Idrissa Gueye (desno) je sprožil strel, po katerem je Senegal povedel. Foto: EPA
Idrissa Gueye (desno) je sprožil strel, po katerem je Senegal povedel. Foto: EPA
M'Baye Niang
M'Biaye Niang je takole švignil mimo Jana Bednareka in Wojciecha Szczesnyja, nato pa poslal žogo v prazna vrata. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Prvi zvezdnik Poljske, napadalec Robert Lewandowski, je bil ob čvrsti obrambi Senegala nemočen. Po tekmi je poiskal tolažbo pri ženi Anni. Foto: EPA

V 38. minuti je Thiago Cionek po strelu Idrissa Gueya preusmeril žogo za hrbet lastnega vratarja Wojciecha Szczesnyja, v 60. minuti pa je Grzegorz Krychowiak (ne)spretno podal Mbayi Niangu, ki je nato zatresel prazna vrata. Krychowiak je v 86. minuti znižal zaostanek, a je bilo prepozno za kaj več kot častni poraz.

Rahla začetna pobuda Poljske
Uvodne minute niso prinesle večjih priložnosti. Poljska je imela žogo več v nogah, vendar se je Senegal brez večjih težav ubranil. Senegalci so v 19. minuti prišli do obetavnega protinapada, ki pa ga Niangu ni uspelo najbolje zaključiti, saj je žogo poslal mimo vrat. Igra je v nadaljevanju potekala večinoma med obema kazenskima prostoroma.

Avtogol Cioneka za vodstvo Senegala
Po obdobju "zatišja" pa v 38. minuti vodstvo Senegala. "Levi iz Terange" so po osvojeni žogi izpeljali protinapad, v katerem je Idrissa Gana Gueye udaril s približno 20 metrov, žoga je v kazenskem prostoru zadela Cioneka, močno spremenila smer in končala za hrbtom Wojciecha Szczesnyja. Šok za Poljake in veselje za Senegalce. Polčas se je tako končal z vodstvom Afričanov. Statistika: posest žoge 57:43 za Poljsko, streli proti vratom 3:2 za Senegal, brez strelov v okvir vrat.

Niang kaznoval napako Krychowiaka
V 50. minuti je Robert Lewandowski dobro meril s prostega strela, vendar se je vratar Khadim N'Diaye izkazal z obrambo. Poskusi Poljske so bili jalovi, na drugi strani pa je Senegal čakal na novo priložnost. In jo dočakal v 60. minuti. Grzegorz Krychowiak je nespametno podal nazaj, a idealno za napadalca Mbaya Nianga, ki je bil hitrejši tako od Jana Bednareka kot tudi od vratarja Szczesnyja, nato pa žogo poslal v prazna vrata.

Zadetek Krychowiaka prišel prepozno
Poljaki so vse sile usmerili v napad in v 86. minuti jim je uspelo znižati izid. Kamil Grosicki je s prostega strela z okoli 30 metrov poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Krychowiak, ki je z diagonalnim strelom z glavo matiral N'Diaya. Zadetek je dal krila Poljakom, a je prišel prepozno. Poljska si namreč do konca ni uspela priigrati priložnosti, iz katere bi lahko izenačila. Še statistika: posest žoge 59:41, streli 10:4, v okvir vrat 4:1 – vse v korist Poljske.

Senegal prva afriška reprezentanca z zmago v Rusiji
Senegal je tako postal prva afriška reprezentanca, ki je na mundialu v Rusiji zmagala, saj so Egipt, Maroko, Nigerija in Tunizija izgubili uvodne tekme. "Izjemno sem zadovoljen s svojimi igralci. Ponosen sem nanje. Trdo so delali in pokazali veliko odločenost," je po tekmi dejal selektor Senegala Aliou Cisse. "Ne vem natančno, kaj se je zgodilo pri drugem zadetku. A dejstvo je, da nam je skozi celotno tekmo manjkalo koncentracije," pa je ocenil poljski branilec Michal Pazdan.

SKUPINA H
1. KROG

Moskva, Spartak
POLJSKA - SENEGAL 1:2 (0:1)
40.190; Krychowiak 86.; Cionek 38./ag, Niang 60.

Poljska: Szczesny, Piszczek ( 83./Bereszynski), Cionek, Pazdan, Rybus, Zielinski, Krychowiak , Blaszczykowski ( 46./Bednarek), Milik ( 73./Kownacki), Grosicki, Lewandowski.

Senegal: K. N'Diaye, Wague, Koulibaly, Sane , Sabaly, Sarr, Gueye , A. N'Diaye ( 87./Kouyate), Mane, Diouf ( 63./N'Doye), Niang ( 75./Konate).

Sodnik: Navaf Šukrala (Bahrajn)


KOLUMBIJA - JAPONSKA 1:2 (1:1)

Lestvica:                           
JAPONSKA            1  1 0 0  2:1  3
SENEGAL             1  1 0 0  2:1  3
POLJSKA             1  0 0 1  1:2  0
KOLUMBIJA           1  0 0 1  1:2  0