Harry Kane je na lestvici strelcev prehitel Cristiana Ronalda in Romeluja Lukakuja in je s petimi goli prvi strelec SP-ja v Rusiji. Foto: Reuters
Harry Kane je na lestvici strelcev prehitel Cristiana Ronalda in Romeluja Lukakuja in je s petimi goli prvi strelec SP-ja v Rusiji. Foto: Reuters
Najvišja zmaga Angležev v zgodovini svetovnih prvenstev

To je najvišja zmaga Angležev v zgodovini svetovnih prvenstev.

Angleži so si zagotovili napredovanje v izločilne boje, zanimivo pa je tudi, da so po 12 letih veliko prvenstvo začeli z dvema uvodnima zmagama. In če so se na prvi tekmi morali pošteno potruditi, da so prišli do zmage nad Tunizijo (2:1), so si zmago proti Panami zagotovili že v prvem polčasu, saj so vodili že s 5:0.

Dvakrat je v prvem polčasu z bele točke zadel Kane, prva dva gola za svojo reprezentanco je dosegel še John Stones, najlepši gol v prvem polčasu pa je dosegel Jessie Lingard (pogledate si ga lahko v videu na desni).


Pet golov, trije strelci

Angleži so upravičili vlogo favorita, povedli so že v osmi minuti – predložek iz kota je poslal Kieran Tripper, žogo je dobro spremljal Stones, ki je utekel obrambi Paname, z glavo je zabil neubranljiv gol. To je Stonesov prvi reprezentančni gol.

Kane je potrdil vrhunsko strelsko formo, tudi proti Panami je hitro vknjižil gol. Tega je dosegel z bele točke, silovito in natančno je streljal, tako da vratar Paname ni mogel ubraniti gola, čeprav je šel v pravo smer.

Že v 36. minuti so Angleži vodili s 3:0. Raheem Sterling je poslal odlično podajo Jesseju Lingardu, ki je z 20 metrov močno streljal, žogo je od prečke poslal v mrežo.

Tekma proti Panami je srečna za Stonesa, ki je v 40. minuti proslavil še en gol v reprezentančnem dresu (4:0). Potem ko je panamski vratar ubranil poskus iz bližine Sterlingu, se je žoga odbila do Stonesa, ki je žogo porinil v panamsko mrežo. Ob izteku prvega polčasa pa so Angleži vodili že s 5:0. Sodnik je pokazal še eno najstrožjo kazen, suvereno jo je izvedel Kane, streljal je v isti kot kot pri prvi 11-m.

Nov gol Kana, najboljšega strelca SP-ja 2018
Kane je v drugem polčasu zadel še enkrat - Angleži so gol dosegli s precej sreče, z levico je z okoli 20 metrov streljal Ruben Loftus-Cheek, žoga pa je nato v nogo zadela Kana, spremenila je smer in končala v panamski mreži. Kane je s tretjim golom na seznamu najboljših strelcev na SP-ju v Rusiji prehitel Cristiana Ronalda in Romeluja Lukakuja - Anglež je mrežo nasprotnikov zatresel petkrat, Portugalec in Belgijec pa po štirikrat.

Harry Kane je postal tretji Anglež s hat-trickom na tekmi svetovnega prvenstva, pred tem je to uspelo Geoffu Hurstu v finalu 1966 in Garyju Linekerju leta 1986.


Zgodovinski gol Paname

Panama je bila v 76. minuti blizu gola, po izvajanju kota je do žoge v kazenskem prostoru prišel Roman Torres, njegov poskus pa je švignil mimo angleških vrat. Le dve minuti pozneje pa so se debitanti na SP-jih le razveselili prvega gola na svetovnih prvenstvih. Zgodovinski zadetek je dosegel Felipe Baloy, unovčil je podajo Ricarda Avile s prostega strela in z nogo s slabih desetih metrov znižal zaostanek (6:1).

Oddajte svojo napoved v igri Nostradamus.

Anglija in Belgija za prvo mesto
Uvodna tekma 2. kroga v skupini G je bila že včeraj, Belgija je s 5:2 premagala Tunizijo in si že zagotovila nastop v osmini finala.

V zadnjem krogu bosta Anglija, ki je dosegla rekordno število zadetkov na eni tekmi SP-ja, in Belgija obračunali za prvo mesto v skupini. Panama in Tunizija pa se po skupinskem delu poslavljata od mundiala.

Southgate ni zadovoljen z drugim polčasom
"Nisem zadovoljen z drugim polčasom. Ni nam bilo potrebno prejeti zadetka. Vsekakor sem zadovoljen s preostalimi deli srečanja, nekaj prostora za izboljšavo pa tudi mora ostati. Kar malce čuden občutek je po taki tekmi. Priznam, da sem veliko bolj užival po zmagi nad Tunizijo, ko smo zadeli v sodnikovem dodatku. Napetost je bila velika in zadovoljstvo po koncu izjemno. Tokrat smo bili precej bolj učinkoviti," je poudaril selektor Gareth Southgate, ki se zaveda, da bo zelo težko določiti enajsterico za četrtkovo tekmo proti Belgiji, saj se je veliko nogometašev izkazalo.

Kane: Verjeti moramo, da lahko postanemo svetovni prvaki
"Zdaj je ključno, da ne prehitevamo dogodkov. Vsi moramo verjeti v uspeh. Verjeti moramo, da lahko postanemo svetovni prvaki. Čaka nas še ogromno dela, a v življenju ne moreš ničesar doseči, če ne verjameš v uspeh," je pojasnil Kane.

Skupina G, Nižni Novgorod:
ANGLIJA – PANAMA 6:1 (5:0)
43.319; Stones 8., 40., Kane 22./11-m, 45./11-m, 62., Lingard 36.; Baloy 78.

Anglija: Pickford, Stones, Maguire, Walker, Young, Lingard (63./Delph), Henderson, Loftus-Cheek, Trippier (70./Rose), Kane (63./Vardy), Sterling.

Panama: Penedo, Murillo, Torres, Escobar, Davis, Barcenas (69./Arroyo), Godoy (62./Avila), Gomez (69./Baloy), Cooper, Rodriguez, Perez.
Sodnik: Ghead Grisha (Egipt)

Lestvica:                           
ANGLIJA             2  2 0 0  8:2  6
BELGIJA             2  2 0 0  8:2  6
TUNIZIJA            2  0 0 2  3:7  0
PANAMA              2  0 0 2  1:9  0

Najvišja zmaga Angležev v zgodovini svetovnih prvenstev