Carlos Tevez je prvi zadetek v dresu Juventusa dosegel v nedeljo ob zmagi
Carlos Tevez je prvi zadetek v dresu Juventusa dosegel v nedeljo ob zmagi "stare dame" nad Laziem (4:0) na tekmi italijanskega superpokala. Foto: EPA
Rafael Benitez
Rafael Benitez se je v lanski sezoni s Chelseajem veselil zmage v Evropski ligi, zdaj pa se je vrnil v Italijo. Foto: EPA
Mario Balotelli
Mario Balotelli bo eno glavnih orožij Milana. Foto: EPA
Samir Handanović
Inter Samirja Handanovića je v prejšnji sezoni doživel kar 16 porazov in prejel 57 zadetkov. Več žog je končalo samo v mreži zadnjeuvrščene Pescare (84). Foto: EPA
Josip Iličić
Josip Iličić je imel v zadnjih tednih znova težave s poškodbo, a se je znašel na seznamu potnikov za Zürich, kjer je Fiorentina v četrtek igrala v kvalifikacijah za Evropsko ligo. V postavi ob zmagi nad Grasshoppersom z 2:1 ga ni bilo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jasmin Kurtić
Jasmin Kurtić je iz Palerma prestopil k novincu Sassuolu. Tam mu bo med drugim delal družbo švicarski reprezentant Reto Ziegler, ki je nazadnje nosil dres Fenerbahčeja. Foto: Aleš Fevžer

Če boste stavili, da bo "stara dama" znova najboljša, boste v primeru njenega uspeha za vsak vloženi evro prejeli po 1,7 evra. Juventusova najbližja zasledovalca Napoli in Milan imata precej nižjo kvoto (6,5), daleč zadaj pa so Inter (13), Fiorentina (15), Roma (33) in Lazio (75). Italijanska liga je že pred leti izgubila boj za prestiž s Španci in Angleži, v zadnjih letih pa se vse več znanih nogometašev raje kot za "škorenj" odloča za odhod v Nemčijo in celo Francijo.

Tevez in Llorente glavni okrepitvi Juventusa
Juventus, ki v predlanski sezoni ni doživel niti enega poraza, lani pa je bil poražen petkrat, je še okrepil že tako močno ekipo. Predvsem v napadu, za katerega je iskal pravega strelca. Prišla sta Carlos Tevez (Manchester City) in Fernando Llorente (Athletic Bilbao). Lani sta v Serie A največ zadetkov dosegla Arturo Vidal in Mirko Vučinić, vsak po deset. Zaradi večje konkurence med napadalci bosta morda do konca prestopnega roka klub zapustila Alessandro Matri in Fabio Quagliarella.
Novi mož v obrambi je Angelo Ogbonna (do zdaj Torino), od glavnih igralcev pa je odšel samo reprezentančni vezist Emanuele Giaccherini, ki bo odslej brcal žogo v Angliji za Sunderland. Trener Antonio Conte zaradi poškodbe kolena en mesec ne bo mogel računati na Claudia Marchisia.

Kako brez Cavanija?
Napoli je izgubil dva glavna arhitekta uspehov v zadnjih letih, izjemnega napadalca Edinsona Cavanija, lani najboljšega strelca prvenstva z 29 zadetki (za 64 milijonov evrov v PSG), in trenerja Walterja Mazzarrija (Inter). Na klop je sedel Rafael Benitez, ki z italijanskim nogometom nima najprijetnejših izkušenj, saj je pred tremi leti hitro končal svojo zgodbo pri Interju.
Neapeljčani so dodatni španski pridih dobili s trojico nogometašev, ki so prišli iz madridskega Reala (Gonzalo Higuain, Jose Maria Callejon, Raul Albiol), in vratarjem Pepejem Reino (Liverpool). Vsi štirje imajo mesto v začetni enajsterici. Morgan De Sanctis bo po novem branil za Romo. Iz PSV-ja je pod Vezuv prišel še Dries Mertens. Glavna neznanka je, kako hitro bo Benitez uglasil novi orkester.

Malo sprememb pri Milanu
Milan je dobro preživel lansko "tranzicijsko" sezono. Sprememb je letos zelo malo v primerjavi z lanskim poletjem. Klub so zapustili Massimo Ambrosini (Fiorentina), Mario Yepes (Atalanta) in Mathieu Flamini, ki mu je potekla pogodba, novega kluba pa še ni našel. V Milanu ni več Bojana Krkića, ki ga je Barcelona posodila v Ajax. Vezno vrsto je okrepil občasni italijanski reprezentant Andrea Poli (Sampdoria). Glavni nakup je bil že januarja Mario Balotelli.

Mazzarri novo upanje Interja
Inter je lani razočaral z devetim mestom. Novi trener Mazzarri seveda cilja višje. Z napredkom v zadnjih tednih priprav je zadovoljen, črno-modri so sezono začeli z nedeljsko zmago v pokalu nad drugoligašem Cittadello s 4:0. V napadu je novo ime 20-letni Argentinec Mauro Icardi, ki je imel lani dobro sezono pri Sampdorii. Veliko obeta tudi leto starejši Alžirec Ishak Belfodil (Parma), novinca sta še branilec Hugo Campagnaro (Napoli) in vezist Saphir Taider (Bologna). Odšlo je nekaj znanih imen - Antonio Cassano v Parmo, Matias Silvestre na posojo v Milan, veterana Dejan Stanković in Tommaso Rocchi pa še nista našla novega kluba.

Montella veliko pričakuje tudi od Rossija
Ambiciozna Fiorentina želi po lanskem četrtem mestu v novi sezoni še izboljšati ta dosežek in meri na položaje, ki neposredno vodijo v Ligo prvakov. Poleg Josipa Iličića (Palermo) so najpomembnejši novinci Mario Gomez (Fiorentina), Massimo Ambrosini (Milan) in Joaquin (Malaga). Navijači bodo pogrešali Stevana Jovetića (Manchester City) in Luco Tonija (Hellas Verona).
"Gomez je lahko še boljši, a ga morajo soigralci še malo bolje spoznati. Tudi Giuseppe Rossi bo za nas zelo pomemben, manjka mu samo še kontinuiteta, potem ko v zadnjih dveh letih zaradi poškodbe praktično ni igral," je po četrtkovi zmagi v Zürichu nad Grasshoppersom v kvalifikacijah za Evropsko ligo (1:2) povedal trener Vincenzo Montella.

Veliko "prometa" pri Romi
Zelo aktivna je bila na tržnici Roma. Maartena Stekelenburga (Fulham) bo v vratih zamenjal Morgan De Sanctis (Napoli), obrambo sta okrepila Maicon (Manchester City) in Mehdi Benatia (Udinese), na Olimpicu pa bosta igrala tudi Kevin Strootman (PSV) in Gervinho (Arsenal). Simone Perrotta je končal kariero, branilec Marquinhos je nove izzive poiskal pri PSG-ju, napadalec Pablo Osvaldo pa na Otoku pri Southamptonu. Najbrž bo po njegovih poteh odšel tudi Erik Lamela, ki je blizu prestopa v Tottenham. Novi trener Rimljanov je Francoz Rudi Garcia, ki je zadnja leta dosegal lepe uspehe z Lillom.

Lazio zadržal okostje ekipe
Zmagovalec zadnjega italijanskega pokala Lazio je zaradi sodelovanja v stavni aferi izgubil kapetana Stefana Maurija, odšla sta tudi Matuzalem (Genoa) in Louis Saha, ki je nogometne čevlje obesil na klin. Pomembnejših prihodov ni bilo. Okostje ekipe, ki ga še naprej vodi Vladimir Petković, je enako kot lani, zato bi znali sinjemodri znova mešati štrene glavnim favoritom. Uradni začetek sezone se jim ni izšel po načrtih, saj so v nedeljo na tekmi superpokala v Rimu proti Juventusu klonili visoko z 0:4.

Lazarević znova med elito
Od slovenskih nogometašev v Italiji bosta pod največjim povečalom znova Iličić in Samir Handanović. Rene Krhin si je učvrstil mesto v začetni enajsterici Bologne, Jasmin Kurtić bo eden glavnih členov novinca Sassuola, ki bo domače tekme igral v Reggio Emilii, tudi prvokategorniški status Boštjana Cesarja v obrambi Chieva (pogodbo je podaljšal julija) ni vprašljiv.
V klubu iz Verone ni več Bojana Jokića, je pa med "oslički" Dejan Lazarević, ki se bo moral trdo boriti za igralne minute. Nekaj izkušenj z italijansko elito že ima, saj je pred leti dva nastopa v prvi ligi zbral v dresu Genoe. Valterja Birso je presenetljivo kupil AC Milan. Luka Krajnc bo igral v Serie B, saj ga je Genoa posodila Ceseni.

Udinese vendarle v Vidmu
Najbližje Sloveniji bo Serie A znova v Vidmu, kjer bo Udinese lahko gostil domače tekme kljub prenovi stadiona Friuli. Rezervna različica za nekdanji Handanovićev klub je bil stadion Nereo Rocco v Trstu, kjer so Videmčani letos že odigrali dve tekmi v kvalifikacijah za Evropsko ligo, a se jim zdaj ne bo treba več seliti, saj so dobili vsa potrebna dovoljenja za igranje doma.
Italijansko prvenstvo, 1. krog
Sobota ob 18.00:
VERONA - MILAN

Ob 20.45:
SAMPDORIA - JUVENTUS

Nedelja ob 18.00:
INTER - GENOA

Ob 20.45:
CAGLIARI - ATALANTA
FIORENTINA - CATANIA
LAZIO - UDINESE
LIVORNO - ROMA
NAPOLI - BOLOGNA
PARMA - CHIEVO
TORINO - SASSUOLO