Argentini je bilo jasno, da Jorge Sampaoli ne more nadaljevati kot selektor. Foto: EPA
Argentina je razočarala z igro, na koncu sicer kot edina namučila Francijo, a vsem v Argentini je bilo jasno, da Jorge Sampaoli ne more nadaljevati kot selektor. Foto: EPA
Jorge Sampaoli
Sampaoli se je trenersko uveljavil v Peruju in Čilu, pustil odličen vtis s Čilom na SP-ju 2014 in poskrbel za zgodovinski prvi južnoameriški naslov. A v domovini še zdaleč ni upravičil visokih pričakovanj. Foto: Reuters
Lionel Messi
Ob izbiri selektorja je ključno vprašanje, ali bo Messi še igral za Argentino. Del stroke se ogreva, da naj gre Albiceleste na Copo Americo 2019 s temeljito pomlajeno zasedbo brez Messija, nato pa se vidi, kako naprej. Foto: Reuters

Težko pričakovano novico o Sampaolijevem odhodu so potrdili vsi vodilni argentinski mediji, uradno pa bodo papirji podpisani šele v ponedeljek, tako da ni popolnoma izključen še kakšen zaplet. Argentina je pod vodstvom Jorgeja Sampaolija razočarala v skupinskem delu Rusije 2018, se srečno prebila v izločilne boje, kjer jih je nato ob najboljši predstavi v poslastici svetovnega prvenstva izločila Francija s 3:4.

V primeru odstavitve bajna odpravnina
Javno mnenje, stroka in tudi Afa na čelu z igralsko slačilnico je med prvenstvom izgubila zaupanje v Sampaolija, ki pa ga niso mogli preprosto odstaviti. Po 5-letni pogodbi bi namreč morali Sampaoliju izplačati astronomsko odpravnino med 14 in 17 milijoni evrov. Potem ko so selektorja že zapustili vsi pomočniki, je v preteklih dneh predsednik AFE Claudio Tapia več dni sestankoval in iskal način za spremembo na selektorskem mestu. Eden izmed načinov prepričevanja je bila širitev selektorjevih nalog: na priznani turnir L'Alcudia v Španiji bi moral v prihodnjih dneh popeljati reprezentanco do 20 let.

Prišel kot odrešenik, odšel kot grešni kozel
V soboto zvečer sta strani sklenili ustni dogovor, po kateri bo Jorge Sampaoli dobil 1,5 milijona evrov odpravnine v zameno za formalni odstop, s čimer se bo končala njegovo komaj enoletno selektrovanje. Lanskega junija je 58-letnik prišel kot odrešenik, s slovesom južnoameriškega prvaka s Čilom ravno na račun Argentine (po 11-metrovki v finalu Pokala Americe 22015). V nevarnosti je bila sama uvrstitev na svetovno prvenstvo. V zadnjem krogu kvalifikacij je Argentincem uspelo, a nato so sledili porazi na pripravljalnih tekmah in na koncu razočaranje na 21. SP-ju, katerega vrhunec je bil boleč poraz s Hrvaško z 0:3. Na 15 tekmah pod taktirko Sampaolija je Argentina iztržila 7 zmag, 4 remije in 4 poraze, zadnjega omenjenega v osmini finala s Francijo. Nenehno spreminjanje postav, niti enkrat ni ponovil začetne enajsterice, in sistemov ter nasprotujoče izjave so ga spremenile v krivca za reprezentančni neuspeh, četudi je bil uradno cilj zgolj četrtfinale.

Čaka se na odziv Messija: ali se bo upokojil ali ne?
Argentina bo v eri Lionela Messija (od leta 2006) dobila že devetega selektorja, ki ga čaka težko delo prenove in gradnje nove reprezentance. Kratkoročni cilj je Pokal Americe 2019, ki ga drugo leto gosti Brazilija, nato pa sledi že začetek kvalifikacij za Katar 2022.

Po neuspehu na svetovnem prvenstvu sta se od reprezentance poslovila le veterana iz sredine Javier Mascherano in Lucas Biglia, medtem ko prvi superzvezdnik Messi po izpadu še vedno ni spregovoril za javnost. V Argentini se je sicer pričakovala nova reprezentančna upokojitev, a po drugi strani je pred meseci Messi dejal, da bi rad igral za reprezentanco, dokler je v vrhunski formi, kar pa je večinoma dojemala kot blažitev pritiska pred njegovim četrtim SP-jem. Pričakuje se, da bo kapetan gavčev ostal zavit v molk, vse dokler ne znan novi selektor.

Si želeni trenerji sploh želijo prevzeti Argentino?
Pred Afo, ki ima na plačilni listi že odpravnine Edgarda Bauze (2016–2017) in Gerarda Tata Martina (2014–2016), je zdaj zahtevna naloga, kako najti novega selektorja, ki bi sprejel zahtevni izziv in za najbrž primerjalno skromno plačo. Pobožna želja sta Diego Simeone (Atletico Madrid) in Mauricio Pochettino (Tottenham), a realno nedosegljiva, zlasti Cholo. Najbolj realna možnost bi moral biti Marcelo Gallardo, ki je kot trener River Plata v zadnjih štirih letih osvojil vse možne lovorike v Argentini in Južni Ameriki, a osebno ni popolnoma prepričan, da je pravi trenutek.

Mogoča tudi naveza Pekerman–Gareca
Ob vrnitvi s svetovnega prvenstva sta se ponudila dva Argentinca, ki sta v Rusiji vodila dve drugi južnoameriški reprezentanci. Jose Pekerman, ki je kot selektor Albicelesta igral v četrtfinalu Nemčije 2006 in je predtem zgradil izjemno uspešen sistem mladinskih reprezentanc (med 1995 in 2007 so Argentinci na sedmih prvenstvih osvojili pet naslovov mladinskih svetovnih prvakov), naj bi prevzel direktorsko mesto vseh reprezentanc in bi vodil reorganizacijo kaotične Afe. Na selektorsko mesto bi se v tem primeru usedel Ricardo Gareca, narodni junak Peruja, ki je z navdušujočo igro sicer izpadel iz skupini na svetovnem prvenstvu.