Boštjan Cesar je z natančnim strelom z glavo preprečil polom na uvodni tekmi kvalifikacij. Foto: Reuters
Boštjan Cesar je z natančnim strelom z glavo preprečil polom na uvodni tekmi kvalifikacij. Foto: Reuters
Nogometaši Litve
Nogometaši Litve so v dveh minutah šokirali Slovence. Foto: Reuters
Rene Krhin
Rene Krhin je dosegel drugi zadetek za izbrano vrsto. Prvič je bil natančen na Islandiji 7. junija 2013. Foto: Reuters
Vykintas Slivka
Vykintas Slivka je povišal na 2:0. Foto: EPA
Angleži v 95. minuti do zmage v Trnavi
Cesar v Vilni Slovencem priboril točko
Zadetek Cesarja v sodnikovem dodatku za 2:2
Zadetka Černycha in Slivke v razmaku dveh minut
Zadetek Krhina z glavo za znižanje na 2:1

Izbranci Srečka Katanca so doživeli šok med 32. in 34. minuto, Litovci so po prvem polčasu vodili že z 2:0. V drugem delu je z vstopom Josipa Iličića igra Slovenije postala precej boljša. Gostitelji so popolnoma padli v zadnje četrt ure, kar sta unovčila Rene Krhin in Cesar s svojim desetim reprezentančnim zadetkom v sodnikovem dodatku.
Slovenci brez večjih priložnosti na začetku
V prve pol ure Slovenci kljub rahli terenski premoči niso bili posebej konkretni. V 5. minuti je bil Robert Berić malce prepozen pred vrati, Valter Birsa v 14. in 21. ter Benjamin Verbič v 26. minuti pa sta s približno 20 metrov streljala preveč po sredini.

Litovci so bili na drugi strani nevarnejši, v 12. minuti je Mantas Kuklys streljal z roba kazenskega prostora, Jan Oblak pa je dobro posredoval, tako kot v 18. minuti, ko je z glavo poskusil Fiodor Černych. V 28. minuti je še Nerijus Valskis z glavo meril le malce previsoko.
Černych in Slivka zadela v razmiku dveh minut

Gostitelji so povedli v 32. minuti, Černych je prodrl po levi strani, krenil je proti sredini, Miral Samardžić mu je pustil preveč prostora. Odločil se je za strel z 20 metrov z desnico in z natančnim strelom je matiral Jana Oblaka.

Le dve minuti zatem je Vykintas Slivka na desni strani preigral Bojana Jokića in Cesarja, stekel je proti vratom in poslal žogo mimo Oblaka v mrežo.

Oglejte si studijsko analizo prvega in drugega polčasa! Gost je bil Ante Šimundža.

Iličić zelo poživil igro
V drugem polčasu je najprej vstopil Josip Iličić, v 56. minuti pa še Milivoje Novaković. Slovenci so vseskozi pritiskali, gostitelji pa so se organizirano branili.
Iličić je zapretil iz bližine takoj na začetku nadaljevanja, vendar je Ernestas Šetkus dobro posredoval. V 53. minuti je igralec Fiorentine sprožil z roba kazenskega prostora, a je meril prek vrat, tako kot tudi v 56. minuti. Dve minuti zatem je znova poskusil, litovski vratar pa je žogo odbil čez vrata. Takoj zatem je na drugi strani v kazenskem prostoru prišel do strela Černych, a bil malce premalo natančen. V 60. minuti je v slovenski kazenski prostor po levi strani prišel še Valskis, streljal pa je mimo gola.

V 73. minuti je Birsa zunaj kazenskega prostora streljal, a tudi on previsoko. Tri minute zatem je Bezjak izgubil dvoboj z domačim vratarjem.
Krhin na pravem mestu z glavo
V 77. minuti je Iličić podal iz kota, Rene Krhin pa je z glavo znižal na 2:1. V zadnjih minutah so Litovci le še čakali na konec srečanja. V 82. minuti je pritisk Slovenije skušal unovčiti Kevin Kampl, a je meril čez gol, minuto pozneje pa se je po podaji Birse sam pred litovskim vratarjem znašel Novaković, Šetkus pa je izvrstno posredoval. V 89. minuti je Iličić znova streljal, a je žoga ob posredovanju domačih končala v kotu in malo mimo vrat.

Na vrsti so bile še tri minute sodnikovega dodatka. V 93. minuti je Iličić z leve strani podal na daljšo vratnico, kjer je Cesar z glavo izenačil. Takoj zatem je sodnik Dias odpiskal konec srečanja.
Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo.

Lallana v 95. minuti odrešil Angleže
Angleška reprezentanca pod vodstvom novega selektorja Sama Allardyca v Trnavi na Slovaškem ni navdušila. Igra je bila sila povprečna in bleda, Allardycovi varovanci so se dolgo mučili s Slovaki, ki so dobre pol ure igrali brez izključenega Martina Škrtla. Ta je bil izključen zaradi dveh prejetih rumenih kartonov, drugega si je prislužil, potem ko je brez potrebe stopil na gleženj Harryja Kana. Ko je že kazalo, da se bo tekma končala brez zadetkov, pa je Otočanom vse tri točke v 95. minuti vendarle priboril Adam Lallana, ki je znotraj kazenskega prostora sprožil nizek strel, žoga pa je med nogama vratarja Matuša Kozačika končala v mreži.

Kvalifikacije za SP 2018, skupina F:
LITVA - SLOVENIJA 2:2 (2:0)
4.114; Černych 32., Slivka 34.; Krhin 77., Cesar 93.
Litva: Šektus; Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Slavickas; Žulpa , Kuklys, Černych ( 70./Grigaravičius), Slivka ( 79./Chvedukas), Novikovas; Valskis ( 85./Matulevičius).

Slovenija: Oblak; Skubic, Cesar, Samardžić , Jokić; Kampl, Krhin, Verbič ( 56./Novaković), Birsa; Bezjak, Berić ( 46./Iličić).
Sodnik: Artur Dias (Portugalska)


SLOVAŠKA - ANGLIJA 0:1 (0:0)
Lallana 95.
RK: Škrtel 57./Slovaška

Slovaška: Kozačik, Pekarík, Škrtel, Durica, Hubočan, Pečovsky (56./Gyömber), Mak (72./Kubik), Greguš, Hamšik, Švento (78./Kiss), Duriš.

Anglija: Hart, Walker, Cahill, Stones, Rose, Henderson (64./Alli), Dier, Rooney, Sterling (71./Walcott), Kane (82./Sturridge), Lallana.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)


MALTA - ŠKOTSKA 1:5 (1:1)
Effiong 14.; Snodgrass 10., 60./11-m, 84., C. Martin 53., S. Fletcher 78.
RK: Caruana 59., Gamblin 91./oba Malta

Lestvica:                            
ŠKOTSKA             1  1 0 0  5:1  3 
ANGLIJA             1  1 0 0  1:0  3 
LITVA               1  0 1 0  2:2  1 
SLOVENIJA           1  0 1 0  2:2  1 
SLOVAŠKA            1  0 0 1  0:1  0 
MALTA               1  0 0 1  1:5  0 


Na svetovno prvenstvo se neposredno uvrstijo zmagovalci devetih skupin, medtem ko bo osem najboljših drugouvrščenih moštev igralo dodatne kvalifikacije.

Angleži v 95. minuti do zmage v Trnavi
Cesar v Vilni Slovencem priboril točko
Zadetek Cesarja v sodnikovem dodatku za 2:2
Zadetka Černycha in Slivke v razmaku dveh minut
Zadetek Krhina z glavo za znižanje na 2:1