Uefa ne odstopa od svojih strogih pravil, ki se nanašajo na spoštovanje finančne poštene igre. Foto: Reuters
Uefa ne odstopa od svojih strogih pravil, ki se nanašajo na spoštovanje finančne poštene igre. Foto: Reuters

Uefino telo za finančni nadzor v klubih se je za kazni odločilo zaradi finančne nediscipline v teh klubih, zaradi neplačevanja dolgov drugim klubom, zaposlenim sodelavcem in igralcem ter izogibanja plačila davkov in socialnih prispevkov. Bursaspor je enkrat že bil pod Uefinim drobnogledom zaradi neplačanih zneskov ob prestopih v višini 300.000 evrov, a je klub uspel s pritožbo pred mednarodnim športnim razsodiščem Cas v Lozani, ki je zavrnila Uefino prepoved.

Vendar pa bo izključitev iz klubskih tekmovanj pod okriljem Uefe zdaj začela veljati, kar pomeni, da klub ne bo smel sodelovati v tekmovanju v letu 2019, kazen pa bodo izničili, le če v klubu dokažejo, da so neporavnane obveznosti že plačali. Bursaspor bo prav tako moral plačati 100.000 evrov kazni.

Kluba Cluj in Astra Giurgiu prav tako ne bosta smela sodelovati v evropskem tekmovanju, za katero bi se morali kvalificirati v letu 2018, obenem bosta morala plačati 150.000 oziroma 100.000 evrov globe. Litovski Ekranas je bil izključen iz evropske lige v naslednjih dveh sezonah, plačati pa bo moral 15.000 evrov kazni.