Švedska na svetovnih prvenstvih igra prvič po letu 2006, ko je v osmini finala izpadla proti gostiteljici Nemčiji. Foto: Reuters
Švedska na svetovnih prvenstvih igra prvič po letu 2006, ko je v osmini finala izpadla proti gostiteljici Nemčiji. Foto: Reuters
Guillermo Ochoa in Marcus Berg
Guillermo Ochoa je v 31. minuti takole ustavil poskus Marcusa Berga. Foto: Reuters
Švedi z zmago nad Mehiko prvi v skupini

Švedska je v Jekaterinburgu z 1:0 povedla v 50. minuti, ko je iz bližine z leve strani svoj prvi reprezentančni zadetek dosegel branilec Werderja Ludwig Augustinsson. Žoga je do njega prišla po podaji z desne strani, ko je Viktor Claesson pri poskusu udarca sredi kazenskega prostora zgrešil skoraj celo žogo.
Navijači reprezentance, ki je novembra v dodatnih kvalifikacijah preprečila nastop na SP-ju Italiji, so bili še zadovoljnejši v 62. minuti, ko se je na semaforju izpisal izid 2:0. Po protinapadu Švedov je prekršek nad Marcusom Bergom storil Hector Moreno, z 11-metrovke pa je bil uspešen kapetan Andreas Granqvist.
V 74. minuti je Švedska še povišala vodstvo, po izvajanju stranskega avta je žogo ob poskusu izbijanja v lastno mrežo nadvse nesrečno spravil Edson Alvarez.
Igra s štirimi branilci ni bila uspešna
Mehika je bila le bleda senca ekipe, ki je v prvih dveh krogih premagala Nemčijo (1:0) in Južno Korejo (2:1). Za prvo mesto v skupini bi ji zadostoval že remi, a je na koncu trepetala za napredovanje. Če bi Nemci premagali Korejce, bi Mehičani potovali domov. V osmini finala so izpadli na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih.
Selektor Juan Carlos Osorio je na 51. tekmi na klopi Mehike prvič na igrišče poslal enajsterico, ki jo je že uporabil na prejšnji tekmi. "Proti takšnim tekmecem, kot so Švedi, smo po navadi igrali s tremi branilci in vezistom, ki pomaga v obrambi. Danes sem se odločil za štiri branilce, prejeli smo tri gole, hkrati pa nismo bili uspešni pri prodorih v napadu. Nikakor nisem zadovoljen z igro v obrambi. Uvrstili smo se naprej, toda z današnjo igro sem zelo razočaran," je dejal Osorio.
Forsberg in Berg zapravljala priložnosti v prvem polčasu
Skandinavci so bili že v prvem polčasu boljši, v uvodnih 12 minutah so si pripravili tri priložnosti. Berg je streljal za malo mimo vrat, prosti strel Emila Forsberga je ustavil vratar Guillermo Ochoa, tudi drugi poskus Berga pa je bil malenkost nenatančen.

V 17. minuti so prvič zapretili Mehičani, Carlos Vela je iz ugodnega položaja z močnim strelom žogo poslal mimo vrat. Do konca prvega polčasa je poskusil še dvakrat. Takoj zatem je na drugi strani Forsberg ustrelil čez prečko.
V 29. minuti se je Javier Hernandez v svojem kazenskem prostoru žoge dotaknil z roko, a se argentinski sodnik Nestor Pitana po ogledu videoposnetka ni odločil, da pokaže na 11-metrovko.
Dve minuti zatem je po strelu iz kota spet streljal Berg, s sijajno obrambo pa se je izkazal Ochoa in žogo preusmeril prek vrat. Tik pred koncem prvega polčasa je isti igralec po protinapadu imel še eno priložnost, toda žoga je zadela le zunanji del mreže.
Po porazu proti Nemčiji so se odlično pobrali
"To je nekaj, o čemer sem sanjal. Najneverjetneje je, da sem imel res občutek, da bom zadel na svetovnem prvenstvu," je povedal strelec prvega zadetka na tekmi Augustinsson. "To je neverjetno. Kakšna predstava! Po porazu proti Nemčiji smo bili zelo razočarani, toda odlično smo se pobrali," je dodal Granqvist.

Skupina F, Jekaterinburg

MEHIKA - ŠVEDSKA 0:3 (0:0)
33.061; Augustinsson 50., Granqvist 62./11-m, Alvarez 74./ag

Mehika: Ochoa, Alvarez, Salcedo, Moreno , Gallardo ( 65./Fabian), Herrera, Guardado ( 75./Corona), Layun ( 89./Peralta), Vela, Lozano, Hernandez.

Švedska: Olsen, Lustig , Granqvist, Lindelöf, Augustinsson, Claesson, Larsson ( 57./Svensson), Ekdal ( 80./Hiljemark), Forsberg, Toivonen, Berg ( 68./Thelin).

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


Kazan
JUŽNA KOREJA - NEMČIJA 2:0 (0:0)
41.835; Kim 93., Son 96.

Lestvica:                           
ŠVEDSKA             3  2 0 1  5:2  6
MEHIKA              3  2 0 1  3:4  6
------------------------------------
JUŽNA KOREJA        3  1 0 2  3:3  3
NEMČIJA             3  1 0 2  2:4  3

Švedi z zmago nad Mehiko prvi v skupini