Garerth Southgate ne skriva, da je izredno samokritične narave in se stežka zadovolji z doseženim. Harry Kane medtem tudi z nekaj sreče vodi v boju za zlato kopačko - najboljšega strelca prvenstva. Foto: Reuters
Garerth Southgate ne skriva, da je izredno samokritične narave in se stežka zadovolji z doseženim. Harry Kane medtem tudi z nekaj sreče vodi v boju za zlato kopačko - najboljšega strelca prvenstva. Foto: Reuters
Ricardo Avila
21-letni Panamec Ricardo Avila v zadnjih dveh sezonah ni odigral niti ene uradne tekme za FC Koper ali Gent II, vseeno pa je postal del reprezentance za SP, kjer je s prostega udarca podal za zgodovinski gol Los Canaleros. Foto: Reuters
James Rodriguez
James Rodriguez je s 6 goli in 4 podajami na 7 tekmah najučinkovitejši igralec zadnjih dveh svetovnih prvenstev. Foto: Reuters

"Ni mi bil všeč začetek in kako smo prejeli gol ob koncu. Vmes je bilo očitno precej dobro, a sam ostajam hiperkritičen," je po enostranski tekmi v Nižnem Novgorodu selektor Southgate priznal, da vidi predvsem napake in pomanjkljivosti v igri. A z energijo in lahkotnim doseganjem golov, ko so dobili 1. polčas s kar 5:0 so navdušili rojake, tako strokovne komentatorje kot javnost, ne nazadnje je Anglija prišla do najvišje zmage v svoji zgodovini svetovnih prvenstev.

"Navdušili so narod," je bil navdušen nekdanji dolgoletni branilec Rio Ferdinand v studio BBC-ja, sokomentator in nekdanji izvrstni napadalec Alan Shearer je nadaljeval: "Prvih 45 minut je bilo genialnih, od začetka do konca." Tretji nekdanji reprezentant Frank Lampard je postavil lahko zmago v kontekst: "Panama res ni na isti ravni, a kot moštvo Anglije se boriš le s tistimi, ki ti stojijo na drugi strani, kar so opravili z izrednim nizom golov brez milosti."

Najgrši hat-trick v zgodovini treh levov?
Nedeljska tekma je prinesla ogromno podob slavja v Angliji, a vseeno marsikdo ostaja trdno na tleh in opozarja, da Tunizija in Panama ne moreta biti merilo za doseg reprezentance, ki je prišla v Rusijo z najnižjo povprečno starostjo (26 let) in najmanjšim povprečnim številom reprezentančnih nastopov (20) med vsemi 32 udeleženkami turnirja. Ob hat-tricku kapetana Harryja Kanea, ki je zdaj s 5 goli prvi strelec prvenstva, so se v podkastu Guardiana odkrito spraševali, ali ni bil to najgrši hat-trick v zgodovini angleške reprezentance.

V Kopru samo enkrat na klopi, zdaj pa podal za gol debitantov
Če so med polčasom že zakrožila vprašanja o šibkosti Paname in kakšne slabe ali pa enostranske tekme bo prinesla šele širitev SP-ja na 48 reprezentanc, so Panamci odgovorili v nadaljevanju, ko so se z vsem srcem razveselili zgodovinskega prvega gola na svetovnih prvenstvih, četudi je bil le častni zadetek za končnih 1:6. "Gol Felipeja Baloya! Zgodovinski dosežek Paname. Cela država je poskočila," se glasi poročilo Guardiana iz srednjeameriške države.

Prvenec Paname se malce dotika tudi slovenskega nogometa: iz prostega strela je Baloyu namreč podal Ricardo Avila, ki je bil v sezoni 2016/17 član FC Kopra, posojen od panamskega kluba Chorrilla. A v pol leta življenja v Sloveniji se je takrat 19-letni reprezentant Paname le enkrat prebil na klop Koprčanov, a tudi na tekmi Koper – Krško 10. septembra 2016 ni vstopil v igro. Zdaj je Avila član drugega moštva Genta, a tudi v Belgiji še ni odigral uradne tekme.

Kofetarji navdušili v Kazanu
"Kolumbija se je vrnila med žive. Spet živi upanje,"
so zapisali v največjem kolumbijskem časopisu El Tiempo. Kolumbija je z imenitno predstavo nadigrala in izločila Poljsko ter ima svojo usodo znova v svojih nogah. Ob razigranem Jamesu Rodriguezu (2 podaji) in Juanu Quinteru so v domovini vseeno najbolj izpostavili kapetana Radamela Falcaa, ki je bil v sezonah pred SP-jem 2014 v fantastični formi, eden najboljših napadalcev sveta, a mu je nato huda poškodba preprečila igranje v Braziliji. Sledile so nove poškodbe, vprašljivo je bilo nadaljevanje kariere, a se je Tiger vrnil med serijske strelce, v Kazanu pa je dočakal tudi prvenec na svetovnem prvenstvu.

"Dosegel sem gol, o katerem sem sanjal kot otrok. A najpomembneje je, da smo zmagali po dobro zamišljenem načrtu, z bojem, dobrim nogometom, pri čemer smo pokazali, da imamo znanje, da naredimo nekaj več na tem svetovnem prvenstvu. Svetu smo pokazali, kakšen talent imamo z Jamesom, Quinterom in Cuadradom. Na kratko: odlična predstava lepega nogometa," je bil ponosen 32-letnik.

Preračunljivost Poljakov se je maščevala
Poljska je s preračunljivostjo in odličnimi kvalifikacijami prišla do vloge nosilca. Po decembrskem žrebu se je zdelo, da je bila taktika neigranja prijateljskih tekem, kjer bi lahko izgubljali točke za Fifino lestvico, pravilna strategija, a Rusija 2018 je prinesla le novo veliko razočaranje na svetovnih prvenstvih. Popolnoma je odpovedal tudi s 16 goli daleč najboljši strelec evropskih kvalifikacij Robert Lewandowski, ki je po tekmi priznal: "V zadnjih petih letih nismo igrali s tako močnim nasprotnikom."

Poljska se je pridružila Argentini kot največjemu razočaranju svetovnega prvenstva. Poljaki so ob kar spodobnih pričakovanj odpovedali že na SP-ju 2002 in 2006, ko so obakrat obstali v skupinskem delu, zdaj so brez možnosti za napredovanje že pred zadnjim krogom. Glavna krivca sta zdaj najodgovornejša posameznika: selektor Adam Nawalka, ki je zgrešil s taktično in igralsko izbiro že na 1. tekmi, spremembe pa se niso obnesle niti na 2. tekmi, in kapetan Lewandowski.

Wague najmlajši Afričan z golom na SP-ju
Kolumbijci zavili Poljsko v črno
Najvišja zmaga Angležev v zgodovini svetovnih prvenstev
Wague najmlajši Afričan z golom na SP-ju
Kolumbijci zavili Poljsko v črno
Najvišja zmaga Angležev v zgodovini svetovnih prvenstev