Razočarani brazilski zvezdniki Neymar, Philippe Coutinho in Thiago Silva po koncu tekme. Foto: Reuters
Razočarani brazilski zvezdniki Neymar, Philippe Coutinho in Thiago Silva po koncu tekme. Foto: Reuters
Švicarji proti Brazilcem iztržili remi

Stavnice največ možnosti za končno slavje pripisujejo Braziliji, ki pa je začela le z remijem. Vloge velikega favorita Brazilci kljub številnim poskusom niso upravičili. Selecao je sicer napadal, a je bilo v igri premalo kombinatorike, hkrati pa so bili predvsem v drugem delu pri zaključkih petkratni svetovni prvaki neučinkoviti, obenem pa je bil razigran švicarski vratar Yann Sommer. Brazilija je po mojstrskem udarcu Philippeja Coutinha povedla v prvem polčasu, a je z glavo na začetku drugega dela izenačil Steven Zuber.

"Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj smo igrali z dobro reprezentanco. Žal se ni izšlo, kot bi si želeli. Pred nami sta še dve tekmi in mislimo že na naslednjo. Prejeti gol je bil res napaka, kar so vsi videli, a misli moramo usmeriti proti naslednji tekmi," je po tekmi povedal Coutinho, švicarski selektor Vladimir Petković pa je dodal: "V prvem polčasu smo se soočili z nekaj težavami, saj nam ni uspelo igrati, kot bi si želeli, in smo dopustili, da je bil nasprotnik nevaren. Pred drugim delom sem rekel igralcem, naj ostanejo mirni in osredotočeni ter naj verjamejo vase. Skušali smo pritisniti višje na terenu in si priigrati priložnosti. To nam je tudi uspelo."

Coutinho sijajno zavrtinčil žogo mimo Sommerja
Po živahnem začetku Švicarjev so Brazilci po desetih minutah prevzeli pobudo. Predtem si je Švica priigrala edino pravo priložnost v prvem polčasu, ko je prek vrat meril Blerim Džemaili. Zatem so ritem igre narekovali petkratni svetovni prvaki, ki so bili bistveno nevarnejši. Švicarji so se potegnili precej nazaj pred svoja vrata in kar nekajkrat prelahko dopustili, da so Brazilci prišli globoko v kazenski prostor. Prvič je bilo zelo vroče v 12. minuti, ko je na robu kazenskega prostora preigraval Coutinho in nato podal na levo, kjer je bil Neymar. Ob neodločni nasprotni obrambi je po tleh podal v sredino, kjer je nespretno posredoval Fabian Schär, do strela pa je prišel Paulinho, a je ta meril mimo vrat.

V 20. minuti je Brazilija unovčila premoč. Po preigravanju Neymarja je Marcelo v sredini iskal Paulinha, vendar je z glavo odbil Zuber, a le do Coutinha, ki je na robu kazenskega prostora na levi strani ustavil žogo, nato pa jo z 20 metrov velemojstrsko zavrtinčil in z diagonalnim strelom ob pomoči vratnice matiral nemočnega Sommerja. Ob koncu polčasa je Thiago Silva po kotu z glavo z ugodnega položaja meril prek vrat.

Zuber z glavo izenačil na 1:1
Drugi polčas se je za Švico imenitno začel. Po petih minutah nadaljevanja je s kota podal Xherdan Shaqiri, pred vrati pa je najvišje skočil Zuber, na katerega je pazil Miranda. Švicar je sicer pred strelom odrinil osrednjega branilca selecaa, a mehiški sodnik Cesar Arturo Ramos ni dosodil ničesar. Pričakovano so imeli v nadaljevanju pobudo Brazilci, ki so pritiskali na Sommerjeva vrata, a je bila švicarska obramba zanesljivejša, Sommer pa zelo razpoložen.

Dobrih pet minut po izenačenju je dva strela zapored z razdalje sprožil Coutinho, a je dvakrat zadel švicarski blok, zatem pa je Neymar preigraval po levi strani, prišel do strela, a žogo poslal le v zunanji del mreže. V 70. minuti sta omenjena nogometaša lepo kombinirala, ko je Neymar poslal žogo na levo stran, kjer jo je Coutinho ustavil s prsmi, nato pa prišel mimo Stephana Lichtsteinerja, toda meril mimo vrat. Tri minute pozneje je Gabriel Jesus ob Manuelu Anajiju v kazenskem prostoru hitro padel, a je sodniška piščalka ostala nema.

Brazilsko "devetico" je zamenjal Robert Firmino, ki se mu je kmalu ponudila priložnost, toda Liverpoolov napadalec je z desne zgrešil cilj. V zaključku rednega dela je po predložku Williana z desne Neymar švignil med Michaela Langa in Granita Xhako ter nevarno ustrelil z glavo. Sommer je bil pripravljen in na pravem mestu. Švicarski vratar je dobro minuto pozneje ubranil tudi poskus z glavo Firmina, ki je do strela prišel po podaji Neymarja s prostega strela, ko je bil v skoku prenizek Schär. V sodnikovem dodatku je bila Brazilija še dvakrat blizu zadetka, toda Miranda je s približno 14 metrov po slabem izbijanju Breela Emboloja slabo zadel žogo in jo poslal mimo vrat, po strelu Renata Augusta – tik pred koncem – z ugodnega položaja pa je nogo pravočasno podstavil Schär.


Skupina E, Rostov:
BRAZILIJA - ŠVICA 1:1 (1:0)
43.109; Coutinho 20.; Zuber 50.

Brazilija: Alisson, Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Casemiro(60./Fernandinho), Paulinho (67./Renato Augusto), Coutinho, Willian, Neymar, Gabriel Jesus (79./Roberto Firmino).

Švica: Sommer, Lichtsteiner(87./Lang), Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami(71./Zakaria), Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber, Seferović (80./Embolo).

Sodnik: Cesar Arturo Ramos (Mehika)

Samara:
KOSTARIKA -
SRBIJA 0:1 (0:0)
41.432; Kolarov 56.

Lestvica:                           
SRBIJA              1  1 0 0  1:0  3
BRAZILIJA           1  0 1 0  1:1  1
ŠVICA               1  0 1 0  1:1  1
KOSTARIKA           1  0 0 1  0:1  0

Švicarji proti Brazilcem iztržili remi