Lionel Messi je veliko poskušal, a bil neuspešen. Zapravil je tudi enajstmetrovko. Foto: Reuters
Lionel Messi je veliko poskušal, a bil neuspešen. Zapravil je tudi enajstmetrovko. Foto: Reuters
Islandija je na prvi tekmi na mundialih prišla do zgodovinske točke. V zahtevni skupini C jo čakata še tekmi z Nigerijo in Hrvaško. Foto: Reuters
Islandci do velike točke proti Argentini

Argentina, za katero je Javier Mascherano odigral 144. tekmo in postal rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto, je bila na stadionu Spartak bistveno nevarnejša, ves čas je pritiskala na islandska vrata, vendar pa je bila nasprotnikova obramba z razpoloženim vratarjem Hannesom Halldorssonom zelo zanesljiva. Razmerje v strelih je bilo kar 27:8, v okvir 7:2, v posesti žoge pa 78:22.

Igra Argentine je v zadnjem času povsem odvisna od Lionela Messija, dokaz česar so bile tudi kvalifikacije, ko bi aktualni svetovni podprvaki brez prvega zvezdnika skoraj ostali brez vozovnice za Rusijo, nato pa je reprezentančni kapetan le zagotovil nastop na turnirju. Tudi proti Islandiji je bilo tako, a so debitanti na mundialu izvrstno pokrivali Messija, skoraj vsakič, ko je dobil žogo, so bili ob njem trije islandski nogometaši. Argentinski zvezdnik je sprožil številne strele, skupaj kar 11, vendar je bil nenatančen oziroma mu je veselje preprečil Halldorsson, ki je tudi zaustavil njegov poskus z 11-m. Messi je imel pri izidu 1:1, potem ko sta v prvem delu zadela Sergio Agüero in Alfred Finnbogason, priložnost, da zadene za vodstvo, vendar je z bele točke streljal slabo.

Mascherano: Preprosto ni bil naš dan
"Vedeli smo, da bo težko igrati proti nasprotniku, ki se bo branil z vsemi. Sicer smo imeli svoje priložnosti, a tokrat preprosto ni bil naš dan,"
je po tekmi povedal Javier Mascherano, ki je 144. oblekel reprezentančni dres in je tako po številu nastopov za Argentino na vrhu lestvice zdaj prehitel Javierja Zanettija. "To je dober izid, a je remi, ne zmaga. Sem smo prišli po zmago, vendar, ker smo igrali proti enemu najboljših moštev na svetu, spoštujemo to točko," je dodal islandski junak, vratar Halldorsson.

Islandija je do zdaj na velikih tekmovanjih igrala le pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Franciji, ko je prav tako na prvi tekmi remizirala z 1:1. Brez zmagovalca se je razšla s poznejšimi prvaki Portugalci.

Finnbogason hitro odgovoril Agüeru
Argentinci so nemudoma prevzeli pobudo in narekovali ritem igre, a islandska obramba je bila čvrsta in zanesljiva. Z nekaj prekrški je v uvodnih minutah prekinila organizacijo napada gavčev. Po takšni prekinitvi so dvakratni svetovni prvaki prvič ogrozili nasprotna vrata, ko je s prostega strela podal Messi, Nicolas Tagliafico pa je z glavo meril nekoliko mimo vratnice. Na drugi strani so Islandci prežali na napake argentinske zadnje linije. Veliko si je ta privoščila že v deveti minuti, ko je Marcos Rojo nespretno podal Willyju Caballeru, ki je v zadnjem trenutku žogo odbil pred Finnbogasonom, zatem pa se je velika priložnost ponudila Birkirju Bjarnasonu, a je meril mimo vrat. V 17. minuti je Messi, na katerega so Islandci ves čas pozorno pazili in mu puščali zelo malo prostora, streljal z razdalje, toda Halldorson je žogo odbil.

Dve minuti pozneje je Argentini le uspelo prebiti islandsko obrambo. Rojo je po tleh poslal žogo v kazenski prostor, kjer jo je zadržal Agüero in jo ob Ragnarju Sigurdssonu z obrata poslal pod prečko za svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Vendar pa je argentinsko veselje trajalo vsega štiri minute. Islandiji je uspelo kaznovati nezanesljivo obrambo albicelesteja. Gylfi Sigurdsson je z desne poslal predložek pred vrata, kjer so Argentinci pozabili na Finbogassona, toda Caballero je posredoval. Argentinska obramba je neodločno reagirala in dopustila, da je Islandija prišla do nove priložnosti. Gylfi Sigurdsson je poslal ostro žogo pred vrata, kjer je Caballero posredoval pred Bjarnasonom, Finnbogason pa je odbito žogo poslal v mrežo in se podpisal pod islandski prvenec na mundialih. Tik pred koncem polčasa je po preigravanju med statično argentinsko defenzivno linijo do strela prišel Gylfi Sigurdsson, a je poskus zaustavil Caballero.

Halldarsson Messiju ubranil enajstmetrovko
Tudi v drugem polčasu so Argentinci Islandce potisnili globoko na obrambno polovico, a še naprej so stežka prebijali zid pred vrati Halldarssona. V 63. minuti se je gavčem ponudila velika priložnost, ko je Messi poslal visoko žogo v kazenski prostor, Hoerdur Bjoergvin Magnusson pa je podrl Maximiliana Mezo. Messi je postavil žogo na belo točko, a enajstmetrovke ni najbolje izvedel in Halldarsson se je izkazal z obrambo.

Rezervist Cristian Pavon, ki je vstopil namesto nerazpoloženega Angela di Marie, je nekoliko poživil igro južnoameriške izbrane vrste. Kmalu po vstopu v igro je ob Birkirju Maru Saevarssonu padel v kazenskem prostoru. Do dotika med nogometašema je prišlo, vendar je sodniška piščalka ostala nema. Pavon je v 87. minuti z leve strani poslal nevarno nizko žogo pred vrati, ki jo je Halldorsson z nekaj težavami odbil. Večkrat je ob koncu srečanja z razdalje poskusil še Messi. Najprej je v 81. minuti močno udaril z nekaj manj kot 20 metrov, žoga pa je za las zletela mimo vratnice. Prvi argentinski zvezdnik je v sodnikovem podaljšku poskusil z desnico, a bi nenatančen, s prostega strela s približno 25 metrov pa je zadel le živi zid.


Skupina D, Moskva, stadion Spartak:
ARGENTINA - ISLANDIJA 1:1 (1:1)
Agüero 19.; Finnbogason 23.
Messi je v 64. minuti zapravil 11-m.

Argentina: Caballero, Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico, Mascherano, Biglia (54./Banega), Meza (84./Higuain), Messi, di Maria (75./Pavon), Agüero.

Islandija: Halldorsson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson, J. Gudmundsson (63./Gislason), Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson (76./A. Skulason), Halffredsson, Finnbogason(89./Sigurdarson).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Kaliningrad:
HRVAŠKA - NIGERIJA 2:0 (1:0)
32.000; Etebo 32./ag, Modrić 71./11-m

Lestvica:                           
HRVAŠKA             1  1 0 0  2:0  3
ARGENTINA           1  0 1 0  1:1  1
ISLANDIJA           1  0 1 0  1:1  1
NIGERIJA            1  0 0 1  0:2  0

Islandci do velike točke proti Argentini