Xherdan Shaqiri si je po zmagovitem zadetku dal duška. Foto: Reuters
Xherdan Shaqiri si je po zmagovitem zadetku dal duška. Foto: Reuters
Švica po preobratu porazila Srbijo

Srbi, ki bodo morali za napredovanje v sredo ugnati Brazilce, so v 5. minuti povedli, po predložku Dušana Tadića z desne strani je z glavo zadel Aleksandar Mitrović. Ta je imel že na samem začetku tekme podobno priložnost, a je bil tedaj Yann Sommer na pravem mestu.
Najlepši priložnosti za izenačenje v prvem polčasu je imel Blerim Džemaili. V 10. minuti je streljal mimo vrat, v 31. minuti pa je njegov poskus iz bližine lepo ubranil vratar Vladimir Stojković. Tudi Srbi, ki so imeli tekmo pod nadzorom, so bili še nekajkrat nevarni.
Švica (v zadnjem krogu bo igrala proti že odpisani Kostariki) je izid poravnala v 52. minuti, po odbiti žogi v kazenskem prostoru je z več kot 20 metrov z levico močno in natančno streljal Granit Xhaka. Pravi evrogol. V 58. minuti bi Švicarji kmalu povedli, Xherdan Shaqiri je oplazil vratnico.
Srbija oškodovana za 11-metrovko?
V 66. minuti je v kazenskem prostoru padel Mitrović, z objemom sta ga v "sendviču" ovirala kar dva švicarska nogometaša, toda sodnik Felix Brych ni pokazal na 11-metrovko niti se ni odločil za ogled videoposnetka. Nasprotno, dosodil je prekršek Mitrovića v napadu. Dogodek, ki bo gotovo še nekaj dni polnil stolpce srbskih časopisov.
Švicarji so bili v drugem polčasu odločnejši in imeli v zadnjem delu tekme terensko premoč. Srbom so nekoliko pošle moči, vendar so vseeno iskali pot do morebitne zmage, kar jih je na koncu drago stalo. Odločilni zadetek je padel po sijajnem protinapadu, podajalec je bil Xhaka. Shaqirija je zaposlil s svoje polovice igrišča, napadalec Stoke Cityja pa je po prodoru proti vratom hladnokrvno matiral Stojkovića.
Švica je igrala z isto postavo kot proti Braziliji (1:1), pri Srbiji pa je bila ena sprememba v primerjavi s srečanjem proti Kostariki (1:0). Selektor Mladen Krstajić je Adema Ljajića zamenjal s Filipom Kostićem.
Krstajić: V zadnjih 10 minutah smo poskušali tvegati
"Bili smo kot na vlakcu smrti. Zaostajali smo z 0:1, a smo v drugem polčasu vzpostavili ravnotežje,"
je dejal švicarski selektor Vladimir Petković.
Krstajić je dodal: "Na začetku drugega dela smo prejeli naiven gol, ki je preobrnil potek tekme. V zadnjih 10 minutah smo poskušali tvegati, na zelenico sem poslal napadalnejšega Radonjića namesto Milivojevića, toda žal smo prejeli gol. Proti Braziliji bo težko, toda favoriti ne zmagujejo na lahek način. Tudi oni imajo slabosti."
Skupina E, Kaliningrad

SRBIJA - ŠVICA 1:2 (1:0)
33.167; Mitrović 5.; Xhaka 52., Shaqiri 90.

Srbija: Stojković, Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić , Milivojević ( 81./Radonjić), Tadić, Milinković-Savić , Kostić ( 64./Ljajić), Mitrović .

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri , Džemaili ( 73./Embolo), Zuber ( 94./Drmić), Seferović ( 46./Gavranović).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)
St. Peterburg:
BRAZILIJA
– KOSTARIKA 2:0 (0:0)
64.468; Coutinho 91., Neymar 97.

Lestvica:                           
BRAZILIJA           2  1 1 0  3:1  4
ŠVICA               2  1 1 0  3:2  4
SRBIJA              2  1 0 1  2:2  3
KOSTARIKA           2  0 0 2  0:3  0

Švica po preobratu porazila Srbijo