Lani so nogometaši Barcelone osvojili trojno krono. V letošnji sezoni so potrdili primat v Španiji, v Ligi prvakov pa so izpadli v četrtfinalu proti madridskemu Atleticu. Foto: Reuters
Lani so nogometaši Barcelone osvojili trojno krono. V letošnji sezoni so potrdili primat v Španiji, v Ligi prvakov pa so izpadli v četrtfinalu proti madridskemu Atleticu. Foto: Reuters
Jordi Alba
Jordi Alba je v slogu najboljših napadalcev mojstrsko stresel malo mrežico. Foto: Reuters
Neymar
Neymar je postavil končni izid v sodnikovem dodatku podaljška. Foto: Reuters
Javier Mascherano in Kevin Gameiro
Javier Mascherano je za dres potegnil Kevina Gameira in si prislužil rdeči karton. Foto: Reuters
Ever Banega
Ever Banega je tik pred koncem rednega dela podrl Neymarja in moči na zelenici so bile znova izenačene. Foto: Reuters

Katalonci, ki so prejšnjo soboto osvojili naslov španskih prvakov, so ubranili naslov. Zdaj imajo že rekordnih 28 kraljevih pokalov v vitrini. Sevilla je bila sedmič v finalu, petkrat je osvojila pokal. Zadnjič leta 2010, ko je na Camp Nouu z 2:0 odpravila madridski Atletico. Andaluzijci so v sredo v finalu Evropske lige v Baslu premagali Liverpool s 3:1.

Mascherano izključen v 36. minuti
Barca je imela prvo lepo priložnost v 12. minuti, ko je po podaji Andresa Inieste do strela prišel Luis Suarez. Najboljši strelec španskega prvenstva je s 15 metrov meril mimo vrat.
Sevilla je vspostavila ravnotežje in v 36. minuti prišla do lepe prednosti. Vicente Iborra je podal v prazen prostor, proti vratom je stekel Kevin Gameiro, Javier Mascherano ga je povlekel za dres 17 metrov od vrat. Sodnik Carlos del Cerro Grande ga je upravičeno izključil. Iborra je nevarno izvedel prosti strel, žogo je zavrtinčil pod prečko, izakzal pa se je Marc Andre ter Stegen, ki je žogo odbil prek vrat.

Banega stresel vratnico
Na začetku drugega polčasa je vstopil Jeremy Mathieu, Ivan Raktić je ostal v garderobi. Andaluzijci so prevzeli pobudo, v 51. minuti je Ever Banega streljal z roba kazenskega prostora, Gerard Pique je spremenil smer žogi, ki je zadela vratnico. Nov šok za Barcelono je bila poškodoba Luisa Suareza, ki je odšepal z zelenice v 58. minuti.

Jalova premoč Andaluzijcev
Sevilla je postajala vse bolj nevarna, v 66. minuti je Grzegorz Krychowiak po podaji iz kota prišel do strela z volejem, Jordi Alba je uspel blokirati nevaren strel. Izbranci Unaija Emeryja nikakor niso uspeli unovčiti prednosti igralca več. Tik pred koncem rednega dela je Neymar teatralno padel in zahteval rdeči karton, sodnik del Cerro Grande mu je pokazal rumeni karton. Zaradi ugovaranja sta ga prejela še Iniesta in Dani Alves.
Banega prejel rdeči karton
V 92. minuti je Messi sijajno podal do Neymarja, ki je stekel proti vratom, od zadaj ga je pokosil Banega in si prislužil rdeči karton. Messi je s prostega strela zavrtinčil žogo prek živega zidu, a je Sergio Rico zlahka odbil žogo prek vrat.
Natančen udarec Jordija Albe
Na začetku podaljška so bile moči poravnane. Barcelona je hitro prevzela pobudo. V 97. minuti je Messi podal dolgo žogo v kazenski prostor, kjer je pritekel Jordi Alba in z levico z diagonalnim strelom zatresel malo mrežico. Vitolo ga je slabo pokril pri prefinjemem strelu, vratar Sergio Rico pa je bil zelo slabo postavljen, pričakoval je strel ob bližnji vratnici.

Vratar Sergio Rico reševal Sevillo
Katalonci so dobili zalet. Še pred koncem prvega podaljška je Iniesta podal v kazenski prostor, kjer je do strela z glavo prišel Pique, izkazal pa se je Sergio Rico. Vratar Seville je bil na pravem mestu tudi pri močnem strelu Danija Alvesa z velike razdalje.
Neymar unovčil podajo Messija
V drugem delu podaljška je Andaluzijcem zmanjkalo moči, Barcelona je spretno zadrževala žogo. V 117. minuti je po podaji Inieste z glavo poskusil Neymar, a je bil Sergio Rico zbran.
V 121. minuti je Daniel Carrico podrl Messija in najprej dobil rumeni karton. Zaradi ugovarjanja mu je glavni sodnik takoj zatem pokazal še drugi rumeni karton in pot v garderobo. Takoj zatem je padla končna odločitev, Messi je v kazenskem prostoru na levi strani sijajno zaposlil Neymarja, ki je z desnico poslal žogo v mrežo.

Španski kraljevi pokal, finale, Madrid:
BARCELONA - Sevilla * 2:0 (0:0)
Jordi Alba 97., Neymar 122.
RK: Mascherano 36.; Banega 92., Carrico 121.
* - po podaljšku

Barcelona: ter Stegen; Dani Alves , Pique, Mascherano , Jordi Alba ( 120./Sergi Roberto); Busquets, Rakitić ( 46./Mathieu), Iniesta ; Neymar , Messi, Suarez ( 57./Rafinha).

Sevilla: Sergio Rico; Mariano ( 80./Konopljanka ), Carrico , Rami , Escudero ; Krychowiak , Iborra ( 106./Llorente); Coke, Banega , Vitolo , Gameiro.

Sodnik: Carlos del Cerro Grande