Iago Aspas je atraktivno s peto izid izenačil na končnih 2:2. Foto: Reuters
Iago Aspas je atraktivno s peto izid izenačil na končnih 2:2. Foto: Reuters
Španija z remijem do zmage v skupini B

Vendarle pa je Ravšan Irmatov sprva zadetek napadalca Celte iz Viga razveljavil zaradi domnevnega prepovedanega položaja, kar je pokazal stranski sodnik. Vendarle si je uzbekistanski delivec pravice ogledal videoposnetek in zadetek priznal. Španija tako že 23 tekem zaporedoma ne pozna poraza, z remijem pa si je priborila tudi prvo mesto v skupini B. Zdaj se bo v osmini finala v nedeljo na Lužnikih pomerila z Rusijo.

Butaib povedel, Isco hitro izenačil
Španija je pričakovano hitro vzpostavila prevlado na zelenici, narekovala je ritem igre in v prvem delu imela kar 76 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti. Vendarle si velikega števila res lepih priložnosti ni priigrala, hkrati pa se je celo po dobrih 13 znašla v zaostanku. Andres Iniesta in Sergio Ramos se na sredini nista dobro sporazumela, se zapletla in Halid Butaib je sam stekel proti Davidu de Gei. Španska obramba je bila prepočasna in maroški napadalec je žogo poslal med nogama vratarju Manchester Uniteda.

Hitro so svetovni prvaki iz leta 2010 našli odgovor. Iniesta se je odkupil za prejšnjo napako. Ves čas sta z Iscom izvrstno sodelovala in povzročala Maročanom, ki so igrali kar precej agresivno, ogromno težav. V 19. minuti sta si izmenjala žogi pred kazenskim prostoru, nato pa je Isco podal Diegu Costi, ki je žogo poslal v prazen prostor na levi strani, kjer se je odlično znašel Iniesta. Nekdanji vezist Barcelone je prodrl in nato podal pred vrata, kjer Iscu ni bilo težko žoge pospraviti v mrežo.

Španska obramba si je privoščila še eno veliko napako. Po izvedbi avta je zadnja linija furie roje nekoliko zaspala in Butaib ji je ušel za hrbet. Znova se je znašel sam pred de Geo, ki pa je drugi dvoboj iz oči v oči dobil. Tudi Španci bi lahko drugič zatresli mrežo. Sergio Busquets je po kotu ostal sam, a z glavo meril prek vrat. Tik pred iztekom prvega dela pa je bil po novem mojstrskem prodoru Iniesta in podaji pred vrata nekoliko prepozen Diego Costa.

En-Nesiri z glavo zadel za 2:1, Aspas rešil točko
Maročani so silovito začeli drugi del in po petih minutah je bilo vroče pred vrati de Gee, ko je podal Hakim Ziječ, španski vratar pa je zadnji trenutek posredoval pred Mbarkom Busufo. Pet minut pozneje je Nordin Amrabat z desne strani mojstrsko ustrelil. De Gea je le s pogledom pospremil žogo, bil povsem nemočen, toda rešila ga je vratnica. Španci so po teh dveh velikih priložnostih Maročanov znova vzpostavili prevlado. V 62. minuti je Dani Carvajal je z desne poslal predložek pred vrata, kjer je Armabata preskočil Isco in streljal z glavo, zadetek pa je preprečil Romain Saiss, ki je v zadnjem trenutku žogo izbil. V naslednji akciji je bilo nevarno po kotu, ko je Gerard Pique prišel do strela z glavo, toda branilec Barcelone je žogo poslal mimo vrat.

Furia roja je napadala, vendar pa je bila maroška obramba izjemno čvrsta in zanesljiva. V 81. minuti je sledil popoln šok za trikratne evropske prvake. Rezervist Fajcal Fadžr je izvedel kot, visoko pa je skočil Jusef En-Nesiri, ki je v igro vstopil devet minut predtem. Bil je precej višji od Sergia Ramosa in z glavo premagal de Geo.

Vendarle pa je Španija še enkrat zadela mrežo. Tekla je 91. minuta, ko je Marco Asensio izvedel kot in podal Carvajalu. Desni bočni branilec Real Madrida je poslal predložek pred vrata, kjer je Aspas s peto žogo preusmeril v mrežo. Kot rečeno, je Irmatov sprva razveljavil zadetek, a ga je po ogledu videoposnetka priznal.


SKUPINA B, Kaliningrad:
ŠPANIJA - MAROKO 2:2 (1:1)
33.973; Isco 19., Aspas 91.; Butaib 14., En-Nesiri 81.

Španija: de Gea, Carvajal, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Thiago (74./Aspas), Iniesta, Isco, Silva (84./Rodrigo), Diego Costa (74./Aspas).

Maroko: Munir, Hakimi, da Costa, Saiss,Dirar, El Ahmadi, Ziječ (85./Buhaduz), Busufa, Belhanda (63./Fadžr), N. Amrabat, Butaib(72./En-Nesiri).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

Saransk:
IRAN - PORTUGALSKA 1:1 (0:1)
Ansarifard 93./11-m; Quaresma 45.
Ronaldo je v 53. minuti zapravil 11-m.

Lestvica:                           
ŠPANIJA             3  1 2 0  6:5  5
PORTUGALSKA         3  1 2 0  5:4  5
IRAN                3  1 1 1  2:2  4
MAROKO              3  0 1 2  2:4  1

Španija z remijem do zmage v skupini B