Romelu Lukaku je dolgo čakal na pravo podajo za zaključni strel, nato pa je v razmiku sedmih minut izkoristil dve in razblinil vse dvome o zmagovitem začetku Belgije. Foto: Reuters
Romelu Lukaku je dolgo čakal na pravo podajo za zaključni strel, nato pa je v razmiku sedmih minut izkoristil dve in razblinil vse dvome o zmagovitem začetku Belgije. Foto: Reuters
Dries Mertens po golu proti Panami
31-letni Dries Mertens je z vrhunsko reakcijo prišel do 15. reprezentančnega gola in utrl pot k zmagi reprezentance, ki spada v širši krog favoritov za naslov prvaka. Foto: Reuters
Obramba Courtoisa
Usodna zamujena priložnost za Panamo: Michael Murillo je imel zlato priložnost za izenačenje, a se je izkazal vratar Thibaut Courtois. Foto: Reuters
Šov Belgijcev v drugem polčasu

Po polčasu brez golov so rdeči vragi udarili v 2. minuti nadaljevanja. Panamci so zbili visoko žogo na rob kazenskega prostora, kjer pa je bil Dries Mertens, ki ni okleval in je z natančnim diagonalnim volejem matiral Jaimeja Penedo. Prekrasen zadetek za vodstvo Belgije z 1:0 je poživil tekmo. V 55. minuti se je desni bočni branilec Paname Michael Murillo prikradel v kazenski prostor, a je Thibaut Courtois dobro zaprl prostor in s požrtvovalno obrambo preprečil izenačenje.

Dve priložnosti, dva gola belgijske devetice
Panama se ni predala in je poskušala igrati ter ogroziti belgijska vrata, za kar je plačala visoko ceno v obliki dveh golov, obakrat pa je zadel Romelu Lukaku. Najprej je 25-letni napadalec Manchester Uniteda v 69. minuti z glavo kronal natančen predložek z leve Kevina De Bruyna, v 75. minuti pa je s spodkopano žogo zaključil bliskoviti protinapad, po predhodnih dotikih De Bruyna in Alexa Witsla je bil tokrat podajalec Eden Hazard.

"Presrečen sem. Bilo je točno tako kot smo predvidevali - na mundialu ni lahkih tekem. Dobro smo začeli, a smo postali frustrirani, kako se je razvil 1. polčas. V 2. polčasu smo našli svojo igro, izjemen gol Driesa Mertensa je bil izrednega pomena. Na SP-ju moraš igrati 90 minut, pripravljen moraš biti na trdo delo, pokazati zrelost in pravo trdnost," je bil po zmagovitem štartu prezadovoljen selektor Roberto Martinez.

Dober odpor Paname v prvem delu
Na začetku tekme v Sočiju so Belgijci pričakovano pritisnili in prva zvezdnika De Bruyne in Hazard sta zagrozila, zlasti Hazard v 38. minuti, ko je prišel iz oči v oči s Penedo, vratar Paname pa se je izkazal s parado. Živahna igra z veliko teka je ponujala prostor za napade tudi Panamcem, ki pa v 1. polčasu niso prišli do pravega nevarnega zaključka.

Ob končnem razmerju posesti 60:40 so Belgijci sprožili 15 strelov, od tega šest v okvir vrat, na drugi strani so Panamci v šestih poskusih 2-krat ogreli Courtoisa. Tekma je bila sicer ostra, sodnik Jerson Dos Santos iz Angole je podelil 8 rumenih kartonov: tri Belgijcem in pet Panamcem.

Kompanyja zamenjal prijatelj Boyata
Belgija je pričakovano zaigrala brez načetega kapetana Vincenta Kompanyja, ki ga je v osrčju obrambe zamenjal Dedryck Boyata, njegov dobri prijatelj še iz otroštva, kar šest let pa sta bila tudi soigralca pri Manchester Cityju. Selektor Roberto Martinez je postavil ofenzivno naravnano enajsterico v sistemu 3-4-2-1. Pri Panami ni nobenih težav in presenečenj, trener Gomez Hernan je stavil na zamisel 4-1-4-1, s katerim so tudi prehiteli ZDA v boju za Rusijo 2018.


SKUPINA G, Soči

BELGIJA - PANAMA 3:0 (0:0)
Mertens 47., Lukaku 69., 75.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Boyata, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Witsel ( 90./Chadli), Carrasco ( 74./Dembele), Mertens ( 83./T. Hazard), E. Hazard, R. Lukaku .

Panama: Penedo, Murillo, R. Torres, Escobar, Davis, Barcenas ( 63./G. Torres), Cooper, Gomez, Godoy, J. Rodriguez ( 63./Diaz), Perez ( 73./Tejeda).

Sodnik: Janny Sikazwe (Zimbabve)

Skupina G, Volgograd:
TUNIZIJA - ANGLIJA 1:2 (1:1)
41.064; Sasi 35./11-m; Kane 11., 91.

Lestvica:                            
BELGIJA             1  1 0 0  3:0  3 
ANGLIJA             1  1 0 0  2:1  3 
TUNIZIJA            1  0 0 1  1:2  0 
PANAMA              1  0 0 1  0:3  0 

Atraktiven volej Mertensa za vodstvo



Lukaku najprej z glavo, nato iz protinapada

Šov Belgijcev v drugem polčasu