Japoncem se je obrestovala vztrajnost. Foto: Reuters
Japoncem se je obrestovala vztrajnost. Foto: Reuters
Damir Skomina je debitiral v Rusiji, s čimer je postal prvi Slovenec, ki sodi na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Skomina pokazal prvi rdeči karton na prvenstvu

pravico je delila slovenska sodniška zasedba pod vodstvom Damirja Skomine.

Čeprav so Kolumbijci napovedali osvojitev Rusije, Radamel Falcao je velikopotezni načrt sporočil prek družbenih omrežij, kofetarji na prvi tekmi niso prepričali. Že v tretji minuti so sicer ostali brez enega igralca, a čeprav imajo v svojih vrstah nekaj odličnih nogometašev, med drugim tudi najboljšega strelca prejšnjega SP-ja, Jamesa Rodrigueza, niso navdušili z igro. Njihovi nasprotniki modri samuraji so odigrali taktično boljše, znali so izkoristiti vse slabosti Kolumbijcev, potek srečanja so imeli v svojih rokah.

Debi Skomine na SP-ju
Tekma v Saransku je ponudila precej: tri gole in še prvi rdeči karton na letošnjem SP-ju, tekma pa je bila zanimiva tudi za Slovence, saj gre za debi Skomine na svetovnem prvenstvu (predtem je sodil na zadnjih dveh evropskih prvenstvih). 41-letni Koprčan je imel ob sebi pomočnika Roberta Vukana in Jureta Praprotnika.

Japonska je postala prva azijska ekipa, ki je premagala kakšno južnoameriško na svetovnih prvenstvih.


Ekspresno vodstvo Japoncev

Japonci so zagrozili že takoj na začetku – Juja Osako je streljal od blizu, njegov poskus pa je ubranil kolumbijski vratar, ki si je z obrambo prislužil aplavz občinstva.

Modri samuraji so povedli le nekaj minut pozneje, in to z 11-metrovke, zadel je Šindži Kagava. Na belo točko je Skomina pokazal, potem ko je kolumbijski branilec Carlos Sanchez igral z roko v kazenskem prostoru. To je prvi rdeči karton na SP-ju 2018 in drugi najhitrejši karton v zgodovini SP-jev, rekorder je iz leta 1986 Urugvajec Jose Alberto Batista, ki je bil izključen po vsega 54 sekundah.

Kolumbijci so prvič na tekmi streljali v 12. minuti, ko je poskus Falcau ubranil japonski vratar. Ta je strel Falcau ubranil tudi v 34. minuti.

Japonci so pri vodstvu zapravili dve veliki priložnosti za povišanje tega – v 15. minuti je Takaši Inui na levi strani meril proti daljši vratnici, a za las zgrešil. V 32. minuti je bil še enkrat nevaren Osako.

Slabo posredovanje japonske obrambe
Kolumbijcem je z igralcem manj pred koncem prvega polčasa le uspelo izenačiti. Izenačujoči gol je iz prostega strela dosegel Juan Quintero, ki je prelisičil japonski živi zid z nizkim strelom, nato pa je slabo posredoval tudi japonski vratar. Skomina je po ogledu priznal gol, saj je žoga s celotnim obsegom prešla golovo črto.

Osako z glavo za 2:1
V drugem polčasu se je igra umirila, Japonci pa so v nadaljevanju prevzeli pobudo in zaigrali še bolje. Vztrajnost se jim je obrestovala v 73. minuti. Po podaji iz kota Keisuke Honde je kolumbijsko mrežo z glavo zatresel Osako, ki je tako postavil končni izid.

Japonska se je Kolumbiji oddolžila za poraz na prejšnjem svetovnem prvenstvu s 4:1.

Skupina H
KOLUMBIJA - JAPONSKA 1:2 (1:1)
40.842; Quintero 39.; Kagava 6./11-m., Osako 73.
RK: Sanchez 3./Kolumbija

Kolumbija: Ospina, Arias, D. Sanchez, Murillo, Mojica, C. Sanchez , Lerma, Quintero (59./Rodriguez), Cuadrado (31./Barrios), Izquierdo (70./Bacca), Falcao.

Japonska: Kavašim,; H. Sakai, Jošida, Šoji, Nagatomo, Hasebe, Šibasaki (80./Jamaguči), Haraguči, Kagava (70./Honda), Inui, Osako (85./Okazaki).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Lestvica:
                           
JAPONSKA            1  1 0 0  2:1  3
SENEGAL             1  1 0 0  2:1  3
POLJSKA             1  0 0 1  1:2  0
KOLUMBIJA           1  0 0 1  1:2  0

Skomina pokazal prvi rdeči karton na prvenstvu