Pred Slavišo Stojanovićem je najpomembnejše obdobje v njegovi trenerski karieri. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Pred Slavišo Stojanovićem je najpomembnejše obdobje v njegovi trenerski karieri. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Normalno, da me skrbi, ker nekateri igralci niso v pogonu v klubih. Pripravljeni so, kakor so. Poznam sposobnosti vseh igralcev, saj sem jih v tem času skrbno analiziral. Upam, da bodo vsi tisti, ki bi lahko v teh dveh dneh še zamenjali klub, to tudi storili. Če tega ne bodo storili, so zadeve za naprej kristalno jasne. Tisti, ki bodo ostali v svojih klubih in so v nemilosti trenerjev, do decembra tega najbrž ne bodo mogli spremeniti. Tako da se bo treba osredotočiti na nogometaše, ki igrajo. Rešitve imam pripravljene že za tokratni zbor. Odvisno bo od stanja, v katerem bodo igralci prišli na Ptuj. Na treningu se bo hitro videlo, kako je kdo pripravljen, in temu primerno bo treba reagirati.

Stojanović o nogometaših, ki v klubih malo igrajo
Stožice
Tribune v Stožicah so bile na prijateljski tekmi proti Romuniji bolj prazne. Stojanović, ki je bil v torek v Ljudskem vrtu priča spektaklu na tekmi Maribor - Dinamo, upa, da bo tokrat drugače: "Z negativno energijo sem se po prihodu na selektorski stolček relativno hitro nehal ukvarjati. Vsi pozitivno pričakujemo začetek kvalifikacij, tudi gledalci. Prav je tako, mi pa se bomo potrudili, da upravičimo ta pričakovanja. Slovenija je vedno dala svoj maksimum, če je imela veliko podporo. Vzdušje v Mariboru je bilo izjemno, tudi ljudje iz Uefe, s katerimi sem skupaj sedel, so bili fascinirani in so vse skupaj spremljali s fotoaparati. Upam, da bo tako tudi v Ljubljani." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Kirm
Andraž Kirm je bil proti Romuniji med najbolj razigranimi v slovenski izbrani vrsti. Z dobro predstavo si je prislužil resno zanimanje Chieva, a prestopa nato ni bilo. Zdaj je prestopil na Nizozemsko v Groningen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija proti Švici brez Velikonje

S Švico bo Slovenija prihodnji petek igrala v Ljubljani (sodnik bo Italijan Paolo Tagliavento), z Norveško pa štiri dni pozneje v Oslu.
V primerjavi s prijateljsko tekmo proti Romuniji (4:3) pred dvema tednoma na seznamu ni Etiena Velikonje in Gregorja Balažica, sta pa na njem povratnika Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik. Zadnji, član Sheffield Wednesdaya, je po Stojanovićevih besedah odlično telesno pripravljen, medtem ko se je z Velikonjo pogovoril in je v pripravljenosti, da vskoči naslednji teden, če bo šlo kaj narobe.
Kot je znano, je za nastop na obeh tekmah močno vprašljiv Samir Handanović, ki še okreva po operaciji kolena. Za tekmo na Norveškem bo morda Stojanović med izbrance uvrstil še koga iz mlade reprezentance, ki bo v četrtek v Mariboru odigrala zadnje in odločilno srečanje v kvalifikacijah za EP 2013 proti Švedski (Kevin Kampl, Haris Vučkić, Dejan Lazarević ...). Predvsem Kampl ga je z igrami v zadnjem obdobju navdušil, saj blesti v dresu Aalna v nemški drugi ligi.
Oblak v pripravljenosti
"Vprašanje o Samirju je še vedno odprto. Po zadnjem pogovoru bi se moral včeraj pridružiti ekipi Interja in oddelati trening z njo, prav tako danes in jutri. Do zdaj je imel malce prirejen trening, vadil je v bazenu in fitnesu ter lahkotno tekel. Pri teh zadevah ni čutil nobenih posledic oziroma reakcij. Bomo videli, kako bo pri vadbi na igrišču, kjer bo soočen tudi s spremembami smeri, padci, izbitimi žogami ... Naslednjo informacijo pričakujem do sobote. Dogovor je tak, da če bo v ekipi Interja za nedeljsko tekmo proti Romi, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo pridružil reprezentanci, če ne bo tako, pa je zadeva popolnoma jasna - pridružil se nam bo Jan Oblak," je o okrevanju Handanovića na novinarski konferenci povedal Stojanović.
Zaveda se, da bi odsotnost Samirja pomenila velik hendikep tudi zaradi tega, ker so obrambni igralci z njim veliko bolj uigrani, z njim v pomembni vlogi pa so v pripravah na kvalifikacije uigravali še nekatere druge zamisli, s katerimi bi poskušali presenetiti tekmece. Priznal je tudi, da še kako pogreša Reneja Krhina, ki je prav tako poškodovan. "Na zadnji tekmi se je videlo, da smo od 50., 55. minute naprej nekoliko padli, zato pričakujem bistveno boljšo fizično pripravljenost nekaterih posameznikov kot proti Romuniji," je dodal.

Stojanović se je po koncu novinarske konference še nekaj časa zadržal v neformalnem pogovoru z novinarji. Med drugim je izdal, kakšen "recept" za Švico mu je dal predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker, s katerim sta se srečala v torek v Mariboru. Kot je znano, je Švica 15. avgusta v Splitu Hrvaško premagala s 4:2, Šuker pa je Stojanoviću položil na dušo, naj se Slovenija proti Švici ne odpre preveč. Slovenski selektor je poudaril, da so glavna odlika Švicarjev izjemno hitri prehodi iz obrambe v napad. Za nameček so še zelo dobro uigrani, saj nekateri skupaj igrajo tudi v klubih (vezisti Inler, Džemaili in Behrami v Napoliju, branilci Djourou in Senderos nekoč pri Arsenalu, Lichtsteiner in Ziegler zdaj pri Juventusu).

Reprezentanti se bodo zbrali v nedeljo ob 19. uri na Ptuju. Do srede bodo trenirali v Kidričevem, saj imajo tam boljše razmere za trening, nato pa se bodo preselili na Brdo pri Kranju. V Stožicah bodo prvič preizkusili zelenico v sredo ob 18.30, nato pa še v četrtek. Ker bo nekaj igralcev na Ptuj prispelo v ponedeljek dopoldne, Marko Šuler pa šele v torek zjutraj, ker ima dan prej še tekmo, bo prvi skupni trening na sporedu v ponedeljek popoldne.

Švicarji skupaj že kar nekaj let
Stojanović noče napovedovati, kakšen izkupiček bi ga zadovoljil v uvodu novega kvalifikacijskega cikla. "Vedno je nehvaležno napovedovati. V prvi vrsti moramo pokazati kompaktnost, željo po cilju, ki smo si ga zastavili, dati maksimum in na koncu povleči črto ter preračunati, za koliko točk bo to zadostovalo. Zagotovo ne bi bilo dobro, da kar koli izgubimo. Je pa izhodišče popolnoma jasno," pravi selektor, ki je nekaj besed namenil tudi Švici. Ta je na lestvici Fife deset mest pred Slovenijo (23.), na zadnji prijateljski tekmi je s 4:2 v gosteh premagala Hrvaško.

"Že kar nekaj časa poudarjam, da je to zelo kakovostna reprezentanca. V svojih vrstah ima veliko odličnih posameznikov, ki igrajo v najboljših ligah. Nočem se ponavljati. Dejstvo je, da so bili v mlajših kategorijah pred leti svetovni prvaki, pa v finalu evropskega prvenstva ... Ta generacija je prevzela glavno vlogo v članski reprezentanci. Kar nekaj let so že skupaj, tudi prejšnje kvalifikacije so porabili za še boljše uigravanje. Imajo svoje specifike in tako kot vsi tudi slabosti. Upam, da jih bomo znali izkoristiti. Gre nedvomno za dobro reprezentanco, ki je v zadnjem času tudi širši javnosti pokazala, za kako resno ekipo gre," meni Stojanović. Z Norveško, ki goji povsem drugačen slog igre, se bo ubadal po tekmi proti Švici.
Seznam reprezentantov za tekmi proti Švici in Norveški:

Vratarji (3):
Belec Vid, Inter (ITA)
Handanović Jasmin, Maribor
Handanović Samir, Inter (ITA)
Branilci (7):
Brečko Mišo, Köln (NEM II)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Kelhar Dejan, Qabala (AZR)
Maroh Dominic, Köln (NEM II)
Struna Andraž, Cracovia (POL II)
Šuler Marko, Legia Varšava (POL)

Vezisti (9):
Bačinović Armin, Hellas Verona (ITA II)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kirm Andraž, Wisla Krakov (POL)
Kurtić Jasmin, Palermo (ITA)
Matić Darijan, Krivbas Krivji Rih (UKR)
Mertelj Aleš, Maribor
Radosavljević Aleksander, ADO Den Haag (NIZ)
Šišić Mirnes, OFI Kreta (GRČ)
Vršič Dare, Austria Dunaj (AVT)
Napadalci (5):
Birsa Valter, Genoa (ITA)
Dedić Zlatko, Bochum (NEM II)
Ljubijankić Zlatan, Omija Ardija (JAP)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Pečnik Nejc, Sheffield Wednesday (ANG II)


Seznam švicarskega selektorja Ottmarja Hitzfelda:

Vratarji:
Diego Benaglio (Wolfsburg)
Yann Sommer (Basel)
Marco Wölfli (Young Boys)

Branilci:
Stephan Lichtsteiner (Juventus)
Johan Djourou (Arsenal)
Alain Nef (Young Boys)
Steve von Bergen (Palermo)
Jonathan Rossini (Sampdoria)
Ricardo Rodriguez (Wolfsburg)
Reto Ziegler (Juventus)

Vezisti:
Valon Behrami (Napoli)
Blerim Džemaili (Napoli)
Gökhan Inler (Napoli)
Gelson Fernandes (Sporting Lizbona)
Adrian Winter (Luzern),
Xherdan Shaqiri (Bayern)
Valentin Stocker (Basel)
Tranquillo Barnetta (Schalke)
Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach)

Napadalci:
Eren Derdiyok (Hoffenheim)
Josip Drmić (Zürich)
Mario Gavranović (Zürich)
Admir Mehmedi (Dinamo Kijev)

Normalno, da me skrbi, ker nekateri igralci niso v pogonu v klubih. Pripravljeni so, kakor so. Poznam sposobnosti vseh igralcev, saj sem jih v tem času skrbno analiziral. Upam, da bodo vsi tisti, ki bi lahko v teh dveh dneh še zamenjali klub, to tudi storili. Če tega ne bodo storili, so zadeve za naprej kristalno jasne. Tisti, ki bodo ostali v svojih klubih in so v nemilosti trenerjev, do decembra tega najbrž ne bodo mogli spremeniti. Tako da se bo treba osredotočiti na nogometaše, ki igrajo. Rešitve imam pripravljene že za tokratni zbor. Odvisno bo od stanja, v katerem bodo igralci prišli na Ptuj. Na treningu se bo hitro videlo, kako je kdo pripravljen, in temu primerno bo treba reagirati.

Stojanović o nogometaših, ki v klubih malo igrajo
Slovenija proti Švici brez Velikonje