Najnevarnejša brazilska nogometaša sta Neymar in Philippe Coutinho, ki sta v Rusiji dosegla po dva gola. Foto: Reuters
Najnevarnejša brazilska nogometaša sta Neymar in Philippe Coutinho, ki sta v Rusiji dosegla po dva gola. Foto: Reuters
Romelu Lukaku
Romelu Lukaku se je na mundialu podpisal že pod štiri zadetke, izvrstno pa je odreagiral tudi pri odločilnem zadetku Nacerja Chadlija v osmini finala. Foto: Reuters
Belgijci uprizorili veliki preobrat
Neymar zrežiral zmago Brazilije

Obračun najzanesljivejše obrambe in najučinkovitejšega napada bo v petek ob 20.00. Do zdaj sta se reprezentanci na SP-jih pomerili le enkrat. Leta 2002 so Brazilci, ki so pozneje tudi petič postali svetovni prvaki, slavili z 2:0. Brazilija, ki so ji stavnice pred začetkom mundiala pripisovale najboljše možnosti, ima izvrsten napad s samimi zvenečimi imeni, a glavno orožje petkratnih svetovnih prvakov je v Rusiji trdna in zanesljiva zadnja vrsta. Južnoameriški reprezentanci, ki sta ob šestih evropskih še v igri za naslov, sta defenzivno najuspešnejši. Urugvajci in Brazilci so v Rusiji prejeli po le en zadetek, ob tem pa je selecao v štirih tekmah dopustil le pet strelov na svoja vrata.

Zadnja četverica je v brazilski vrsti, ki je v osmini finala z 2:0 premagala Mehiko, znova popolna, saj je Marcelo pripravljen. Čeprav ga je na levem boku dostojno zamenjal Filipe Luis, bo Tite v petek prednost pred Atleticovim dal Realovemu branilcu. Bo pa zato brazilski selektor moral menjati nogometaše v vezni vrsti. Casemiro, ki si z Marceom deli tudi garderobo v Madridu, zaradi kartonov nima pravice nastopa. Vendarle pa ima Brazilija širok izbor kakovostnih igralcev in bo tako mesto zadnjega vezista zasedel Fernandinho.

Mirana: Belgija ni le Lukaku
“To bo izvrstna tekma. Obe reprezentanci odlikuje lep nogomet. Belgija ima izjemne igralce, hkrati pa je tudi odlično vodena. Vedno sem jih uvrščal v ozek krog favoritov za naslov in tako je tudi zdaj,“
je povedal Tite, ki je spregovoril tudi o odličnih napadalcih, ki jih ima na voljo ob zanesljivi obrambi: “V tretjini igrišča pred nasprotnikovimi vrati smo individualno izjemno močni in spretni. Vedno jim govorim, da je delo trenerja, da je ekipa dobro organizirana, ko nima žoge, in pripravljena na nasprotnika, a ko pridemo v bližino nasprotnikovih vrat, na vrsto pride njihova kreativnost."

Izjemno nevarna je predvsem leva brazilska stran, kjer odlično sodelujeta Philippe Coutinho in Neymar, ki pa je nase bolj kot z dobrimi igrami opozoril s pretiranimi reakcijami po prekrških in simuliranjem, kar jezi številne nogometne navdušence. Sicer pa bo kapetanski trak tako kot na tekmi proti Srbiji, ki jo je Brazilija dobila z 2:0, nosil Miranda. Skupaj s Thiagom Silvo bosta imela v kazenskem prostoru največ dela z Romelujem Lukakujem, a belgijski napad ima še nekaj močnih orožij.

“Belgija ni le Lukaku. Seveda imajo zelo močan napad in ključno, da ustaviš nasprotnika, je, da se zavedaš in si pripravljen na vse nevarnosti na igrišču. Imajo igralce najvišje kakovostne ravni, so odlično tehnično podkovani, obenem pa so tudi visoki. Bo pa naša obramba zagotovo zelo dobro pripravljena, da zaustavi vse njihove napade,“ je dejal Miranda.

Kompany: Po posameznikih najmočnejši na SP-ju
“Morali bomo biti agresivni. Moramo se braniti najbolje, kot se lahko, hkrati pa moramo biti čim bolj nevarni, ko imamo žogo,“ je recept za uspeh nad Brazilijo razkril belgijski selektor Roberto Martinez, ki pravi, da bodo morali njegovi varovanci že začeti agresivneje, kot so do zdaj, računa pa, da bosta Eden Hazard in Kevin De Bruyne pokazala svojo kakovost in z odločilnimi podajami pripravljala priložnosti. Rdeči vragi so v Rusiji nasprotno mrežo zatresli že 12-krat, a osemkrat skupaj skromnih Tunizije in Paname.

Tekma zadnjega kroga skupinskega dela proti Angliji ne predstavlja merila, so pa imeli Belgijci precej težav v osmini finala proti Japonski. V drugem polčasu so se znašli v nezavidljivem položaju, saj so zaostajali že z 2:0, a ekspresno izenačili, tik pred koncem pa zadeli za 3:2. Martinez je imel srečno roko pri izbiri jokerjev s klopi, saj sta za 2:2 in 3:2 zadela rezervista Marouane Fellaini in Nacer Chadli. Strokovnjake zanima, kako bosta belgijski napad in predvsem obramba funkcionirala zdaj, ko je na drugi strani izbrana vrsta najvišjega ranga.

“Brazilija je po posameznikih najmočnejša reprezentanca na prvenstvu. To je seveda velik kompliment, ki pa ne vpliva na naše možnosti proti njim. Nihče izmed nas ne bo šel spat z mislijo, da smo že izgubili proti Braziliji,“ je dejal belgijski kapetan Vincent Kompany, ki skupaj z Janom Vertonghenom in Tobyjem Alderweireldom tvori zadnjo linijo treh centralnih branilcev. “V obrambi so zelo trdni. Praktično dobijo vse duele. Napadalcev pa ni strah napadati ena na ena. Skoraj v vsaki situaciji najdejo rešitev," je opisal brazilsko igro in dodal: “Brez strahu jim bomo pogledali v oči. Če pa dopustimo, da to postane tekma posameznikov, potem imamo malo možnosti.


ČETRTFINALE, Kazan, petek ob 20.00:
BRAZILIJA - BELGIJA

Verjetni postavi

Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Fernandinho, Paulinho, Coutinho, Willian, Neymar, Jesus

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Meunier, Chadli, Mertens, Hazard, Lukaku.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Belgijci uprizorili veliki preobrat
Neymar zrežiral zmago Brazilije