Harry Kane je blestel že na uvodni tekmi. Na 25 tekmah v dresu izbrane vrste je dosegel že 15 golov. Foto: Reuters
Harry Kane je blestel že na uvodni tekmi. Na 25 tekmah v dresu izbrane vrste je dosegel že 15 golov. Foto: Reuters
Ferjani Sasi je bil natančen z najstrožje kazni. Foto: Reuters
Izjemni Kane zrežiral zmago Angležev

Favorizirani Angleži so imeli veliko premoč večji del tekme (streli 6:18, v okvir vrat 1:8, koti 2:7, posest 39-:61-odstotna). V prvem polčasu so si pripravili veliko priložnosti, vendar zadeli le enkrat. Tunizijci so se v drugem polčasu organizirano branili in bili blizu velike točke. Kane je postal prvi angleški nogometaš, ki je zadel dvakrat na tekmi svetovnega prvenstva po legendarnemu Garyju Linekerju (proti Kamerunu leta 1990).
Tunizija igra na petem svetovnem prvenstvu. Po debiju leta 1978, ko so na prvi tekmi premagali Mehiko, so nato vselej ostali brez zmage in še vedno čakajo na prvi preboj v izločilne boje. Na SP-ju leta 1998 so Angleži premagali Tunizijo z 2:0.

Kane kronal udaren štart Angležev
Izbranci Garetha Southgata so začeli odločno. Že v 3. minuti je po prodoru Deleja Allija do strela s šestih metrov prišel Jesse Lingard, vratar Muez Hasen pa je odlično posredoval z nogo. Po kotu je z glavo zapretil Jordan Henderson. Tunizijci so bili popolnoma zmedeni. V 4. minuti je Alli znova ušel po levi strani in pred vrati zaposlil osamljenega Raheema Sterlinga, ki je zgrešil prazna vrata. Zares izjemna priložnost.
V 11. minuti je Ashley Young iz kota podal pred vrata, kjer je John Stones najvišje skočil. Hasen se je izkazal s sijajno parado, a žogo je odbil do Harryja Kana. Ostrostrelec jo je iz bližine poslal v mrežo.
Vratar Hasen zapustil zelenico po četrt ure
Po četrt ure je zelenico zapustil vratar Hasen, ki si je poškodoval levo ramo. Vstopil je Faruk Ben Mustafa. V 18. in 31. minuti so Angleži poskusili še prek Jordana Hendersona in Harryja Maguireja, a neuspešno.
Sasi izenačil z bele točke
Po pol ure igre so Tunizjci vzpostvili ravnotežje. Dylan Bronn je v 33. minuti z desne strani podal pred vrata, kjer je Kyle Walker z roko v obraz zadel Fakredina Bena Jusefa. Sodnik Wilmar Roldan je takoj pokazal na belo točko. Ferjani Sasi je z desno nogo zatresel mrežo, čeprav je bil vratar Jordan Pickford zelo blizu. V zadnjih minutah prvega polčasa so Angleži znova pritisnili. V 39. minuti je najprej streljal Alli, na koncu pa je Stones iz bližine zgrešil žogo. Minuto pred odmorom je Kieran Trippier podal do Lingarda, ki je zadel zunanji del vratnice.

Malo priložnosti v drugem polčasu
V drugem polčasu so izbranci Garetha Southgata znova prevladovali, a nikakor niso prišli do velikih priložnosti. V 69. minuti je Trippier v prostem strelu malce zgrešil vrata. Deset minut je od daleč poskusil še Young, vendar je meil prek vrat.

Tunizijci pozabili na Kana
Šele v prvi minuti sodnikovega dodatka so Angleži prišli do zmagovitega zadetka. Trippier je podal iz kota z desne strani, Maguire je žogo podaljšal na daljšo vratnico, kjer je popolnoma osamljeni Kane z glavo zatresel mrežo. Veliko veselje Southgata na klopi, selektor si je pošteno oddahnil.
Southgate navdušen nad predstavo
"Če bi se tekma končala z 1:1, bi bil prav tako ponosen na moje varovance, saj so prikazali odlično igro. V zadnjih tednih smo se veliko pogovarjali o tem, da je ključna naša predstava. Pobrali smo se po enajstmetrovki in to me zelo veseli. Vseskozi sem imel občutek, da bomo zadeli iz prekinitve. Zares smo jih izvajali zelo natančno," je bil navdušen Southgate.

Sasi: Zaslužili smo si točko
"V obrambi smo stali zelo dobro, predvsem v drugem polčasu. Zaslužili smo si točko. Zdaj moramo premagati Belgijo, kar seveda ne bo lahko," je poudaril strelec edinega gola za Tunizijo Sasi.

Skupina G, Volgograd:
TUNIZIJA - ANGLIJA 1:2 (1:1)
41.064; Sasi 35./11-m; Kane 11., 91.

Tunizija: Hasen ( 15./Ben Mustafa), Bronn, S. Ben Jusef, Meriah, Malul, F. Ben Jusef, Sasi, Skhiri, Badri, Hazri ( 85./Halifa), Sliti ( 73./Ben Amor).

Anglija: Pickford, Walker , Stones, Maguire, Henderson, Trippier, Lingard ( 93./Dier), Alli ( 80./Loftus Cheek), Young, Sterling ( 68./Rashford), Kane.

Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Soči:
BELGIJA - PANAMA 3:0 (0:0)
43.257; Mertens 47., Lukaku 69., 75.

Lestvica:                           
BELGIJA             1  1 0 0  3:0  3
ANGLIJA             1  1 0 0  2:1  3
TUNIZIJA            1  0 0 1  1:2  0
PANAMA              1  0 0 1  0:3  0








Izjemni Kane zrežiral zmago Angležev