Marko Šuler se še ni odločil, ali bo v Izraelu le do konca sezone, ali pa bo ostal dlje. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Marko Šuler se še ni odločil, ali bo v Izraelu le do konca sezone, ali pa bo ostal dlje. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Marko Šuler
Marko Šuler utegne imeti proti Škotom precej dela v zračnih dvobojih. Foto: Reuters
Iz slovenskega in škotskega tabora pred tekmo v Kopru
Nogometaši v novi preobleki

28-letni Šuler se je januarja iz Genta kot posojen igralec preselil v Hapoel iz Tel Avia, kjer se je dobro znašel. "Vedel sem približno, kaj me čaka, saj sem bil prej že trikrat v Izraelu. Hapoel je ugleden klub tako doma kot tudi v Evropi. Upravičil je moja pričakovanja, čeprav gre skozi težko obdobje, saj je veliko sprememb," je uvodoma dejal Šuler.

Zadovoljen s klubom in z državo
In nato nadaljeval: "Minutaža in forma sta na nivoju, kar v Gentu ni bil primer, zato sem odšel. Imamo dobre pogoje za delo, cilji so visoki. Prvo mesto v prvenstvu nam beži, zato bomo sezono poskušali zaključiti ali s pokalno lovoriko ali pa z uvrstitvijo v Evropo. Odkar sem zamenjal sredino, sem zelo zadovoljen s klubom, z državo, skratka z vsemi stvarmi."

Slovenija bo 19-ič igrala proti otoški ali skandinavski ekipi. Do zdaj je le enkrat zmagala (pred tremi leti in pol v Mariboru proti Severni Irski) ter zbrala štiri neodločene izide in 13 porazov. Škotska je na lestici Fife na 48. mestu, 11 mest nižje od Slovenije. V kvalifikacijah za Euro 2012 je v svoji skupini zasedla tretje mesto, za Španijo in Češko ter pred Litvo in Liechtensteinom. Na velikem tekmovanju je zadnjič igrala na SP-ju leta 1998 v Franciji. V zadnjem času se na Škotskem ubadajo tudi s hudo krizo klubskega nogometa, poleti je Rangerse, ki jim grozi celo bankrot, iz Evropske lige izločil Maribor.

V Izraelu se počuti varnega
Šuler geopolitičnih napetosti na Bližnjem vzhodu ne občuti: "Od zunaj se morda zdi bolj napeto. Ko pa si tam, se vsi varnostni dvomi razblinijo. Počutim se kot doma. Ne bi pripeljal družine z otrokom, če bi bilo nevarno."

Iz Nogometne zveze Slovenije so sporočili, da je tekma v Kopru razprodana.

Škoti priprava na Norveško in Islandijo
Kaj pričakuje od tekme s Škotsko? "Najpomembnejše je, kako bomo izgledali mi. Ključno je, kako se zoperstaviti nasprotniku, ki bo igral tako kot nekateri nasprotniki (Norveška, Islandija, op.a.) v naši skupini v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Odgovoriti moramo na njihovo igro z dolgimi žogami in jim poskušati povzročati čimveč problemov s hitro in kombinatorno igro po tleh. Na zadnji prijateljski tekmi (z ZDA 2:3, op. a.) je bilo preveč napak. Vsaka nas je stala ogromno, treba jih je minimalizirati. Obramba je bila do zdaj močan adut, upam, da bo še naprej," pravi Šuler.

Igrišče je edino merilo
Reprezentanca je z odhodom Roberta Korena in Milivoja Novakovića doživela veliko spremembo. Ju bo mogoče nadomestiti? "To bo pokazal čas. Težka naloga je pred selektorjem. Do sprememb je prišlo na položajih, ki so pomembni. Kot igralec spoštuješ odločitev, čeprav menim, da bi se dalo ogromno stvari narediti drugače. Kljub temu jedro ekipe ostaja enako. Igralci, ki prihajajo, imajo kvaliteto. V vsakem primeru je igrišče edino merilo, kjer se moramo dokazati. Tu moramo tudi igralci prevzeti odgovornost in pokazati karakter. Jaz osebno gledam v prihodnost zelo pozitivno," je optimističen 187 cm visoki branilec.

Brazilija 2014? Dosegljiva.
Šuler meni, da ima Slovenija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji dobre možnosti: "Skupina s Švico, Norveško, Islandijo, Ciprom in Albanijo je taka, ki nam daje povsem realne možnosti za uspeh. Nasprotniki so mikavni, a po drugi strani so take izenačene skupine najtežje. V vsakem primeru je treba biti dominanten, treba je verjeti vase. Treba je vrniti samozaupanje, ki smo ga že imeli. Upam, da nam bo to uspelo čim prej. Upam, da bomo začeli kvalifikacije z eno željo, vizijo in z drznostjo, da naredimo nekaj," je zaključil Šuler.

Iz slovenskega in škotskega tabora pred tekmo v Kopru
Nogometaši v novi preobleki