Yussuf Poulsen prejema čestitke soigralcev za zmagoviti gol.
Yussuf Poulsen prejema čestitke soigralcev za zmagoviti gol. "Seveda je bila tekma zelo čustvena. Najprej sem bil osmoljenec, ko sem zakrivil enajstmetrovko, nato pa junak," je dejal mož odločitve Poulsen. Foto: EPA
Christian Cueva
Christian Cueva je v 45. minuti takole zapravil enajstmetrovko, saj je žogo poslal "med oblake". Foto: EPA
Kdor ne da, dobi: Danska matirala Peru

Srečanje v Saransku je že od začetka postreglo z dinamično predstavo na obeh straneh, moštvi sta hitro pokazali "lakoto" po zadetku. Nekoliko nevarnejši je bil Peru. V 12. minuti je z roba kazenskega prostora z desne strani močno ustrelil Andre Carrillo, a je bil Kasper Schmeichel na mestu.

V nadaljevanju so Danci vzpostavili ravnotežje in v 27. minuti prek Thomasa Delaneyja sprožili tudi prvi strel proti vratom Peruja, vendar je žoga z okoli 30 metrov zletela čez vrata. V 39. minuti je Lasse Schöne močno sprožil s približno 20 metrov in precej namučil Pedra Galleseja.

Cueva izsilil enajstmetrovko, nato pa jo zapravil
In ko je že kazalo, da se bo polčas končal "mirno" z 0:0, je Peru v 44. minuti prišel do enajstmetrovke. Yussuf Poulsen je namreč s konico čevlja v kazenskem prostoru spodnesel Christiana Cuevo, ki je "hitro" padel. Sodnik Bakary Papa Gassama je prekinil tekmo, nato zahteval pomoč videosodnika in po ogledu posnetka pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Cueva sam, a jo je poslal čez vrata, visoko "nad oblake". Statistika prvega polčasa: posest žoge 58:42 za Dansko, skupaj streli (7:5) in streli v okvir vrat pa 2:1 za Peru.

Poulsen povedel Dance v vodstvo
In kdor ne da, dobi. V 59. minuti so Perujci na polovici Danske izgubili žogo, Pione Sisto je v protinapad z izjemno podajo poslal Christiana Eriksena, ki je podal na levo do vtekajočega Poulsena, ta pa je nato s strelom po tleh za bližnjo vratnico matiral Galleseja. Šolsko zaključen protinapad. Na drugi strani bi lahko malo pozneje Peru izenačil, a se je ob poskusu Edisona Floresa s parado izkazal Schmeichel.

"Petka" Guerrera za las mimo vrat, Schmeichel ustavil Farfana
V 63. minuti je pri Peruju vstopil kapetan Jose Paolo Guerrero, ki je kljub dopinškemu škandalu dobil zeleno luč za nastop na prvenstvu. Peru je vse sile usmeril v napad. V 78. minuti je svoje mojstrstvo dokazal Guerrero, ko je iz težkega položaja streljal s peto, žoga pa se je nato odkotalila mimo leve vratnice Schmeichla. Ta se je izkazal v 85. minuti, ko je z nogo odbil močan strel Jeffersona Farfana s približno enajstih metrov. Na drugi strani je Eriksena v protinapadu ustavil Gallese.

Streli v okvir vrat 6:3 za Peru
Peru je do konca poskušal izenačiti, a se je Danska brez večjih težav ubranila. Še končna statistika: Danci so imeli žogo nekaj več v nogah (posest 51:49), medtem ko so bili Perujci nevarnejši (skupaj streli 13:8, v okvir vrat 6:3). Peru, ki je na svetovnem prvenstvu zaigral po 36 letih, je tako končal niz 15 tekem brez poraza, medtem ko ga je Danska podaljšala na 16.

Hareide in Gareca "enotna": Peru bi si zaslužil več
"Treba je dati priznanje vratarju Schmeichlu, obrambi in na splošno celotni ekipi. Petič zapored nismo prejeli zadetka. To je na svetovnem prvenstvu še posebej težko. Bili smo pod pritiskom, saj so napadali z velikim številom igralcev, a na takšnih tekmah je dobro imeti zanesljivega vratarja. Peru je zelo dobra ekipa in verjetno bi si na tej tekmi zaslužil več,"
je pošteno priznal selektor "danskega dinamita" Norvežan Age Hareide. "Peru je naredil vse, kar je bilo v njegovih močeh, da bi zmagal. Ni nam uspelo. Svojim igralcem nimam česa očitati. Izid ne odraža realnega dogajanja na igrišču. A pri nogometu šteje učinkovitost," pa je ocenil selektor Peruja Argentinec Ricardo Gareca.


SKUPINA C, Saransk
:
PERU - DANSKA 0:1 (0:0)
40.500; Poulsen 59.

Peru: Gallese, Advincula, Rodriguez, Ramos, Trauco, Tapia ( 87./Aquino), Yotun, Flores ( 63./Guerrero), Farfan ( 85./Ruidiaz), Carrillo, Cuevo.

Danska: Schmeichel, Dalsgaard, Kjär, Christensen ( 81./M. Jörgensen), Stryger Larsen, Kvist ( 36./Schöne), Eriksen, Delaney , Y. Poulsen , N. Jörgensen, Sisto ( 67./Braithwaite).

Sodnik: Bakary Gassama (Gambija)


Kazan:
FRANCIJA - AVSTRALIJA 2:1 (0:0)
41.279; Griezmann 58./11-m, Pogba 81.; Jedinak 62./11-m

Lestvica:                           
FRANCIJA            1  1 0 0  2:1  3
DANSKA              1  1 0 0  1:0  3
AVSTRALIJA          1  0 0 1  1:2  0
PERU                1  0 0 1  0:1  0

Kdor ne da, dobi: Danska matirala Peru