Jasmin Kurtić na sredinem treningu slovenske reprezentance v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Kurtić na sredinem treningu slovenske reprezentance v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Kurtić
Jasmin Kurtić o igranju za Slovenijo: "Zame je to velika čast. Ko sem igral še za Varese, so mi pred tekmo s Cittadello sporočili, da me pridejo gledat. Želel sem se izkazati v najboljši luči in uspelo mi je. Za vsakega igralca mora biti čast, da igra za grb svoje države." Foto: Reuters
Jasmin Kurtić
Za Fiorentino kot posojeni nogometaš Sassuola igra od septembra. Foto: EPA

26-letnemu Belokranjcu iz Kanižarice pri Črnomlju na ponedeljkov zbor reprezentance na Brdu pri Kranju ni bilo treba priti od daleč, saj je v nedeljo zvečer s Fiorentino gostoval v Vidmu (2:2).

Celoten klepet si preberite tukaj.


Iličić si zasluži, da je tu

"Prišla sva skupaj z Josipom. V uri in 20 minutah. Sproščen sem in nasmejan kot vedno,"
nam je povedal in dodal še nekaj besed o klubskem soigralcu Iličiću, ki se po nesoglasjih s selektorjem Srečkom Katancem vrača v izbrano vrsto. "Zasluži si, da je tu. Z igrami in odnosom je pokazal, da ima mesto med nami. Vesel sem zanj. Zdaj pa ne smemo več misliti na to, delati moramo dalje in se ukvarjati z naslednjimi treningi in tekmami."

V klubu dobro vzdušje
Fiorentina v zadnjih tednih igra zelo uspešno. V italijanskem prvenstvu je na šestem mestu, v pokalu je na prvi polfinalni tekmi v gosteh premagala Juventus (1:2), v Evropski ligi pa se je prebila v četrtfinale. "Ko gre ekipi dobro, je tudi dobro vzdušje v slačilnici in na igrišču. Tudi navijači nas podpirajo v velikem številu. Trenutno je v redu, a v nogometu se lahko hitro vse obrne, če nisi osredotočen in nimaš pravega odnosa. Hitro si lahko tudi na dnu," pravi Kurtić.

Kaj je vzrok za boljše rezultate kluba v zadnjem času? "Jeseni smo imeli veliko poškodb, moštvo pa ni bilo tako številčno, kot je po januarskem prestopnem roku. Zdaj je na voljo več igralcev, kar veliko pomeni, saj igramo v prvenstvu, pokalu in Evropski ligi ter potrebujemo spočite igralce."

Ključen je pravi odnos
Kurtića v izločilnih bojih Evropske lige ni na seznamu moštva iz Firenc, a se s tem, kot pravi, niti najmanj ne obremenjuje. "Kar sem odigral v skupinskem delu Evropske lige, sem odigral maksimalno in zelo v redu. Če ne bi bilo tako, se ne bi uvrstili naprej. Po prihodu še enega tujca Mohameda Salaha v klub mi je trener povedal, da zame ne bo prostora v Evropski ligi. Kot normalen človek sem to sprejel in dajem vse od sebe na drugih dveh 'frontah'. Dobro igram in moram samo tako nadaljevati."

Ko so avtogrami in fotografiranje sladke obremenitve
V klepetu je odgovoril na nekaj zanimivih vprašanj. Se je zaradi uspehov težko sprehoditi po središču Firenc in spiti kavo? "Zagotovo zdaj, ko imamo rezultate, se je težko sprehoditi po mestu. Ljudje te ustavljajo, prosijo za avtograme, za slikanje. A to je sladka obremenitev. Da bi bilo veliko pritiska, pa ne. Ni tako, da ne bi mogel dihati."

Kurtiću všeč Pogba, Matić, Gerrard ...
Koga Kurtić najbolj ceni med tujimi nogometaši? "Če pogledamo igralce na mojem položaju, so mi všeč Paul Pogba iz Juventusa, potem Nemanja Matić iz Chelseaja, pa Steven Gerrard iz Liverpoola. Je pa še veliko igralcev, ki so velike legende in so oziroma še bodo naredili velike kariere."

Najzaslužnejši za Kurtićev vzpon Kavčič, Ružnić in starši
Kdo je najbolj zaslužen, da je fant iz Bele krajine tako hitro naredil takšno kariero? "Začelo se je s tem, ko je prišel trener Tomaž Kavčič v Belo krajino in je v meni videl talent. Že kot kadeta me je dajal trenirati s člani, tako da sem napredoval. Tudi v Gorici je veliko pripomogel k mojemu razvoju. Vedno mu bom hvaležen. Naslednji, ki je zaslužen za moj uspeh, je moj menedžer Amir Ružnić, ki je naredil stvari, ki jih drugi menedžerji ne bi. Drugače od preostalih malo govori, a veliko naredi. So mi pa vseskozi stali ob strani tudi moji starši, ki so me spodbujali in potiskali naprej."

Če je le mogoče, se iz Firenc zapelje v Belo krajino tudi med sezono
Kadar le more med sezono, se Kurtić odpelje domov v Belo krajino. "Če imam več kot dva dni prosto, grem domov. Želim preživeti kar največ časa z družino. Od 12 mesecev jih vidim le en mesec, kar je premalo. A če hočeš uspeti, moraš tudi kaj žrtvovati."

Z vsakim reprezentančnim kolegom se lahko šali in resno pogovarja
S kom se v reprezentanci najbolj razume? "Sem dober prijatelj z Iličićem. Ko pa pridem na reprezentančni zbor, hočem z vsakim igralcem imeti neki pozitiven odnos in se dobro razumeti. Nočem delati izjem. Sicer pa vsi fantje pridejo dobre volje na zbor. Z vsakim se lahko šališ in resno pogovarjaš."