"Odločilni" gol je na Cipru zabil kapetan Marcos Tavares. Foto: Aleš Fevžer
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi v dvoboju z branilcem Apoela Guilhermom. Foto: Aleš Fevžer
Navijači Maribora
Navijači so bili znova dvanajsti igralec Maribora. Foto: Aleš Fevžer
Damjan Bohar
Novinec Damjan Bohar je bil med najboljšimi v vrsti Anteja Čačića. Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Mariborčani so dobili "vojno" z Apoelom. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Ljudski vrt
Mariborski navijači so pripravili izjemno koreografijo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ljudski vrt
Ljudski vrt je bil poln do zadnjega kotička. Foto: Dejan Rat
Maribor si je zagotovil evropsko jesen

Mariborčani so v izjemnem ambientu Ljudskega vrta, ki ga je ustvarilo 12.000 fanatičnih navijačev, ubranili "prednost" s prve tekme na Cipru, ki se je končala z 1:1.

Apoel je bil (znova) boljši nasprotnik, a so se vijoličasti z izjemno borbenostjo - na trenutke tudi s srečo - ubranili vseh napadov, tako da bodo že tretjo leto zapored igrali vsaj v Evropski ligi.

Seveda so še vedno v igri za glavni dobitek - Ligo prvakov. Kdo bo njihov zadnji nasprotnik na poti v "raj", bo znano po tekmah v sredo in petkovem žrebu v Nyonu.

Tavares zapretil prvi
Gostje so začeli nekoliko agresivneje, a so Mariborčani hitro vzpostavili ravnotežje in si v 6. minuti priigrali dva kota, iz katerih pa niso sprožili proti ciprskim vratom. V 9. minuti je Marcos Tavares nevarno sprožil mimo gola, a je sodnik že prej dosodil nedovoljeni položaj. Malo pozneje je kapetan Tavares po podaji Martina Milca z glavo meril čez vrata.

"Vroče" minute v kazenskem prostoru domačih
Vijoličasti so nizali obetavne akcije, ki pa jim je manjkal zaključek. V 28. minuti so zapretili tudi gostje, ki so si priigrali tri zaporedne kote, in vsakič je bilo "vroče" v domačem kazenskem prostoru.

Cvijanović meril mimo leve vratnice
Nato pa so Mariborčani v 33. minuti dobili najlepšo priložnost do takrat. Po hitrem protinapadu je Goran Cvijanović na desni strani prodrl v kazenski prostor Apoela, toda meril je mimo leve vratnice. Že v naslednjem napadu je Apoel vrnil "udarec". Alexandru je prodrl po levi strani in ustrelil, a je njegov poskus z glavo ubranil Jasmin Handanović.

Milec preprečil zanesljiv zadetek Goncalvesa
Apoel je v končnici prvega polčasa postajal vse nevarnejši. Napadalne akcije na polovici domačih so se vrstile. V 44. minuti je Goncalves po podaji Manduce streljal z okoli petih metrov, a je njegov poskus čudežno blokiral Milec in tako preprečil vodstvo gostov. Ciprski prvaki so bili v prvem polčasu nekoliko boljši nasprotnik, o čemer priča tudi statistika (1:0 streli v okvir vrat in 59:41 posest žoge - oboje v korist Apoela).

Alexandru želel 11-m, dobil pa rumeni karton
Apoel je tudi drugi polčas začel nekoliko "podjetneje", a se je Maribor uspešno branil. V 55. minuti je Alexandru na levi strani preigral Milca, prodrl v kazenski prostor, kjer je nato - ob prerivanju z Milcem - "hitro" padel, a mu beloruski sodnik Aleksander Kulbakov ni nasedel, pač pa mu je pokazal rumeni karton. Odločitev je razburila Apoelovo klop, ki se je v nadaljevanju odzvala na praktično vsako odločitev, ki ni bila njim v prid.

Bohar v Parda, Cvijanović mimo vrat
Na drugi strani je takoj v naslednjem napadu z roba kazenskega prostora streljal Damjan Bohar, čigar strel je Pardo ustavil. V 63. minuti je bilo še nevarneje za Parda, saj je žoga po strelu Cvijanovića z okoli 20 metrov le za pol metra zgrešila stičišče vratnice in prečke.

"Roka" Filipovića znervirala Ciprčane
Kljub redkim priložnostim domačih je bil Apoel v drugem polčasu nevarnejši nasprotnik. V 73. minuti je moral z igrišča poškodovani Arghus, na zelenico pa je prišel Aleš Mejač. Malo pozneje je žoga po strelu Budimira zadela Željka Filipovića v roko, a je sodnik pokazal (le) kot, kar je znova razburilo klop Apoela, ki je vse bolj izgubljala živce.

Ljudski vrt trepetal ob napadih Apoela
Maribor se je v zadnjih 15 minutah odločil za popolnoma obrambno igro, tako da je igra potekala na domači polovici. V 80. minuti je izjemen strel Manduce s parado ustavil Handanović. Napadi Apoela so postali tako nevarni, da je zadetek visel v zraku. Po strelu z glavo Goncalvesa je navijačem zastal dih, saj je žoga za las zletela mimo desne vratnice Handanovića. Pri Mariboru sta v igro vstopila Nusmir Fajić in debitant Amir Dervišević.

Rdeči karton Goncalvesu, izključitev Sergia in sredinec sodniku
V 86. minuti je bil zaradi grobega štarta izključen Goncalves, kar je izjemno razburilo trenerja Paula Sergia, tako da si je prislužil izključitev. Ob odhodu z zelenice je Portugalec beloruskemu sodniku pokazal celo iztegnjen sredinec. Ob izteku 90 minut je Belorus pokazal še sedem minut dodatka. V njem so gostje kljub igralcu manj v igri na vse ali nič nevarno napadali, toda štajerski zid je vzdržal in veselica pod Kalvarijo se je lahko začela ...

Bezjak naprej, Kampl ne
V preostalih tekmah se je napredovanja veselil tudi Roman Bezjak z bolgarskim Ludogorcem, ki je izločil Partizan, medtem ko je Kevin Kampl s Salzburgom moral priznati premoč Fenerbahčeju.

LIGA PRVAKOV
3. predkrog (prvaki), povratne tekme

MARIBOR - Apoel 0:0 1:1
12.000 gledalcev
: Goncalves 86./Apoel
Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus (74./Mejač), Viler, Filipović , Cvijanović, Mertelj, Bohar , Ibraimi (84./Dervišević), Tavares (81./Fajić).

Apoel: Pardo, Mario Sergio, Guilherme, Oiveira , Christian, Manduca, Benachour (72./Charalambides), Alexandru (66./Budimir), Tiago Gomes (82./Aloneftis), Nuno Morais , Goncalves .

Sodnik: Aleksej Kulbakov (Belorusija)
Maccabi Tel Aviv - BASEL 3:3 (2:3) 0:1

STEAUA - Dinamo Tbilisi 1:1 (1:0) 2:0

Skënderbeu - ŠAHTAR KARAGANDI 3:2 (3:1) 0:3
Partizan - LUDOGOREC RAZGRAD 0:1 (0:0) 1:2
Zlatinski 88./11-m
: Gulan 87./Part.
Roman Bezjak (Ludogorec) je igral vso tekmo.

Sreda:
HAFNARFJÖRDUR - AUSTRIA DUNAJ 0:1
ŠERIF (MOL) - DINAMO ZAGREB 0:1
ELFSBORG - CELTIC 0:1
VIKTORIA P. - NOMME K. (EST) 4:0
LEGIA VARŠAVA - MOLDE 1:1

Neprvaki:
FENERBAHČE - Salzburg 3:1 (3:1) 1:1
Meireles 8., Sow 17., Webo 34.; Soriano4.
Kevin Kampl (Salzburg) je igral vso tekmo.

Grasshoppers - LYON 0:1 (0:0) 0:1
Sreda:
ZULTE WAREGEM - PSV EINDHOVEN 0:2
ZENIT - NORDSJAELLAND 1:0
METALIST HARKIV - PAOK 2:0

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Maribor si je zagotovil evropsko jesen