21-letni vezist Callum McGregor (v sredini) je v 8. minuti dosegel vodilni gol na prvi tekmi z Legio, ki pa je na koncu zmagala s 4:1. Foto: EPA
21-letni vezist Callum McGregor (v sredini) je v 8. minuti dosegel vodilni gol na prvi tekmi z Legio, ki pa je na koncu zmagala s 4:1. Foto: EPA
Ronny Deila
38-letni norveški trener Ronny Deila je Celtic prevzel pred letošnjo sezono. Predtem je šest let vodil Strömsgodset iz Drammna. Foto: EPA
Celtic
Razočarani navijači Celtica po tekmi v Varšavi. Bodo razočarani zapuščali tudi Maribor? Foto: EPA
Ronny Deila presenečen nad novo priložnostjo

Potem ko je Celtic, ki je bil ustanovljen že leta 1887, pred dvema letoma v škotskem prvenstvu izgubil večni derbi z Glasgow Rangersi, ki so bili zaradi likvidacije premeščeni v četrto ligo, je dvakrat brez težav postal škotski prvaki, hkrati pa je obakrat nastopil v skupinskem delu Lige prvakov. Vseeno pa se vse bolj zdi, da bodo letos ti rezultati precej težje dosegljivi.

Nerodnost Legie velika sreča Celtica
Klub iz Celtic parka, ki sprejme 60.832 gledalcev in je sedmi največji stadion na Otoku, je v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov na igrišču dvakrat zanesljivo premagala Legia iz Varšave (po 180 minutah je bil skupni izid 6:1 za Legio), a je Uefa tik pred žrebom sporočila, da je poljski prvak v zadnjih minutah povratne tekme na igrišče poslal Bartosza Bereszynskega, ki ni imel pravice nastopa. Zaradi tega se je na petkovem žrebu med nosilci znašel Celtic.

Deila: Žal mi je za Legio, a tako je rekla Uefa
Slabi predstavi proti Legii sta s trenerskega mesta skorajda odnesli Ronnyja Deila, a se bo očitno norveški trener še odkupil vsem navijačem škotskega prvaka. "Moram reči, da je zelo čudno. Najprej bi rad povedal, da mi je žal za Legio in njene navijače," je po Uefini odločitvi povedal Deila, ki pa je misli takoj usmeril na Maribor: "Tako je rekla Uefa in mi nismo imeli nič pri tem. Jaz sem nogometni trener, zato se moram glede tega sprijazniti ter ekipo pripraviti na Maribor. Čeprav smo že načrtovali, da bomo nastopili v Ligi Evropa, smo zdaj dobili novo priložnost in igralci si želijo igrati v Ligi prvakov."

Ekipa, vredna 52 milijonov evrov
Norveški strokovnjak pa je ob tem tudi mnenja, da bo priložnost za nastop v najelitnejšem evropskem tekmovanju vodilnim v klubu precej olajšala delo, da pripeljejo prepotrebno okrepitev. Deila je namreč že večkrat v zadnjih dneh potožil, da si želi obogatiti igralski kader, ki je trenutno po "transfermarktu" vreden dobrih 52 milijonov evrov, kar pa je še vedno več kot štirikrat večji od mariborskega. A nedvomno Norvežan čuti pomanjkanje kakovostnega igralca, ki je sposoben rešiti ekipo v zadnjih minutah vsake tekme, predvsem v napadu, ki sta ga po lanski sezoni zapustila Georgios Samaras in Tony Watt, ki je odšel v Standard Liege.

Dokaj pisana zasedba Celtica
Celticovo člansko ekipo sicer sestavlja šest Škotov, po dva Norvežana in Izraelca ter en Anglež, Finec, Irec, Nizozemec, Poljak, Šved, Valižan in nogometaš Hondurasa Emilio Izaguirre. Škotski prvak je povratno srečanje proti Legii, ki ga je dejansko izgubil z 0:2, nato pa za zeleno mizo dobil s 3:0, začel v naslednji postavi: Forster, Matthews, Izaguirre, van Dijk, Biton, Commons, Mulgrew, Lustig, Johansen, Stokes, McGregor. V nadaljevanju so v igro vstopili še Pukki, Griffiths in Forrest.

Celtic leta 1967 evropski prvak
Čeprav se Celtic tudi zadnja leta skorajda vsako sezono uvrsti v skupinski del katerega izmed evropskih tekmovanj ter pobira lovorike na domačih igriščih, pa so njegova zlata leta zagotovo že precej oddaljena. Ta segajo v 60. in 70. leta prejšnjega stoletja, ko so se "Bhoysi" med letom 1965 in 1974 devetkrat zapored veselili naslova škotskega prvaka. Zgodovinsko je bilo predvsem leto 1967, ko so postali prva britanska ekipa z zmago v evropskem pokalu, polega tega pa so se lahko na koncu sezone veselili tudi "peterčka" (škotsko prvenstvo, škotski pokal, škotski ligaški pokal, evropski pokal in pokal Glasgowa). Celtic, ki je 45-kratni škotski prvak, je sicer nato še dvakrat nastopil v finalu evropskega pokala (1970 in 2003).

Ronny Deila presenečen nad novo priložnostjo