Švedi so se precej mučili z Južno Korejo, a na koncu minimalno zmagali, kar je njihova prva zmaga na uvodni tekmi SP-ja po letu 1958. Foto: Reuters
Švedi so se precej mučili z Južno Korejo, a na koncu minimalno zmagali, kar je njihova prva zmaga na uvodni tekmi SP-ja po letu 1958. Foto: Reuters
Andreas Granqvist je pri strelu z bele točke žogo poslal v eno stran, korejskega vratarja pa v drugo. Foto: Reuters
Marcus Berg je zapravil najlepšo priložnost v prvem polčasu. Foto: Reuters
Veteran Granqvist z bele točke zagotovil Švedom zmago

Prekršek za najstrožji strel je naredil Min-Woo Kim, sodnik pa se je odločil za uporabo videotehnologije VAR. Po ogledu posnetka je pokazal na belo točko, Granqvist pa je bil v 65. minuti zanesljivi izvajalec. S tem se je le končal švedski strelski post, ki je na svetovnih prvenstvih trajal od leta 2006, pa tudi na zadnjih treh tekmah pred letošnjim SP-jem Švedska ni znala zatresti nasprotnikove mreže.

Korejci brez strela na gol
Dvoboj je bil sicer precej neprivlačen, tako da se ni ravno izplačalo prej oditi iz službe (tekma se je po slovenskem času začela ob 14. uri). Korejci v 90 minutah niso sprožili niti enega strela v okvir vrat (Švedi pet). Na prvo priložnost je bilo treba čakati do 20. minute. Priigrali so si jo Švedi. Nenadoma se je pred južnokorejskim vratarjem sam znašel Marcus Berg, vendar je Hyun Woo Jo njegov strel s petih metrov obranil.

Toivonenov poskus z glavo
Berg je spet poskusil v 28. minuti po strelu s kota, a je eden izmed korejskih branilcev njegov strel blokiral. To je bilo tudi vse omembe vrednega v podpovprečnem prvem polčasu. V zadnjih vzdihljajih je z glavo poskusil še Mikael Lustig, njegov strel je zletel čez gol. V drugem polčasu so prvi zapretili Korejci, ko je Ja-cheol Koo z glavo meril proti vratom Robina Olsena, žoga pa je zadela zunanji del mreže. V 56. minuti je Sebastian Larsson, ki je odigral 101. reprezentančno tekmo, z leve strani izvedel prosti strel, z glavo je nevarno streljal Ola Toivonen, vratar Hyun-woo Cho pa je dobro posredoval.

Sodnik dolgo okleval z uporabo tehnologije VAR
Ključni trenutek se je zgodil po 62 minutah igre. Švedi, ki so imeli v Nižnem Novgorodu lepo podporo s tribun, so močno pritisnili. Ko je vratar Cho odbil žogo, je M. W. Kim pokosil Viktorja Claessona. Igra se je sicer nadaljevala, Korejci so prišli že na švedsko polovico, takrat pa se je salvadorski sodnik le odločil za ogled videoposnetka. Izkušeni kapetan Granqvist je žogo poslal v eno stran, korejskega vratarja pa v drugo.

Korejci zahtevali enajstmetrovko
V 93. minuti so Korejci zahtevali videoposnetek. Tottenhamov igralec Heung-min Son je prodrl v kazenski prostor, odbita žoga je zadela Isaaca Kieseja Thelina v roko. Enajstmetrovke ni bilo, Thelin je imel roko ob telesu. Gre za prvo zmago Švedov na njihovi uvodni tekmi svetovnega prvenstva po kar 60 letih. Brez zmage so bili na zadnjih sedmih uvodnih tekmah SP-ja. Njihov naslednji tekmec bo v soboto Nemčija, ki je v nedeljo klonila pred Mehiko z 1:0.

V korejski ekipi najboljši vratar
"Pokazali smo pravi pristop, kar smo se naučili že v dodatnih kvalifikacijah proti Italiji. Res smo se borili in tekli drug za drugega," je povedal kapetan Granqvist, medtem ko se je selektor Janne Andersson spomnil tudi zmage Mehike nad Nemčijo: "Po nemškem porazu bi bila lahko ta zmaga še pomembnejša. Ustvarili smo si več priložnosti in verjamem, da bomo na naslednjih tekmah še učinkovitejši. Vsekakor je bil najboljši v korejski ekipi njihov vratar."


SP v nogometu, skupina F, 1. krog:
ŠVEDSKA – JUŽNA KOREJA 1:0 (0:0)
43.200; Granqvist 65./11-m
Švedska: Olsen, Lustig, Granqvist, Jansson, Augustinsson, Claesson, Larsson (81./Svensson), Ekdal (71./Hiljemark), Forsberg, Berg, Toivonen (77./Thelin).

Južna Koreja: H.-W. Cho, Y. Lee, Y.-G. Kim, H.-S. Jang, J.-H. Park (28./K. M. Woo), S.-Y. Ki, H.-C. Hwang, J.-C. Koo (73./S. Lee), J.-S. Lee, H.-M. Son, S.-W. Kim(66./W. Y. Jung).

Sodnik: Joel Aguilar (Salvador)

NEMČIJA - MEHIKA 0:1 (0:1)
78.011; Lozano 35.

Lestvica:                           
MEHIKA              1  1 0 0  1:0  3
ŠVEDSKA             1  1 0 0  1:0  3
NEMČIJA             1  0 0 1  0:1  0
JUŽNA KOREJA        1  0 0 1  0:1  0
                                    

Veteran Granqvist z bele točke zagotovil Švedom zmago